FOTO: Frende
FOTO: Frende

Mulig svindelfelle – 2 av 3 kobler til usikre nettverk i ferien

Tenk deg om før du kobler mobilen til usikre nettverk i sommer. – Du åpner døra for svindlerne og det kan få store konsekvenser.

Det sier IT-sikkerhetssjef i Frende Forsikring, Tron Ingebrigtsen, om undersøkelsen Norstat har gjort for Frende Forsikring. Resultatene er publisert i en pressemelding fra Frende Forsikring i dag.

-Desperate etter å komme seg på nett

– Jeg skjønner godt at mange er ivrige etter å komme seg på nett og kobler til det de kommer over, helt uten kritisk sans. Men det er ikke spesielt lurt, sier Tina Jerstad. Hun jobber for Tenerity, et selskap som hjelper folk som er blitt offer for ID-tyveri og nettmisbruk.  

De siste to årene har 150 000 nordmenn opplevd ID-tyveri, viser tall fra NorSIS og Skatteetatens ID-tyveriundersøkelse. Svindel er et stort samfunnsproblem og det er forventet at 2023 blir et rekordår for bedragerier.

Slik foregår det

En del av oss vil få ublide møter med åpne usikre nettverk i sommer. Dette er nettverk du kan koble til uten passord og det er en rekke slike på hoteller, flyplasser, tog, fly eller cafeer. Alle som bruker samme wifi-nett som deg uten passord kan spionere på det du gjør på nettet, hvis de vet hvordan det gjøres.

– De bruker spesielle programvarer og kan få tilgang til kortopplysningene dine, innloggingsinformasjon og personopplysninger. I verste fall kan de bruke det til bedrageri eller ID-tyveri, sier Tina Jerstad.

Svindlere kan sette opp egen wifi

Et annet problem er rekken av nett du kan velge mellom når du åpner wifi-oversikten på mobilen.

– La oss si at du sitter på Gardermoen og ser et nett som heter «Gardermoen_free_wifi». Det er lett å tenke at det er flyplassens åpne nett og koble til, men det kan fint være et nett satt opp av en svindler som vil at du skal logge på. Gjør du det, går alle dataene du deler med nettverket gjennom en tjeneste kontrollert av angriperen, sier IT-sikkerhetssjefen i Frende.

Slik gjør du jobben vanskeligere for svindlerne

– Heldigvis kan du gjøre grep for å hindre uvedkommende i å komme seg inn på enhetene dine og få tilgang til kontoer og personlige opplysninger, sier Tron Ingebrigtsen.

Rådet fra ekspertene i Tenerity er helt klart.

– Ikke bruk usikre nettverk, du vet aldri hvem som er koblet til det samme. Koble heller til med mobilnettet ditt, enten du har 3G, 4G eller 5G der du er. I EU og EØS koster det ikke mer enn hjemme å ha på roamingen, sier Tina Jerstad.

– Det er mye vanskeligere å bli hacket hvis du bruker mobilnettet ditt enn et åpent nettverk. Det er kun du som bruker mobilnettet ditt, sier Tron Ingebrigtsen.

Et såkalt Virtual Private Network, også kalt VPN, er en annen løsning. Har du det kan du surfe uten risiko for at andre leser dataene dine. Et VPN-nettverk krypterer dataene dine uansett hvilket nettverk du bruker.

Har du husket dette før avreise?

– Hvis du først går i fella og havner i hendene til en svindler er det viktig at du har totrinnsverifisering på e-post og sosiale medier. Da blir det vanskeligere å bryte seg inn på kontoene dine. Du bør også bytte passord regelmessig på de viktigste kontoene og ikke bruke samme passord overalt, sier Tron Ingebrigtsen.

Frendeundersøkelsen viser at nordmenn har en lang vei å gå når det kommer til dette.

 • Kun 1 av 3 har totrinnsverifisering på e-posten
 • Kun 1 av 3 har totrinnsverifisering på sosiale medier
 • Færre enn 1 av 5 skifter passord på viktige kontoer flere ganger i året

Slik unngår du en rådyr mobilsommer  

 • Last ned det du vil ha med deg av musikk, podkaster, serier og filmer før du reiser. Da slipper du å laste ned fra ferie og du unngår å strømme med mobilnett.
 • Ta deg en liten sommerferie fra mobilen også. Du har ikke vondt av en detox i sommer og du kan ta like mange bilder av alt du opplever uten å ha på mobilnettet.
 • Hvis du skal logge deg på nettverk, bruk et med passord. Husk likevel at et hotellnett med et enkelt passord (for eksempel navnet til hotellet) ikke er veldig vanskelig å komme seg inn på for en svindler.
 • Hvis du skal reise utenfor EU eller EØS må du huske på at roamingen kan være veldig dyr.
  Kilde: Frende Forsikring

Nordmenns holdninger til åpne nettverk  

 • 2 av 3 kobler seg til usikre nettverk i ferien.
 • Kvinner og menn er omtrent like risikovillige når det kommer til åpne nettverk.
 • Basert på aldersgrupper er det de yngste som er minst kritiske. 84 prosent av de mellom 18 og 29 år kobler seg til. Andelen synker jo eldre vi blir, men i alle aldersgrupper faller mer enn halvparten for fristelsen.
 • Det er innbyggere i Oslo som er mest troende til å koble seg til usikre nettverk i sommer. 76 prosent av innbyggerne i hovedstaden gjør dette, tett etterfulgt av Rogaland (74), Nordland og Troms og Finnmark (74).
 • I Trøndelag (55) og Møre og Romsdal (58) finner vi de som er mest kritiske til å koble til åpne nettverk.
  Kilde: Frendeundersøkelsen

Wifi-vett på ferie 

 • Ikke bruk offentlige nettverk uten passord.
 • Selv om nettverket krever passord, vær kritisk til hvilke sider du besøker.
 • Skal du bruke BankID? Ikke vær pålogget wifi i det hele tatt, bruk heller mobilnettet ditt eller VPN.
 • Ikke klikk på pop-up-annonser eller noe som ber deg oppdatere personlige informasjon. Dette kan være forsøk på å lure deg inn på en usikker webside.
 • Slå av funksjonen som automatisk kobler deg til ulike nettverk.
  Kilde: Tenerity og Frende Forsikring