Bjørn Eirik Vandvik, avdelingsdirektør/-leder i Politidirektoratet.
Bjørn Eirik Vandvik, avdelingsdirektør/-leder i Politidirektoratet. FOTO: Politiet

Politiet forventer høy etterspørsel: – Bestill time til pass og ID nå

Politiet melder på sine hjemmesider at de forventer en fortsatt høy etterspørsel etter pass og nasjonalt ID-kort i 2023, og ønsker at alle er tidlig ute med å bestille time. – Basert på erfaringer fra fjoråret, må vi i politiet ta høyde for uforutsette hendelser og økt etterspørsel som kan påvirke leveringstidene, sier avdelingsdirektør Bjørn Vandvik i Politidirektoratet i en pressemelding.

– I fjor mottok politiet 1 373 000 søknader om pass og nasjonalt ID-kort – det er en rekord. I tillegg opplevde leverandøren kapasitets- og produksjonsutfordringer som gjorde at leveringstidene økte, sier Vandvik på Politiet.no.

Her er en oversikt over Politiets tall over pass og ID:

  • Antall søknader om pass og nasjonalt ID-kort i 2022: 1 373 000
  • Antall søknader om pass i siste «normalår», 2019: 736 000
  • Antall pass som utløper i 2023:  317 000

Politiet forteller at per januar er det 317 000 pass som utløper i løpet 2023, og politiet forventer at det kan komme så mye som 1 300 000 søknader.

Illustrasjonsbilde av norske pass. FOTO: Gjensidige

– Vi håper nå at alle sjekker passet eller det nasjonale ID-kortet sitt og bestiller time så snart som mulig hvis de trenger det. På denne måten kan vi unngå at alle kommer rett før ferietiden.

Politiet forteller at politidistriktene legger ut timer fortløpende og det er ledige timer de fleste steder nå.

– Nå er leveringstiden på pass og nasjonalt ID-kort tilbake til en normalsituasjon – cirka én uke pluss postgang. Men basert på erfaringer fra fjoråret, må vi i politiet ta høyde for uforutsette hendelser og økt etterspørsel som kan påvirke leveringstidene, sier Vandvik.

Her bestiller du time til pass og nasjonalt ID-kort