BadVR12
FOTO: Telia

Telia tar nå i bruk ny teknologi for å gi bedre service

Teknologien som Telia tar i bruk heter «Augmented Reality», nærmere bestemt utvidet virkelighet på norsk. Her skal Telia sine servicefolk nærmest kunne se WiFi-signaler hjemme hos kundene, og på den måten håper de å komme enda nærmere kundene. 

Telia forteller at med helt spesielle AR-briller viser signalene seg som fargerike stolper i luften, og dermed kan man enkelt visualisere hvor i rommet dekningen er best og dårligst.

– Dette åpner for helt unik og personlig kundeservice, og å bistå kundene med deres utfordringer med internett hjemme blir betydelig enklere og mer effektivt, sier Georg Svendsen, leder for infrastruktur i Telia Norge.

Hvor trykker skoen?

– Ved å visualisere WiFi-dekningen kan vi på en helt ny måte hjelpe kundene til å finne den optimale plasseringen av utstyret og dermed best mulig nettopplevelse, sier Svendsen.

Nå er målet at de gjennom dette teknologiske verktøyet skal kunne raskere finne ut hvor skoen trykker, og se hvordan de kan løse dårlig innendørsdekning.

Georg Svendsen, leder for infrastruktur i Telia Norge.. FOTO: Telia

– Dette er et stort steg. I Telia elsker vi å løse problemer for kundene våre ved å bruke ny teknologi, sier Svendsen.

I første omgang er Telia Personlig Service et tilbud til kunder i Oslo-området, der en servicemedarbeider blir sendt hjem til kundene for å hjelpe med oppkobling av TV og internett, og opplæring av utstyret.

– Ved utfordringer med innendørsdekning kan servicemedarbeiderne nå ved hjelp av utvidet virkelighet se WiFi-signalene som fysiske farger – enten røde, grønne eller gule «stolper» i luften. Dermed blir det tydelig hvor i rommet signalene er sterke og hvor de er svake, forklarer Telia.

FOTO: Telia

– Dette er bare begynnelsen

Det er den California-baserte BadVR som står bak løsningen, og som Telia Norge har inngått et samarbeid med.

Med BadVR sin software SeeSignal SW vil WiFi-signalene bli målt og beregnet i hele rommet, og i kombinasjon med Microsofts AR Headset Holo Lense 2 kan Telia nå visualisere hvordan WiFi-signalene sprer seg i rommet hos kundene.

Her er tanken at kundene enklere skal kunne se forskjellen selv og tilpasse seg hvordan dekningen er.

– Hvis vi fysisk kan se ved hjelp av grønne stolper at dekningen er mye bedre i det ene hjørnet av stua sammenlignet med det andre, kan vi tilpasse hvor vi plasserer utstyret eller hvor man oppholder seg når man bruker nettet sitt, sier Svendsen.

– Dette er bare begynnelsen på hvor utvidet virkelighet kan ta oss, og vi gleder oss til å utforske mulighetene, legger han til avslutningsvis.

Hva er utvidet virkelighet?

Utvidet virkelighet (engelsk: augmented reality) er en teknologi som kombinerer data fra den fysiske verden med virtuell data, for eksempel ved bruk av grafikk og lyd.

Dette ekstra laget med informasjon erstatter ikke virkeligheten, men utvider den på en eller flere måter og gir et større bilde. (Telia)