I bedriftens verden hører vi ofte om viktigheten av god onboarding av nye medarbeidere.
I bedriftens verden hører vi ofte om viktigheten av god onboarding av nye medarbeidere. FOTO: Shutterstock

Preboarding før onboarding

Har du hørt om preboarding? Det er en prosess som forbereder nye ansatte for selve onboarding-fasen. Mange selskaper begynner å anerkjenne preboardings viktighet for en vellykket integrering i organisasjonen.

Preboarding starter fra det øyeblikket en kandidat har akseptert jobbtilbudet, men ennå ikke har begynt på arbeidsplassen.

Hva er preboarding?

Det er en introduksjonsfase som inkluderer diverse aktiviteter designet for å gjøre overgangen til det nye arbeidsmiljøet så sømløs som mulig.

Preboarding kan inkludere alt fra introduksjon til selskapets kultur, verdier og mål til mer praktiske ting som IT-oppsett og forberedelse av arbeidsplassen.

Hvorfor er preboarding viktig?

Ved å gi nye medarbeidere en forsmak på hva de kan forvente, kan preboarding redusere den nervøsiteten og usikkerheten som ofte kommer med en ny jobb.

Når ansatte føler seg velkomne og forberedt, øker sannsynligheten for at de vil være engasjerte fra dag én.

Ved å ta hånd om administrative oppgaver som IT-tilgang og dokumentasjon før første arbeidsdag, sørger du for at nye ansatte kan bruke sin første tid på arbeidsplassen mer produktivt.

Faren for feilansettelser øker

Preboarding gir en unik mulighet til å introdusere bedriftens kultur, verdier og forventninger i en tidlig fase. Dette er med på å forsterke selskapets kultur og verdier.

Hvordan implementere preboarding?

Det er flere måter å implementere preboarding. Her er noen eksempler:

Digital velkomstpakke

Send en velkomstpakke via e-post eller gjennom et dedikert HR-system.

Denne pakken kan inneholde selskapets håndbok, korte videopresentasjoner fra teamet, og annen nyttig informasjon.

Forberedende samtaler

Organiser en eller flere samtaler via telefon eller video mellom den nye medarbeideren og deres kommende leder eller kollegaer.

IT og utstyr

Sørg for at alle tekniske aspekter er tatt hånd om.

Dette kan inkludere å opprette e-postkontoer, gi tilgang til nødvendige systemer og forberede arbeidsplassen.

Sosial integrasjon

Lag en uformell måte for nye medarbeidere å bli kjent med deres kollegaer på, enten gjennom sosiale medier grupper eller virtuelle kaffemøter.

Grunnlaget for en smidig overgang 

Preboarding er mer enn bare en "nice-to-have" prosess; det er en investering i dine ansattes fremtid og selskapets suksess.

Investering i dine ansattes fremtid

En velutformet preboarding-prosess kan legge grunnlaget for en effektiv onboarding, og dermed sikre en smidig overgang for nye medarbeidere i deres nye arbeidsmiljø.