Maria Andersen ble kåret til Årets hyggeligste lærling. –  I møte med kunder er jeg nøye på å være snill og grei, samtidig som jeg er ærlig og tydelig.
Maria Andersen ble kåret til Årets hyggeligste lærling. – I møte med kunder er jeg nøye på å være snill og grei, samtidig som jeg er ærlig og tydelig. FOTO: Tools

– Det er viktig å ha en god dialog med kunden

Murerlærlingen Maria Andersen (18) fra Randaberg har blitt kåret til «Norges hyggeligste lærling». Nå håper hun at flere jenter vil bli håndverkere, og velge yrkesfag. – Kunden skal ha en kjekk opplevelse underveis – ikke bare et godt resultat, sier Andersen.

For sjette gang ble kåringen «Norges Hyggeligste Håndverker» arrangert. Maria Andersen fikk mersmak på håndverker-yrket da hun var i utplassering i 9. klasse.

Hun er i dag glad hun fulgte drømmen sin og ble håndverker.

– Det er først når du prøver ting at du finner ut om det kan være noe for deg, sier Andersen.

Å følge opp kunden

– Det er nok ikke sånn at typiske håndverksyrker passer for alle jenter, men det gjør det ikke for alle gutter heller. Vi jenter har for eksempel fordelen med at vi ofte er mer nøyaktige og detaljfokuserte i arbeidet. Og det vet jeg at kunder setter stor pris på, sier Andersen til Tools.

Det er viktig å ta seg tid til en grundig forklaring hvis kunden lurer på noe

I Andersen sin jobb, som hovedsakelig går ut på flislegging, er det viktig for henne at kunden blir fornøyd med sluttresultatet.

– Jeg liker generelt å være i bevegelse fremfor å sitte i ro, så det at jobben er veldig fysisk er bare positivt for min del, sier Maria Andersen. FOTO: Norges Hyggeligste

– I møte med kunder er jeg nøye på å være snill og grei, samtidig som jeg er ærlig og tydelig, forteller Andersen.

– Det er veldig viktig å ha en god dialog med kunden, ta seg tid til en grundig forklaring dersom de lurer på noe, og følge dem opp på en grei måte. De skal jo ha en kjekk opplevelse underveis – ikke bare et godt resultat.

Positivt med jenter

Under arbeidsuken til Andersen i 9. klasse på ungdomsskolen valgte hun å ha utplassering hos en lokal tømrer. Så søkte hun videre til bygg- og anlegg på videregående skole.

– Jeg fant imidlertid ut at tømring ikke var helt det jeg hadde sett for meg. Men i praksisperioden fikk jeg prøve murerfaget hos CCD Eiendomstjenester, hvor jeg er lærling i dag, sier Andersen.

Ofte kan man danne seg et bilde av hvordan et yrke er, som ikke stemmer

Maria kutter flis. FOTO: Norges Hyggeligste

Andersen er veldig glad i dyr, men hun hadde ikke lyst til å ta en lang utdanning for å bli dyrlege.

– Så istedenfor dyr, ble det mennesker og ting de vil ha fikset, sier hun.

– Ofte kan man danne seg et bilde av hvordan et yrke er, men det stemmer ikke nødvendigvis med hvordan det er i virkeligheten, legger hun til.

– Ville ikke vært det foruten

I murerfirmaet, der Andersen er lærling, er det en kvinnelig daglig leder, og de ansatte utgjør to kvinner og to menn.

–  Når jeg jobber på større prosjekter, hvor det er flere typer håndverkere samtidig, treffer jeg sjeldent andre jenter. Det hadde vært kjekt om håndverksyrkene var litt mer balansert. Jeg tror det er positivt for en bedrift å ha jenter med på laget, sier Andersen.

Murerfaget var ikke noe interessant før jeg fikk prøvd det

– Hvis du er bekymret for at yrkesfag er feil vei for ditt barn, husk at de uansett vil ha muligheten til å studere videre. Det er viktig å vise at du har troen på dem – og at du støtter dem i sine drømmer. FOTO: Norges Hyggeligste

Andersen tror at flere jenter ville fått øynene opp for håndverksfag dersom praksis var en større del av undervisningen i ungdomsskoletrinnene.

– Det er først når du prøver ting at du finner ut om det kan være noe for deg. Murerfaget var ikke noe interessant før jeg fikk prøvd det, og nå ville jeg ikke vært foruten det valget, sier hun avslutningsvis.

Faktaboks

I 2022 var det rekordmange jenter som valgte de mannsdominerte yrkesfagene på videregående skole.

I inneværende skoleår er andelen jenter på bygg- og anleggsteknikk 11 prosent, og 18 prosent på teknologi- og industrifag. (Tools)