Trond står endelig oppreist på beina igjen.
Trond står endelig oppreist på beina igjen. FOTO: Siri Walen Simensen / Hjemmet

Ingen visste hvor tøft kassamannen Trond hadde det

Kundene verdsetter Trond Jørgensen høyt, som kassamannen på Joker Gamlebyen i Oslo. Trond har alltid et smil på lur. Men det ligger mye bak dette smilet. Dysleksi, mobbing og alkoholisme skulle gjøre hverdagen tøff for ham. I en artikkel i Hjemmet forteller Trond om hvordan livet har formet ham.

Trond har sittet i kassen i mer enn tyve år. Gjennom livet har både motgang og medgang vært hans følgesvenn.

– Jeg har verdens beste sjef som støttet meg, og som hele veien har gitt meg mange sjanser, forteller Trond til Hjemmet.

En tøff start

Trond var ikke sikker på om han skulle fortelle om livet sitt til Hjemmet. Han er ikke vant til å dele om seg selv, men det kunne kanskje hjelpe andre.

– Jeg vokste opp i en drabant-by utenfor Oslo. Pappa jobbet som lastebilsjåfør, og mamma var hjemme med oss fem barna. Vi hadde dårlig råd, men fikk masse kjærlighet og støtte, forteller Trond til Hjemmet.

Han måtte starte senere på skolen, fordi han ikke var «skolemoden». Da han først startet på skolen fikk han problemer med å lese og skrive.

FOTO: Privat

– I tillegg ble jeg mobbet av noen eldre gutter. De kalte meg «fattigmann». Det var sårende, sier Trond.

På den tiden snakket man ikke om det Trond slet med – nemlig dysleksi. Han opplevde det som flaut og sårt å måtte bli hentet ut av timene for å få ekstraundervisning.

– Jeg fikk briller, og noen begynte å kalle meg for «brilleslange» og sa jeg var stygg. Heldigvis hadde jeg venner i klassen som sa «bli med oss, Trond». Men i sjette klasse sa jeg ja til å bytte klasse, fordi en av guttene plaget meg mer enn jeg kunne bære», sier han til Hjemmet.

Starten av arbeidslivet

– Mamma og pappa sa at jeg måtte trene på å ignorere, og det gjorde jeg. Til tross for alt som skjedde, så elsket jeg utrolig nok å gå på skolen, forteller Trond til Hjemmet.

Han hadde også en god støttelærer. Da hennes mann fylte 60 år, ble Trond plukket ut til å lese gratulasjonskort.

– For første gang i livet klarte jeg å lese en tekst uten å si feil. Læreren min gråt da jeg var ferdig, sier Trond.

Etter den dagen forteller Hjemmet at han ble fylt av en selvtillit han ikke hadde følt på før.

Da Trond var ferdig med niårig skolegang begynte han som grønnsakshandler på Youngstorget i Oslo.

Foreldrene til Trond ble etter hvert skilt, og døde etter hvert. Det som skjedde videre er noe Trond synes er vanskelig å snakke om.

Både Trond og sjefen hans, Kamran Amin, er stolte over at han var finalist i Hjemmets kåring av Norges hyggeligste kassadame/kassamann. FOTO: Siri Walen Simensen / Hjemmet

Støtte i vanskelige tider

Trond ble alkoholiker, og drakk hver dag etter jobb i mange år. Noen ganger måtte sjefen be ham om å gå hjem og skifte. I en periode var det så ille at kolleger merket det.

– Det er fire år siden jeg tok mitt siste glass øl. Et stygt fall i fylla fikk meg til å innse at jeg måtte snu livet mitt. Jeg har verdens beste sjef som støttet meg, og som hele veien har gitt meg mange sjanser, forteller Trond til Hjemmet.

– Jeg har fått et nytt og bedre liv, og skal ikke begynne å drikke igjen. Jeg har så mange folk jeg møter, og gode kolleger. Bare da jeg gikk sykemeldt følte jeg meg ensom. Når jeg jobber, er jeg aldri ensom, sier Trond.

Selv om veien har vært lang, så er Kamran veldig glad for at han var en tålmodig sjef.

– Trond gir livet sitt til butikken. Også på søndager når han har fri, sitter han her. Jeg vil si at vi gjør en forskjell for ham, og han for oss. Vi er glade i Trond, avslutter Kamran til Hjemmet.


Denne artikkelen ble første gang publisert 18.juli 2022