FOTO: Kjetil Grude Flekkøy / Sopra Steria
FOTO: Kjetil Grude Flekkøy / Sopra Steria FOTO: Kjetil Grude Flekkøy / Sopra Steria

– Som leder vokser du på motstand

– Jeg har begynt å se på problemer som noe bra – noe som gir mulighet til å forandre meg. Motstand gir deg sjansen til å ta et steg videre, både som leder og menneske, sier Børge Ousland.

Polfarer, gründer og eventyrer Børge Ousland gir sine beste råd til hvordan man kan takle hverdagen best mulig som leder.

– Du må tørre! Tørre å utfordre deg selv. Tørre å konfrontere frykten din. Tørre å feile. Går det skeis, prøver du igjen, sier Ousland til Pressenytt.

– Jeg måtte lære mye nytt

Ousland har utfordret seg selv gjennom hele sitt liv. Han har vært dykker i Nordsjøen, marinejeger, gått tur over Grønland og flere nordpolekspedisjoner.

– Du utvikler deg gjennom motstand, og motstand får du ikke ved å ligge på sofaen hjemme. Jeg har begynt å se på problemer som noe bra – noe som gir mulighet til å forandre meg. Negative ting kan snus til noe positivt, sier Ousland.

FOTO: Kjetil Grude Flekkøy / Sopra Steria FOTO: Kjetil Grude Flekkøy / Sopra Steria

Disse tankene har ikke bare hjulpet han på ekspedisjon. Det har også hjulpet han i forretningslivet.

Pressenytt forteller at Ousland i 2010 kjøpte den 55 mål store øya Manshausen i Nordland. Her bygget han et landskapshotell, som skapte en reiselivsdestinasjon.

– Jeg har helt klart tatt med meg denne innstillingen i arbeidet med Manshausen. Det var spennende og uvant å starte og drive bedrift i en verden jeg ikke visste noe om. Jeg måtte lære veldig mye nytt. Gå inn i en annen verden enn den jeg var vant med. Det var, og er fremdeles, veldig interessant, sier Ousland.

I menneskets tidsalder

– Vi lever i menneskets tidsalder. De store utfordringene vi mennesker står overfor, gir oss muligheten til å selv bestemme hvem vi er. Hvem vi kan bli. Denne muligheten må vi finne ut hvordan vi skal bruke. Enten mislykkes vi som art, eller så lykkes vi. Da tar vi menneskeheten til et nytt nivå, sier han.

Han trekker særlig frem kampen for klimaet og isbreene. Nå er Ousland halvveis i prosjektet IceLegacy, der de skal krysse 20 av verdens største isbreer.

FOTO: Kjetil Grude Flekkøy / Sopra Steria FOTO: Kjetil Grude Flekkøy / Sopra Steria

– Det har skjedd store endringer i løpet av den tiden jeg har holdt på. Iskanten flytter på seg, breene krymper. Polhavene forandrer seg enormt. Roald Amundsen brukte seks år på å seile rundt Nordpolen. Jeg var med på en seilskute som brukte fire måneder på samme reisen, forteller han.

Ousland er likevel optimist, og vil snu motgang og problemer til noe positivt.

– Jeg liker å si at dersom vi alle er en del av problemet, må vi også være del av løsningen, avslutter han.