Den siste måneden har det vært økning i bruk av kredittkort, noe som ses i sammenheng med at koronastengte butikker har fått åpne igjen mange steder i Norge. Foto: Istockphoto.
Den siste måneden har det vært økning i bruk av kredittkort, noe som ses i sammenheng med at koronastengte butikker har fått åpne igjen mange steder i Norge. Foto: Istockphoto.

Kraftig økning i bruk av kredittkort

Nå øker forbruksgjelden igjen, og det skyldes en kraftig økning i bruken av kredittkort. Den samlede usikrede forbruksgjelden økte i mai med 0,6 milliarder.

Økt handel

Det er ferske tall fra Gjeldsregisteret som viser dette. Den samlede usikrede forbruksgjelden i Norge er nå på 153,3 milliarder.

Økningen er på 0,4 prosent. Ifølge Gjeldsregistertet er årsaken en sterk vekst i kredittkortbruken blant nordmenn.

De viser samtidig til at tallene passer sammen med tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) som viser at det samtidig har vært en økning i omsetningen innen detaljhandel.

Følger koronasituasjonen

Tallene på økt bruk av kredittkort følger koronasituasjonen, mener Gjeldsregisteret. Økningen viser at gjenåpningen av kjøpesentre, butikker og serveringssteder i sentrale strøk har ført til at folk har økt forbruket, heter det.

De legger til at bestilling av feriereiser foran sommeren også kan ha bidratt til økningen.

Ikke rentebærende

Selv om det var en økning i bruk av kredittkort i mai er de fleste forbrukere flinke til å betale kredittkortregningene sine, og til å betale ned på rentebærende forbruksgjeld.

Kredittkortgjeld blir ikke rentebærende før kredittkortregningen har forfalt. De fleste betaler den i tide, og bruker dermed kredittkortet tilnærmet gratis.

Finanstilsynet la nylig fram en rapport som viste at andelen misligholdte lån i norske banker fortsetter å øke. Imidlertid fremhever Gjeldsregisteret at det i hovedsak skyldes liten tilvekst av nye og friske lån.

Samlet forbruksgjeld i landet er nå 13,4 milliarder lavere enn i juni i fjor, noe som tilsvarer 8 prosent nedgang.

Gjeldsregisteret understreker at denne fortsatte nedgangen i rentebærende forbruksgjeld er positiv. De anerkjenner samtidig at mange strever økonomisk som følge av korona-pandemien, selv om gjeldsutfordringene knyttet til forbruksgjeld er redusert.

Riktig kredittkort

Kredittkortbruk er tilnærmet gratis dersom man velger riktig kredittkort. Det vil si at man velger et kredittkort uten årsavgift.

Det er en rekke andre fordeler knyttet til betaling med kreditkort, som forsikring og bonusordninger. Når man skal velge et kredittkort er det derfor lurt å sette seg inn i betingelsene til de ulike kortene, for å finne det som passer best til behovene man har.

På nettsiden til Kredittkortinfo.no finnes det en oversikt over kredittkort som tilbys i Norge. Der er det også flere artikler om smart bruk av kredittkort både hjemme, på ferie og i jobbsammenheng.

Forbrukslån eller kredittkortgjeld

Dersom man sliter med å betale hele kredittkortgjelden kan imidlertid kredittkortbruken bli dyr. Det er som regel høye renter på forfalt kredittkortgjeld.

De fleste kredittkortutstedere tilbyr at man kun behøver å betale et relativt lavt minstebeløp når regningen forfaller. Det kan være en grei løsning dersom man sliter med å få endene til å møtes en måned.

Imidlertid kan det bli kostbart å la høye renter på kredittkortgjeld løpe over mange måneder. Dersom man ser at det vil kunne ta lang tid å betale ned hele gjelden vil det derfor være smart å vurdere en refinansiering med et forbrukslån i stedet.

Det er fordi et forbrukslån som regel har noe lavere rente enn det man må betale på forfalt kredittkortgjeld.