Camilla Bakkeng, Fag- og kommunikasjonsleder hos Akan kompetansesenter.
Camilla Bakkeng, Fag- og kommunikasjonsleder hos Akan kompetansesenter. FOTO: Haakon Dueland

– Hensikten med julebord er å styrke samholdet og inkludere alle

Julebordsesongen er her for fullt, og det er ofte mange saker om at julebord fører til uønskede hendelser. Men kan ikke julebord være noe mer enn det? – Det er en fest for hele virksomheten, der vi skal feire oss selv og takke alle ansatte, sier Camilla Bakkeng, Fag- og kommunikasjonsleder hos Akan kompetansesenter.

Bakkeng og Akan Kompetansesenter har som mål å hjelpe ledere og medarbeidere med å forebygge rus- og avhengighetsproblematikk.

– Det er litt av et sosialt eksperiment, dette julebordet. Tenk å samle så mange forskjellige mennesker sammen, som kun har firmalogoen som fellesnevner, til å drikke og feste sammen, sier Bakkeng.

Hensikten er god

Bakkeng og Akan mener at konseptet julebord har mange positive sider.

– Alle er samlet. Det kan styrke samholdet, bygge felleskap og gi en anledning til å feire seg selv at et år er over. Det er også en anledning til å takke alle ansatte, sier Bakkeng til Kundeserviceavisen.

– Hensikten er god. Vi skal ha det gøy — sammen.

Mange har ikke festet med jobben enda, etter pandemien

Det kan likevel være litt vanskeligere for noen å bli varm i trøyen dette året.

– Mange har ikke festet med jobben etter pandemien enda! Nyansatte under pandemien kjenner ikke festekulturen, og mange andre er ute av trening. Kanskje vi skal ta igjen det vi har mistet under pandemien. For nå skal alle på fest, forteller Bakkeng.

FOTO: Shutterstock

– Sabla dumt at det ofte blir motsatt

I en landsdekkende undersøkelse av Akan, i forbindelse med kampanjen «Tanker fra jobbfesten», spurte de folk om alkoholforventninger i arbeidslivet.

Hele 30% svarte av de hadde opplevd forventninger om at de skal drikke alkohol på sosiale arrangementer med jobben de siste 12 månedene.

Julebord skal være hyggelig og inkluderende

– Når så mange opplever drikkeforventninger som problematisk har vi bommet på hensikten, og bidrar til utenforskap. Dersom man ikke ønsker å drikke alkohol, må man slippe å få kommentarer eller spørsmål om hvorfor man ikke drikker. Du skylder ingen forklaring på hvorfor, forteller Bakkeng.

– Det er sabla dumt at julebordet for mange blir det motsatte. Julebord skal være hyggelig og inkluderende for alle.

FOTO: Yutacar, Unsplash

Snakk om forventningene

Bakkeng mener at man bør skille mellom hva som er jobbfest, og hva som er en privatfest med venner.

– Ledere har ansvar for hva som skjer på jobbfester. De er rollemodeller og signalgivere, og dersom det skjer uønskede hendelser må de være i stand til å reagere, forklarer hun.

La årets julebord bli tidenes beste!

Bakkeng har derfor avslutningsvis noen gode råd for å få et godt julebord:

– Unngå drikkepress. Det er en privatsak om hvorfor kollegaer ikke drikker. Gjør drikkevalget enklere, ved å servere god alkoholfri drikke. Snakk om forventninger til julebordet i forkant, og ha flere aktiviteter enn bare mat og drikke som passer alle, sier hun.

– La oss gjøre årets julebord til tidenes beste — for alle!

FOTO: Nicole Michalou, Pexels