cereal-clouds-cropland-175389
FOTO: Pixabay

Tyveri av GPS-utstyr for millioner

Gjensidige anslår at det i fjor ble stjålet GPS-utstyr for mellom 10 og 20 millioner kroner fra arbeidsmaskiner i Norge, forteller Gjensidige i en pressemelding.

Slik lyder pressemeldingen fra Gjensidige:

Gjensidige har gått gjennom tall for tyveri av GPS-utstyr fra landbruks- og anleggsbransjen. I fjor fikk forsikringsselskapet meldt inn tyverier for rundt 5 millioner kroner.

– For forsikringsbransjen totalt regner vi med at det dreier seg om GPS-utstyr for et sted mellom 10 og 20 millioner kroner som hvert år blir meldt stjålet fra private kunder, fra anleggsområder, byggeplasser og landbruket, sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige.

Vanlig innkjøpspris for en komplett GPS-enhet er mellom 300 000 og 400 000 kroner. I tillegg er det vanlig at de kriminelle knuser en rute eller bryter opp en lås for å komme seg inn i førerhuset. Stjålet og ødelagt utstyr dekkes av forsikringen, men tyveriene påfører likevel store tap.

– I tillegg til de store verdiene, forsvinner det store mengder viktig informasjon som er lagret i GPS-utstyret. Det kan være tidkrevende å legge inn data i nye enheter – spesielt hvis man ikke har tatt backup, sier Eklo.

Det er vanskelig å gardere seg helt mot tyveri, men Eklo oppfordrer til at utstyret plukkes av og lagres trygt om natten eller når arbeidsmaskinen ikke er i bruk – hvis det er mulig.

– Hvis mange arbeidsmaskiner parkeres på samme sted kan overvåkning, vakthold eller alarmer hindre at tyvene velger å stjele fra akkurat de maskinene, sier Eklo.

Vær på vakt når alarmen går

Når alarmen går ett sted, bør folk i nærliggende områder være på vakt.

– Ofte er det omreisende bander som står bak. De raider område etter område, beveger seg raskt og frakter utstyret ut av landet i løpet av kort tid. Noe av tyvegodset finner vi igjen, men en god del blir dessverre borte for godt, sier Eklo.

Fire råd for tyverisikring:

  1. Vær oppmerksom på mistenkelig aktivitet i området. Tyvene gjør seg ofte kjent før de velger hvor de skal slå til.
  2. Følg med i media og snakk med naboer hvis det har vært tyveri i nærheten.
  3. Gjør det vanskelig for tyvene. En etterlatt traktor på jordet er enklere å stjele fra enn en som står hjemme på gården.
  4. Hvis mulig – fjern utstyr fra maskinen når den ikke er i bruk.

Artikkel og bilde er hentet fra pressemeldingen til Gjensidige 15.februar kl. 10:19