13 år etter hjertestansen fortsetter Frode å trene på SATS og han møter stadig på de ansatte som reddet livet hans den dagen. FOTO: SATS
13 år etter hjertestansen fortsetter Frode å trene på SATS og han møter stadig på de ansatte som reddet livet hans den dagen. FOTO: SATS

De ansatte på SATS gjenopplivet Frode

Tusenvis av nordmenn får hjertestans hvert år, og svært mange av de får livreddende førstehjelp. På SATS har flere liv blitt reddet gjennom årene av ansatte som har solid kunnskap om hjerte- og lungeredning. Nå ønsker treningskjeden å lære flere den livsviktige kunnskapen.

En av de som er blitt reddet er Frode, som i 2010 fikk hjertestans under en treningsøkt på SATS Vestkanten.

13 år senere fortsetter Frode å trene på SATS og han møter stadig på de ansatte som reddet livet hans den dagen.

Nå vil treningskjeden lære både medlemmer og ikke-medlemmer den livsviktige kunnskapen.

Gir viktig innføring i hjerte- og lungeredning

Nå setter SATS fokus på hjerte og lungeredning i en ny gruppetreningstime, navngitt «No Pulse».

Det skal gi medlemmer viktig innføring i hvordan man skal handle om noen får hjertestans.

– Hjerte- og lungeredning har alltid vært en viktig prioritering for SATS, og hvert år utdanner vi over 1000 ansatte i både hjerte-lungeredning og bruk av hjertestarter, forteller Wenche Evertsen, Country Manager i SATS Norge.

Målsetningen er å skape trygghet hos medlemmer om en ulykke skulle inntreffe og å senke terskelen for å melde seg på kurs ved å tilby dette som en gruppetime.

Evertsen forklarer videre at det alltid vil være en ansatt på et SATS senter som er trent i å kunne gi livreddende førstehjelp og alle sentre har en hjertestarter som sammen med rask handling kan redde liv.

Viktig prioritering for SATS

– Nå får alle medlemmer muligheten til å øve på disse viktige ferdighetene, sier Evertsen.

Skape trygghet hos ansatte og medlemmer

I oktober har alle SATS-medlemmer mulighet til å melde seg på et introduksjonskurs i hjerte- og lungeredning på utvalgte SATS sentre i Norden.

På timen vil man få innføring av grunnleggende livreddende førstehjelp med praktisk trening på dukker og bruk av hjertestarter.

– Kombinasjonen av kursing og det å øve sammen med andre på senter er viktig for å skape trygghet hos ansatte og medlemmer om en ulykke skulle inntreffe, forteller Evertsen.

Slik kan en gruppetime hvor man får opplæring i hjerte- og lungeredning se ut. FOTO: SATS

I tillegg vil det også tilbys gratis digital førstehjelpsveiledning for både medlemmer og ikke medlemmer i hele oktober.

– Regelmessig opplæring i hjerte- og lungeredning har en høy prioritet hos oss, fortsetter Evertesen.

Livsviktig hjelpelinje for innsatte

Medlemmer melder seg på der man ellers melder seg på gruppetimer, på nett eller i SATS-appen. Alle medlemmer og ikke medlemmer får også tilgang til gratis online veiledning i førstehjelp

Norsk hjertestansregister

I 2022 ble det registrert at 3881 personer ble forsøkt gjenopplivet etter plutselig uventet hjertestans utenfor sykehus.

Svært mange får HLR av tilstedeværende før ambulansen kommer frem. I året 2022 var dette hele 83 %.