Kjetil Engen.
Kjetil Engen. FOTO: Brilleland, Erik Haslestad

Brilleland-sjef fikk kritikk for å ha ansatte med hijab

– Det traff meg rett i magen, sier kjededirektør Kjetil Engen i Brilleland til Dagsavisen, etter å ha fått et brev fra Norsk Folkeparti. Brevet inneholder blant annet setningen: «vi foreslår at Brilleland i fremtiden bruker etnisk norske kvinner og menn i sine butikker i Norge». Engen var ikke i tvil hvordan han skulle respondere.

 

«Våre medlemmer har observert at stadig flere i Brillelands butikker bærer hijab. Er det noen spesiell grunn til det?», spør Norsk Folkeparti i brevet til Kjetil Engen.

— Jeg anså det som en nødvendighet å svare tilbake, sier Engen til Dagsavisen.

Ønske om å øke oppmerksomheten

Norsk Folkeparti ble startet i år 200, og omtaler seg selv på sin hjemmeside som nasjonalkonservativt. De forteller der at de arbeider for at «landet skal forbli norsk, både etnisk, religiøst og kulturelt». Partiets talsmann er Oddbjørn Jonstad.

Han sendte følgende brev til Brillelands Kjetil Engen:

Brevet fra Norsk Folkeparti, signert Oddbjørn Jonstad, leder i partiet. FOTO: Skjermbilde av Kjetil Engens LinkedIn-innlegg

Engen mottok brevet, og bestemte seg raskt for å gi et svar tilbake til Jonstad. Han valgte å skrive et innlegg på sosiale medier, nærmere bestemt på LinkedIn.

Dette er den mest direkte og provokative henvendelsen vi har fått

Innlegget har i skrivende stund opp mot 6400 likes, 197 kommentarer og 87 delinger.

— Vi har fått liknende henvendelser tidligere, men dette er den mest direkte og mest provokative, sier Engen i en sak til Dagbladet.

FOTO: Skjermdump av Kjetil Engens LinkedIn-innlegg

Å gjenspeile samfunnet

— Jeg er veldig stolt av og glad for at vi får dette brevet. Det viser at vi oppfyller de målene og tankene vi har når det kommer til mangfold, sier Brilleland-sjefen til Dagbladet.

Saken har blitt omtalt i en rekke medier, som Dagsavisen, Dagbladet, kom24 og Nettavisen, og har blitt delt mye den siste uken i sosiale medier.

Alle kunder og ansatte skal føle seg velkommen

— For meg og oss i Brilleland var det viktig å si ifra. Jeg frykter at mange ikke tør å si ifra tydelig om sitt standpunkt i slike saker, og da mener jeg at man heller ikke tar sitt samfunnsansvar på alvor, sier Engen til Dagsavisen.

— For at alle kunder skal føle seg velkomne oss hos oss, er det spesielt viktig at vi har ansatte som gjenspeiler befolkningen, legger han til.

— Vanlig svada

Norsk Folkepartis leder Oddbjørn Jonstad forteller til Nettavisen at partiet har sendt flere lignende brev til butikker rundt om i Norge.

Dette er visstnok for å øke bevisstheten til arbeidsgivere, forteller Dagsavisen.

Jeg foreslår at Jonstad tar seg en tur og kjøper nye briller

Jonstad mener at Engen må tåle kritikk.

— Det er den vanlige svadaen. Jeg synes de får tåle realiteten og sannheten, sier Jonstad til Nettavisen.

— Svaret viser jo hans politiske syn og ikke fornuft, sier han også til Dagsavisen.

Jonstad og partiet mener at ansatte med hijab strider mot grunnloven.

— Jeg foreslår at Jonstad tar seg en tur til Brilleland og kjøper et nytt sett med briller, slik at han kan forstå grunnloven bedre. Grunnloven står for frihet og inkludering, sa også Oddvar de Leon, leder for Organisasjon mot offentlig diskriminering, til Dagsavisen.

Kundeserviceavisen følger opp saken.


Har du hatt lignende opplevelser? Tips oss gjerne, på post@kundeserviceavisen.no