HR- Tromsømarka alle årstider
FOTO: Henrik Romsås

Synes du at mørketiden gjør arbeidshverdagen ekstra tung?

For mange nordmenn kan november er en av de mest utfordrende og tyngste månedene i løpet av året. Lite lys gjør at du får underskudd på energi. Det er mørkt når du går til jobb — det er mørkt når du skal hjem. – Bare en kort tur ut kan bety mye nå, mener friluftslivs- og folkehelseorganisasjonene.

Du kan gjøre en forskjell

Mange føler seg trøttere, konsentrasjonen varierer og arbeidslysten synker.

– Nå er vi inne i den mørkeste, og for mange tyngste, måneden i året. Da er det viktig å huske på at bare det å komme seg en kort tur ut, gjerne sammen med andre, kan gjøre mye for både humøret og energinivået, sier Bente Lier, generalsekretær i Norsk Friluftsliv. 

Bente Lier, generalsekretær i Norsk Friluftsliv. FOTO: Norsk Friluftsliv

De har sammen med Nasjonalforeningen for folkehelsen, Norske Kvinners Sanitetsforening, kreftforeningen og Den norske turistforening satt sammen et initiativ: #sammenpåtur.

Mange kan slite med å få påfyll og finne mening i hverdagen

De håper at de kan senke terskelen for folk å komme seg ut, ved at man inviterer med seg kollegaer, venner, familie eller noen du kjenner, eller blir med på aktiviteter i nærområdet.

– Selv om organisasjonene som står bak er ulike, jobber de alle med å skape gode møteplasser som kan gi påfyll og mening i hverdagen, sier Norsk Friluftsliv.

Påfyll med energi

Ledernytt meldte i en artikkel om at 10% av alle som lever i lang med lang vinter, lider av såkalt vinterdepresjon.

I noen tilfeller kan vinterdepresjon føre til sykedager, og dårlig humør på jobb.

Lier ser at det er mange som synes det er vanskelig å finne motivasjon til å komme seg ut. 

Inviter med en kollega, nabo eller en bekjent

– Lag turavtaler med venner og kjente. Når noen forventer at du møter opp til noe, er det ikke like enkelt å bli liggende på sofaen. Og ikke minst kan en turinvitasjon bety mer enn du tror for den som blir spurt, sier hun.

– Du kan for eksempel invitere med en kollega eller kameratnaboen, noen du ikke har sett på lenge, noen du ikke kjenner fra før eller noen du vet om som gjerne kunne ha trengt en tur, turvenn eller opplevelse utendørs.

FOTO: John Petter Nordbø

Tips til en lysere hverdag

Lier og Norsk friluftsliv har også noen gods tips som kan hjelpe på, for å komme seg gjennom mørketiden:

Utnytt dagslyset: Har du mulighet til å invitere noen med på en rusletur ut på dagtid, for eksempel i forbindelse med lunsj eller et møte på jobb eller skole, så gjør det.

Tenn et bål: Ikke bare lyser det opp, men forskning viser at bål har en beroligende effekt på oss. Et varmende bål fungerer også som et flott sosialt samlingspunkt i høstmørket. Se bålreglene her. 

La apper inspirere deg: Enten du er på utkikk etter turforslag eller vil lære noe nytt, finnes det mange apper som kan motivere deg til å ta turen ut.

Ta en tur for nærmiljøet: Hva med å ta en tur i nærområdet og plukke med dere litt søppel før snøen kommer? Ikke bare får dere bevegelse og frisk luft, men gjør også noe fint for både kloden og naboene dine. Det i seg selv er bevist å gjøre oss gladere.

Ta et måltid ute: Mat må vi uansett ha. Så hvorfor ikke gjøre noe ekstra ut av det, og invitere noen med på et måltid i det fri. Det trenger slettes ikke å gjøres komplisert. Er du lei av pølser og pinnebrød, finner du inspirerende oppskrufter fra alle verdenshjørner hos prosjektet Turmat fra hele verden.