– Vi ser at nordmenn flest er opptatt av at jobben skal være et hyggelig og godt sted å være, og det er interessant at for vestlendinger så er dette mer viktig enn i resten av landet, sier Eivind Bøe, bergenser og administrerende direktør i Randstad.
Kampen om talentene har hardnet til
Tall fra Finn og NAV viser at antallet ledige stillinger er langt høyere i dag enn før pandemien.
– Trenden er helt tydelig. Antallet søkere på en rekke stillinger sunket. Om du kunne forvente fire søkere på en stilling som IT-utvikler i januar så kan du forvente to søkere i dag. Det er en stor risiko for arbeidsgivere å ikke få ansatt kompetente folk til viktige stillinger, sier Bøe.
Rekrutteringseksperten har klare råd til virksomheter som skal ansatte de neste månedene.
– Vær svært tydelig i annonseringen om hva du som arbeidsgiver kan tilby. Snakk om lønnsnivå tidlig i rekrutteringsprosessen. Få også frem hvilke opplærings- og utviklingsprogrammer dere kan tilby. Jobben til den som rekrutterer er at alle fordeler til arbeidsplassen kommer tydelig frem, sier Bøe.
Vestlendingene mindre opptatt av hjemmekontor og smittevern
Mens det er arbeidsmiljø, lønn, jobbsikkerhet og balanse mellom jobb og fritid som står høyest blant arbeidssøkere i vest, så er vestlendingene mindre opptatt av at arbeidsplassen har gode smitteverntiltak og de er heller ikke like opptatt av å kunne jobbe hjemmefra.
– Det er interessant at vestlendingene helst vil gå på jobb og være sosiale. Det viser hvor viktig et godt arbeidsmiljø er, sier Bøe.
Hovedgrunnene vestlendinger har for å bytte jobb
- Hyggelig arbeidsmiljø – 64 %
- Attraktiv lønn – 57 %
- Jobbsikkerhet – 54 %
- Balanse mellom jobb og fritid – 49 %
- Gode muligheter til forfremmelser – 43 %
- God bedriftsøkonomi – 40 %
- Godt smittevern – 38 %
- At bedriften gir noe tilbake til samfunnet – 35 %
- Godt omdømme – 31 %
- Mulighet til å jobbe hjemmefra – 29 %
Faktaboks
- Kilde: Randstad employer brand research
- Antall respondenter: 4000