Dekningsdirektør Bjørn Amundsen er på sin 29. dekningstur på like mange år når han nå ruller fra Finnmark i nord til Agder i sør for å sikre optimal dekning i Telenors mobilnett. FOTO: Anders Krokan
Dekningsdirektør Bjørn Amundsen er på sin 29. dekningstur på like mange år når han nå ruller fra Finnmark i nord til Agder i sør for å sikre optimal dekning i Telenors mobilnett. FOTO: Anders Krokan

Telenor kjører Norge langs for kunden

Dekningsdirektøren i Telenor Bjørn Amundsen er på veien igjen for å sikre optimal dekning til hele landets kunder. Det er hans 29. dekningstur når han nå ruller fra Finnmark i nord til Agder i sør. – Jeg pleier å si at det er en dårlig idé å bygge mobilnett fra en pult på hovedkontoret på Fornebu, forklarer Amundsen.

Fra slutten av august og ut oktober vil Amundsen være innom alle landets regioner og de største byene.

Vesentlig endring

Amundsen har gjort denne turen nærmere 30 ganger tidligere, men i år er det en vesentlig endring.

Dekningsbilen er helelektrisk.

– Rekkeviddeangsten vil jeg nok kjenne på, forteller Amundsen.

Mindre bekymra er han for tilstanden i mobilnettet.

– Vi bygger et godt og robust nett. For Telenor er det viktig å sikre hele Norge god dekning uavhengig av hvor man bor, sier Amundsen.

På veien for å forstå kundenes behov

På ferden landet rundt skal Amundsen i tillegg til å måle fart, kapasitet og dekning i nettet, møte kunder og myndigheter.

– Jeg pleier å si at det er en dårlig idé å bygge mobilnett fra en pult på hovedkontoret på Fornebu, forklarer Amundsen.

Totalt legger han bak seg 15.000 km med dekningsbilen.

Med landets største nett har Telenor nå drøyt 8750 basestasjoner over hele landet. Det gir omfattende dekning. FOTO: Erik Holelien

– Å forstå kundenes behov, og å sjekke hvordan dekningen faktisk er, må gjøres på stedet, derfor tar jeg denne turen hvert år, forklarer Amundsen.

Dekningsbilen er er stappfull av teknisk utstyr, for å måle hver eneste meter av turen.

– Med måleutstyret i bilen får jeg nøyaktige målinger i nettet. Resultatet av målingene bruker vi til å forbedre der det er behov, sier Amundsen.

Dekke hele landet

Med mer enn 8750 basestasjoner spredt utover vårt langstrakte land dekker Telenor 87 prosent av Norges totale landareal og 99,98 prosent av befolkningen.

– Vi fortsetter å oppgradere mobilnettet i høyt tempo. Det kommer vi til å gjøre også gjennom 2023 og inn i 2024, forteller Amundsen.

Telenor investerer om lag 6 milliarder kroner årlig i utbygging.

Grunnmuren for digitaliseringen

– Men vi ser at noen steder vil ting ta litt mer tid enn den meget ambisiøse planen opprinnelig tilsa, sier Amundsen videre.

Innen 2024 vil hoveddelen av den norske befolkningen ha 5G fra Telenor.

– Og de som ikke har det, vil ha tilgang til 4G-nettet vårt, legger han til.

Telenor skaper en infrastruktur som er grunnmuren for digitaliseringen av Norge. Det bidrar til økt produktivitet og gir tilgang til alt av digitalt innhold for de som er pålogget.