betaling

Nordmenns forbruksgjeld økte med 1,8 mrd. i september

Nye tall viser en betydelig økning i forbruksgjelden i Norge. Ifølge Norsk Gjeldsinformasjon AS, har den totale forbruksgjelden økt med 7,4 milliarder kroner (4,9%) over det siste året, og utgjør nå hele 157,7 milliarder kroner.

Bare i september steg forbruksgjelden med 1,8 milliarder kroner.

Alarmerende økning

Daglig leder i Norsk Gjeldsinformasjon Svein Ove Karstensen.

Det samme gjelder for forbrukslån, som viste en økning på 1 milliard kroner i samme periode.

Samlet sett har forbrukslån økt med 5,8 milliarder kroner siden oktober i fjor, en økning på hele 7,1%.

Når det gjelder kredittkort, viser rapporten en økning i den rentebærende kredittkortgjelden på 0,5 milliarder kroner i siste måned.

– Økningen i forbrukslån er nesten dobbelt så stor som nedgangen i rentebærende kredittkortgjeld, forklarer Svein Ove Karstensen, daglig leder i Norsk Gjeldsinformasjon.

Selv om dette representerer en nedgang på 3 milliarder kroner, over det siste året, er det en markert økning i den rentefrie bruken av kredittkortgjeld, som har steget med 4,4 milliarder kroner.

– Det er positivt at den rentebærende kredittkortgjelden har blitt redusert siste tolv måneder, men den store økningen i forbrukslån gir grunn til bekymring, forteller Karstensen.

1 av 3 i Viken er bekymret for sin privatøkonomi

Han peker på at økningen i rentebærende kredittkortgjeld kan tyde på at flere velger å nedbetale over tid for å kunne betale andre regninger.

Ikke lengre sparepenger å lene seg på

– Dette sammen med den markante økningen i forbrukslån tyder på at en del ikke lenger har noe sparepenger å trekke på, og dermed må ta opp lån for å dekke ulike utgifter, forteller Karstensen.

Selv om nedgangen i rentebærende kredittkortgjeld er en positiv utvikling, er den betydelige økningen i forbrukslån en bekymringsfull trend.

Bekymringsfull trend

– Det er viktig at folk har god kontroll over egen økonomi, slik at en ikke får betalingsproblemer senere, sier Karstensen.

Med disse nye tallene som viser en fortsatt oppadgående trend i forbruksgjeld og spesielt forbrukslån, er det tydelig at det er et prekært behov for økt økonomisk bevissthet og ansvar blant forbrukere.