Beach Chairs and Umbrella on summer Koh Kood island with clear water sea and wave with speed boat in background in Trat, Thailand. Summer, Travel, Vacation and Holiday concept.
FOTO: Getty Images/iStockphoto

En av tre nordmenn vil reise bort i julen

En ny undersøkelse fra reisearrangøren Apollo viser at drøyt én av tre nordmenn enten har bestilt en utenlandsreise eller planlegger å gjøre det. Uavbrutt kvalitetstid med familien er hovedgrunnen til at majoriteten velger å reise bort – men stress og svigers spiller også en rolle.

En ny undersøkelse gjennomført på vegne av reisearrangøren Apollo viser at hver tredje nordmann planlegger å tilbringe juleferien i utlandet. 24 prosent oppgir kvalitetstid med familien som hovedgrunn til å reise bort, mens 14 prosent vil unngå stress.

Stressfaktoren er høyest blant de yngre. En av fem (20 %) i aldersgruppen 18-25 år oppgir at de reiser for å komme seg vekk fra den hektiske hverdagen. Det er dobbelt så mange sammenlignet med aldersgruppen 36-45 år. De unge har også et langt høyere ønske om å unngå slektninger og svigerforeldre i jula, enn resten.

– At så mange reiser bort for å få uavbrutt kvalitetstid med familien, synes vi er kjempefint. Samtidig vet vi at desember ofte blir en ekstra hektisk måned grunnet alt som må fikses og ferdigstilles – og at det for enkelte derfor fort kan bli litt for mye. Derfor er det også forfriskende å se at mange velger å slippe taket helt og heller unne seg et avbrekk i år – enten det er fra forpliktelser eller fra svigers, smiler Beatriz Rivera, kommunikasjonssjef i Apollo.

Beatriz Rivera,
Kommunikasjonssjef i Apollo. FOTO: Apollo

Hit reiser vi

Hvis nordmenn får velge fritt, er det en solsikker ferie som gjelder nå. Hele 42 prosent oppgir at de foretrekker sol-, og badeferie på vinterhalvåret. Hos Apollo gjenspeiles dette tydelig i salget; hele 9 av 10 av juleukens reiser er solgt, og Kanariøyene er de ultimate storfavorittene.

Helgeturer og storbyreiser er også populære i vinter. Hele 25 prosent oppgir dette som foretrukket reiseform – og like mange oppgir på en takterrasse i en storby som drømmested for å feire nyttårsaften.

Topp 5 reisemål for jul og nyttår Slik vil nordmenn feire nyttårsaften
1. Gran Canaria 1. På stranden
2. Fuerteventra 2. På et takterrasse i en storby
3. Tenerife 3. I skibakken
4. Lanzarote 4. Til sjøs
5. Emiratene 5. I et basseng

Undersøkelsen ble gjennomført i oktober 2022 av Mantap på vegne av Apollo. Undersøkelsen hadde over 1000 respondenter i alderen 18–66+ år og ble gjennomført i Sverige, Norge, Danmark og Finland.