FOTO: Privat
FOTO: Privat

Joakim fra Evje var 16 år da han startet bedrift

I 2016 hadde Joakim Berg en spire i magen. Det startet med en egen plenklipper, og endte med eget entreprenørselskap.
– Det blir jobben, hobbyen og fritiden.

Joakim Berg fra Evje kjøpte sin første plenklipper i 2016, med store deler av konfirmasjonspengene. Allerede da hadde han noen faste kunder i bygden, mellom 15 og 20 personer. Berg Hageservice ble etter hvert startet opp 22.juni i 2017, da Joakim så at folk i bygden trengte mer hjelp enn å bare få klippet plenen sin.

Nå er Joakim 20 år, og 100% ansatt i Nomeland Maskin og tar deltidsstudie på Teknisk fagskole i Vestfold og Telemark.

Foretaket drives fortsatt ved siden av alt.

FOTO: Privat bilde fra Facebook, 2019

Et naturlig valg

Berg fikk såpass mange oppdrag, at han da ikke hadde annet valg enn å spørre fylkesmannen om godkjenning til å kunne starte et eget enkeltpersonsforetak som 16-åring.

I utgangspunktet må man være fylt 18 år for å kunne opprette eget enkeltpersonsforetak, men man kan søke etter tillatelse fra statsforvalter og foresatte om man kun er over 15 år.

Joakim ble godkjent, og bedriften kunne få vokse.

– Jeg har alltid hatt lyst til å drive for meg selv, og jeg ville skape noe. Så det var det naturlige å gjøre. Jeg har bygd meg opp verdier selv i foretaket og fått mye erfaring, i stedet for å bare være ansatt et sted, sier Joakim.

Han har rundt 25-30 private kunder, og faste kunder som Evje kirkegård og Hornnes kirkegård.

– Det er mange i bransjen som gjerne vil gjøre det billig og fort. Og det er mange kunder som er fornøyd med det også. Jeg er ikke nødvendigvis billigst, men jeg gjør det med god kvalitet. Det liker jeg å stå for, sier Joakim.

Mye læring i å drive selv

– Når man har sommerjobb, så er det på en måte ikke du som må betale for det hvis du gjør feil. Når du har eget selskap, så må man betale for egen feil. Så man lærer mye, sier Joakim til Kundeserviceavisen.

Han kan fortelle at det var nok litt splittet mening da han som ung skulle starte med et eget foretak. Noen var skeptiske, selv om de ikke sa noe direkte til Joakim, men han hadde mange støttespillere i familien og bygden, og fikk råd fra mange flinke folk rundt seg.

FOTO: Berg Hageservice på Facebook

– Du konkurrer jo på lik linje med alle andre. Det holder ikke at du er 15-16 år, du får ikke 2 kroner billigere drivstoff for det! sier Joakim lattermildt.

I Berg Hageservice er det nå 4 ansatte som er med. Han måtte kutte litt ned i antall i foretaket da han startet i lære. Han følte at han ikke bare kunne være lærling og drive på fullt hjemme – men at han måtte ta studier for å lære mer.

– Det hjelper å gå litt i andre retninger. Alt jeg legger ned, det er mitt. Jeg har jo tilhengere og firhjulinger, og jeg hadde jo ikke hatt det, hvis jeg ikke hadde jobbet for det. Jeg har ikke tatt ut særlig lønn i firmaet, jeg ser på det mer som opparbeiding av verdi, sier Joakim.

FOTO: Berg Hageservice Facebook

Noe arbeid kan forsvinne

Joakim forteller at markedet er presset, og det er mye konkurranse innenfor samme bransje.

Heldigvis er Joakim en som alle i Evje kan gå til.

– Her er det ganske stabilt og greit. Og jevnt over er alle fornøyd med god kvalitet. Det er vanskelig å bevise, men det handler om at du gjør noe du vet du stå for, sier Joakim.

Noe av arbeidet som tradisjonelt sett blir gjort av Joakim og foretaket, kan dø ut. Som plenklipping.

– Det er kommet enda flere robotklippere, så om noen år er det noe arbeid som vil forsvinne. Så jeg holder på så lenge det er forsvarlig. Jeg klippet alt selv i starten. Men vi har jo annet å gjøre også; som masselevering, graving, klipp av hekk, brøyting og å skuffe snø av hyttetak, sier Joakim.

FOTO: Berg Hageservice på Faceboook

Å brenne for det du gjør

Han legger til at siden bransjen utvikler seg og endres, så er det også naturlig ha flere ben å stå på.

– Nå blir det jo på en måte å fortsette med det jeg holder på med, og så kan jeg prøve å lære nye ting også. Du må brenne for det du gjør. Det blir jo jobben, hobbyen og fritiden din. Så man må være forberedt på det man møter, og ha en plan – særlig økonomisk, sier Joakim.

Han legger til at dersom man ønsker å starte et eget foretak, så må man også være forberedt på å få noen «surprises».

– Det er den del skoleungdom som jeg tar inn, ut i lære. Så jeg prøver å veilede så godt jeg kan, og gjøre arbeid selv. Jeg driver mest med graving, men jeg kan gjøre andre ting også, det er ingen problem.

Fordi markedet er presset, så er det viktig å ha god økonomisk innsikt. Men det er like viktig å trives.

– Det sosiale er viktig! Vi er jo en liten bygd. Jeg er eldre, i forhold til de andre som er her. Vi er skolekamerater alle mann i foretaket, og det er derfor helt nødvendig at vi er en god sammensveiset gjeng, avslutter Joakim.