Generalsekretær i Kirkens SOS, Lasse Heimdal.
Generalsekretær i Kirkens SOS, Lasse Heimdal. FOTO: Kirkens SOS

Svært travel jul hos Kirkens SOS

For mange mennesker har julen vært preget av ensomhet, relasjonsproblemer og selvmordstanker, melder Kirkens SOS. Nesten 2500 samtaler har blitt besvart av Kirkens SOS i dagene 23-28. desember. En økende trend er at unge mennesker som sliter med selvmordstanker og med å se meningen med livet.

Stor pågang – høy alvorlighetsgrad

Kirkens SOS forteller at ensomheten kjennes for mange ekstra tung og krevende i julen. Mange ringer også bare for å ha et menneske å snakke med, i mangel av noen andre.

– Pågangen har vært større enn det har vært mulig å besvare. Det gikk under 2 minutter døgnet rundt mellom hver gang noen forsøkte å kontakte oss. Men vi fikk besvart nesten 2500 samtaler disse dagene. Det er litt færre enn i fjor og dette skyldes i hovedsak lenger og mer alvorlige samtaler med yngre mennesker, sier Lasse Heimdal, generalsekretær i Kirkens SOS.

– Det gikk 18 minutter døgnet rundt mellom hver gang vi påbegynte en ny samtale med et menneske med selvmordstanker.

Pågangen har vært større enn det har vært mulig å besvare

Krikens SOS melder at de store tallene handler om ensomhet og helseproblemer.

– Men vi har også hatt mange samtaler om relasjonsproblemer og konflikter i julen (490 +15%), selvmordstanker (473 +25%), Utsatt for fysisk og psykisk vold/mishandling (112, -4%), Utsatt for seksuelle overgrep (95, +21%), sier Heimdal.

Lasse Heimdal, generalsekretær i Kirkens SOS. FOTO: Kirkens SOS

En samfunnsutfordring

– Mange mennesker lever krevende liv som henger sammen med deres levekår. Det er også bekymringsfullt å se utviklingen blant unge mennesker. Dette er en stor samfunnsutfordring, og krever mer fokus på årsaker og tiltak, sier Heimdal.

– En hyggelig hilsen, et smil eller et nikk fra en venn, nabo eller kollega – selv slike små ting er god medisin som bidrar til god folkehelse, sier generalsekretæren i Kirkens SOS.

Selv en hverdagsprat om trivielle ting kan oppleves som at noen bryr seg

Kirkens SOS oppfordret alle til å ta litt ekstra vare på hverandre resten av julen, og i tiden fremover. Alle trenger opplevelsen av å bli sett.

Generalsekretær Heimdal sier videre at det ikke alltid er så viktig å finne de rette ordene, så lenge man får formidlet omtanke og vennlighet i møte med andre.

– Selv en hverdagsprat om trivielle ting kan oppleves som at noen bryr seg, avslutter han.