UiA-professor Ole-Christoffer Granmo.
UiA-professor Ole-Christoffer Granmo. FOTO: Universitetet i Agder

Ole-Christoffer er tiårets forsker innen kunstig intelligens

UiA-professor Ole-Christoffer Granmo er kåret til tiårets forsker innenfor kunstig intelligens. Sammen med sine kollegaer, støttespillere og Universitetet i Agder har han hatt muligheten til å videreutvikle Tsetlin-maskinen. – Det er en ny type kunstig intelligens oppfunnet ved UiA som skal utføre oppgaver som i dag gjøres av mennesker, på en mer effektiv og raskere måte, sier Granmo.

– Stor takknemlighet

– Jeg tar imot prisen med stor glede og takknemlighet. I en verden der de store kjente Big Tech-selskapene dominerer og er nærmest enerådende, er prisen særlig viktig for oss som ønsker å fremme et ikke-kommersielt, grønt og demokratisk alternativ. Det er en anerkjennelse av arbeidet som er gjort og en inspirasjon til videre satsning, seier Ole-Christoffer Granmo.

Professor Ole-Christoffer Granmo leder UiAs Senter for forskning på kunstig intelligens (CAIR). Han lanserte Tsetlin-maskinen første gang i 2018.

Han understreker at han deler denne prisen med mange støttespillere, både kollegaer ved UiAs Senter for forskning på kunstig intelligens (CAIR) og forskere over hele verden som har bidratt til videreutviklingen av Tsetlin-maskinen.

Forskningen er gjort sammen med kollegene Kuruge Darshana Abeyrathna, Bimal Bhattarai, Morten Goodwin, Saeed Rahimi Gorji, Lei Jiao, Rupsa Saha og Rohan Kumar Yadav. Morten Goodwin og Kuruge Darshana Abeyrathna er ikke avbildet her. 
FOTO: Universitetet i Agder

Denne prisen viser at det ikke bare handler om størrelse, men om vilje og mot

– Jeg deler også prisen med ledelsen ved UiA, både tidligere og nåværende. De har gitt meg all frihet, støtte og muligheter hele veien. Det er fantastisk å være forsker på UiA, og denne prisen er et bevis på at det ikke handler om størrelse, men vilje og mot til å satse, sier han.

Professoren er en av åtte forskere som har fått muligheten til å videreutvikle Tsetlin-maskinen.

– Tsetlin-maskinen har mange anvendelsesområder fordi den baserer seg på menneskelig logikk. I dette arbeidet har vi klart å gjøre maskinen inntil 50 ganger raskere. Her har vi lykkes med språkforståelse, effektivitet og nøyaktighet, sier Granmo på hjemmesiden til UiA.

Ole-Christoffer Granmo overrasket alle med å legge fram en ny og enklere metode for oppskrifter (algoritmer) til maskiner med kunstig intelligens på ettårsmarkeringen for UiAs senter for forskning på kunstig intelligens i 2018. FOTO: Universitetet i Agder

Anerkjennelse av utmerket innsats

Det er NORA (Norwegian Artificial Intelligence Research Consortium) som står bak prisen. Den 9.juni mottok Granmo prisen på NORA-konferansen i Stavanger.

NORA (Norwegian Artificial Intelligence Research Consortium) arbeider med å styrke forsking, utdanning og innovasjon innen kunstig intelligens, maskinlæring og robotikk.

Prisen blir gitt ut for å anerkjenne forskere som har gjort en utmerket innsats de siste årene.

Vi er imponert over arbeidet Ole-Christoffer har fått til

– Prisen går til Granmo for forskingsarbeidet med Tsetlin-maskinen. Vi er så imponert over arbeidet han har fått til. Arbeidet har vært svært verdifullt for utviklingen av kunstig intelligens i Norge de siste ti årene, sier Anne Håkansson, professor ved Universitetet i Tromsø og medlem av programkomiteen for NORAs årlige konferanse.

– Vi er veldig stolte av å ha Ole-Christoffer som en av våre ansatte, og vi ser fram til å følge arbeidet hans videre, sier Sunniva Whittaker, rektor på UiA.

Hva er Tsetlin-maskinen?

Tsetlin-maskinen er en logisk kode for opplæring av kunstig intelligens i en datamaskin.

Det revolusjonerende med Tsetlin-maskinen er at den baserer seg på logikk i motsetning til tallbasert maskinlæring. Det gjør den raskere, mer kostnadseffektiv og lettere tilgjengelig for flere brukere. Chipen blir i dag bruk til ulike oppgaver innenfor fagfeltene helse, finans og forsking.