Folkets Hus i Oslo, Landsorganisasjonen i Norge.
Folkets Hus i Oslo, Landsorganisasjonen i Norge. FOTO: Hanna Alice Johnsen, LO

Streiken avsluttet: Kundene ble rammet av streiken — i større og mindre grad

Oppdatering 20.april: streiken er avsluttet. Fra mandag morgen 17. april ble 22 947 LO-medlemmer tatt ut i streik. Streiken kunne blitt trappet opp fredag 21. april klokka 06:00. Da kunne det utvidet streikeuttaket med ytterligere 16 561 medlemmer, skriver LO på sine hjemmesider. Dette kunne betydd at flere kunder ville merket stor effekt av streiken fremover på ulike måter.

Oppdatering 20.april: streiken er avsluttet.

PostNord, Posten og Bring, enkelte apoteker, bilbransjen, flere fergesamband, Nidar-fabrikken, Orkla Foods, IKEA, elektrikere, asfaltarbeidere, hoteller og offshore rammes alle av streiken.

Hva betyr dette for kundene?

– Ikke mulig å drive forsvarlig

Nettavisen kunne tirsdag fortelle at PostNord sendte ut permitteringsvarsel til alle ansatte, med få unntak. I tillegg stenger de ned 15 av totalt 18 terminaler.

– Det er en vond situasjon. Omfanget er så stort at det ikke vil være mulig å drive forsvarlig så lenge streiken pågår, forteller PostNords pressesjef Haakon Nikolai Olsen til Nettavisen.

Alle terminaler blir berørt fra fredag, dersom partene ikke kommer til enighet.

– Dette vil berøre våre privat- og bedriftskunder, sier pressesjef ved PostNord Norge, Haakon Nikolai Olsen, til VG torsdag.

Boots Apotek og Farmasiet.no kunne bekrefte til DinSide at både kundene og dem blir påvirket av denne permitteringen.

Anne Margrethe Aldin Thune, kommunikasjonssjef i Boots. FOTO: Nina Rangoy

– Mye av transporten av varer, både legemidler og andre produkter, ut til Boots Apotek går med PostNord. Ved en streik av en viss varighet, kan vi ikke garantere at vi ikke går tomme for noen produkter, forklarer Anne Margrethe Aldin Thune, kommunikasjonssjef i Boots Apotek.

– For Farmasiet er den største konsekvensen av streiken levering av varer ut til noen av kundene, forteller Hanne Kjærnes, markeds- og kommunikasjonsdirektør i Farmasiet.

Enkelte butikkvarer kan gå tom

Dagens næringsliv kan også meddele at Orkla Foods forbereder seg på full stans i den ordinære produksjonen av flere ferdigretter, syltetøy, ketchup, sjokoladepålegg og andre produkter.

Redusert bemanning på hoteller og tomme ølkraner er også noe av det som kan møte kundene fremover.

– Vi vil gjøre vårt ytterste for at streiken ikke skal få konsekvenser for gjestene våre. Vi vil holde åpent så langt det går, sier HR-direktør i Scandic Norge, Elin Ekrol til NRK.

​Elin Ekrol, HR-direktør i Scandic Norge. FOTO: Scandic

– Streiken betyr at i løpet av ikke altfor lang tid vil det bli tomt for drikkevarer i butikkene, og stengte ølkraner i barer og restauranter, sier kommunikasjonssjef Nicolay Bruusgaard i Ringnes til NRK.

Nettbutikken Oda.no har blant allerede merket økt etterspørsel fra kundene etter øl.

– Vi har mange andre ølmerker, og vi har fordelen å ha mange små leverandører. Vi har et godt tilbud til kundene selv om noen ølmerker er utsolgt, sier kommunikasjonssjef i Oda, Liselotte Lunde til Nettavisen.

Lengre svartider

Bilbransjen må også be kundene om å smøre seg med tålmodighet.

– Bilene kommer til havna som normalt, men det er redusert kapasitet for blant annet klargjøring av bilene, så noen kunder kan oppleve økt ventetid., sier Øyvind Rognlien Skovli til NRK, direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Harald A. Møller.

Øyvind Rognlien Skovli, direktør kommunikasjon og samfunnskontakt, Harald A. Møller. FOTO: Harald A Møller

IKEA sin kundeservice rammes også hardt av streiken.

– Vi vil ha færre medarbeidere på jobb og det vil være begrensninger i tjenestene på de ulike enhetene. Det betyr at vi dessverre ikke har samme mulighet til å hjelpe kundene våre så godt som vi ønsker, sier IKEA på sin hjemmeside.

Hvordan streiken vil utarte seg videre, og gå ytterligere utover kundene, vil vise seg i tiden fremover.

Kundeserviceavisen følger saken tett.

Fakta om streiken

  • Streiken omfatter 185 000 LO-medlemmer i privat sektor (NHO-organiserte bedrifter).
  • Fra mandag morgen 17. april ble 22 947 LO-medlemmer tatt ut i streik.
  • Streiken trappes opp fredag 21. april klokka 06.00. Da utvides streikeuttaket med ytterligere 16 561 medlemmer.
  • Dermed vil 39 500  LO-medlemmer fra fredag 21. april være tatt ut i streik.

Kilde: LO Norge