Elisabeth Haug, administrerende direktør i Farmasiet
Elisabeth Haug, administrerende direktør i Farmasiet FOTO: © Ilja C. Hendel for farmasiet

Knapp leverer morgendagens automasjon til Farmasiet

Apoteket Farmasiet investerer tungt for fremtiden og har valgt det østerrikske automasjons­selskapet Knapp sine løsninger for å automatisere plukk og pakk på lageret. Investeringen gir sikker og raskere levering av apotekvarer til kundene, forteller Knapp i en pressemelding. Systemet gjør at Farmasiet kan vokse videre med økt effektivitet, men med samme høye standarder til sikkerhet.

Farmasiet omtales som en pioner på netthandel av apotekvarer, og har hatt en solid vekst siden oppstarten i 2014.

De har vokst til å omsette for godt over en halv milliard kroner i året – med mange hundre tusen nye kunder. Farmasiet har store ambisjoner om at både omsetning og antall ansatte skal dobles i løpet av de neste årene.

Løsningen til Knapp, som er valgt av Farmasiet er velprøvd, og er allerede i bruk hos legemiddel­grossister og rene nettapotek i hele Europa. Anlegget ligger i Vestby, og skal være i drift i september 2023.

Forberedt på morgendagen

Central Belt System er spesiallaget for medisinpakninger og håndterer løpende plukking av reseptbelagte legemidler og andre apotekvarer, mens Pack2patient sikrer merking og kontrollering av reseptvarene.

Et Central Belt System kan plukke opp til 9000 medisinpakker i timen. Løsningen gjør at de fleste ordrene kan håndteres uten at en medarbeider behøver å ta på produktene.

Farmasiet har vært heldigitalt fra første dag

– For oss handler dette om å være forberedt på morgendagen, sier administrerende direktør i Farmasiet Elisabeth Haug.

Opp mot 95% av kundene vil få alle varer i samme eske; både reseptbelagte legemidler, legemidler uten reseptplikt, medisinsk forbruksmateriell og øvrige handelsvarer.

– Farmasiet har hatt en solid vekst siden starten. Vi har vært heldigitalt fra første dag, og møter nordmenns måte å handle på, gjennom trygg og rask handel online hele døgnet. Vi har komplekse krav fordi det handler om medisiner og apotekvarer, sier Haug.

Central Belt System

Ivaretar sikkerheten — øker tempoet

I dag foregår plukkingen av varer manuelt. Ved manuell plukking kan en effektiv person klare rundt 200 ordrelinjer i timen. Hele systemet fra Knapp kan håndtere flere enn 6000 ordrelinjer i timen.

Normal håndteringstid fra ordre til ferdig pakket og adressert forsendelse er 10 til 15 minutter. De mest komplekse ordrene med reseptbelagte legemidler vil maksimalt ta 30 minutter.

Vi vil skape Norges beste kundeopplevelse

Farmasiet og Knapp forteller at det ligger en serie sikkerhetsløsninger i systemet – som gjør at det i praksis er feilfritt.

– Når vi vet at dette systemet allerede er montert ved flere titalls steder rundt i verden, gir det oss en trygghet, sier Elisabeth Haug.

Hun ser fram til å få et presist, men likevel justerbart og skalerbart system som vil passe dem, slik at de kan skape Norges beste kundeopplevelse.

Mikael Holmqvist, administrerende direktør i Knapp. FOTO: Knapp

Velprøvd system 

Knapp ble i sin tid etablert nettopp for å gi gode løsninger til legemiddelindustrien.

Farmasiet sine systemer beregner vekt og volum for pakkene som sikrer at de blir så små som mulig. Dette gjør at man får samlet flere ordre og varetyper – for eksempel legemidler og andre apotekvarer – i én forsendelse med den effektive pakkingen løsningen gir.

Vi gleder oss til å se produktet i drift neste høst

– Dette hjelper oss både å yte god service og å være mer bærekraftige. Man reduserer antall forsendelser, emballasjemengde og slipper å frakte «luft», sier de.

– Farmasiet er en perfekt oppdragsgiver for oss. Med sin fremtidsrettede forretningsmodell har de utfordret oss på en positiv måte. I prosjektet har vi sett at vi kan bidra med vår erfaring og velprøvde systemer, samtidig som prosjektet i seg selv bidrar til en videre utvikling av våre produkter og tjenester. Vi gleder oss til å se produktet i drift neste høst, sier administrerende direktør Mikael Holmqvist i Knapp.

Faktaboks

Farmasiet får to pakkesystemer som sammen vil håndtere både enklere og mer komplekse bestillinger, kalt Central Belt System og Pack2patient.

Et banesystem (conveyors) syr hele vareflyten sammen med eskereisere og eskelukkere.