Leder i FINN jobb, Christopher Ringvold. Foto: Finn.no
Leder i FINN jobb, Christopher Ringvold. Foto: Finn.no

10 000 færre stillinger sammenlignet med samme periode i fjor

Stillingsmarkedet fortsetter å kjøle seg ned i tredje kvartal, og det ble utlyst nesten 10 000 færre stillinger på FINN enn samme periode i 2022. Nedgangen på 13 prosent har imidlertid store variasjoner på tvers av bransjer og geografi. 

En kjøligere økonomi og økte kostnader har ført til en nedgang i utlyste stillinger, med betydelige bransje- og geografiske variasjoner.

Inflasjon påvirker jobbmarkedet

Stillingsmarkedet er rammet av endringer i makroøkonomien og byggebransjen er speielt hardt rammet dette året. FOTO: Getty Images

Antall utlyste stillinger i tredje kvartal falt med 13 prosent mot tredje kvartal i 2022.

Fallet er imidlertid noe lavere enn i andre kvartal hvor nedgangen var 18 prosent.

– Mange bedrifter merker at økonomien kjøles ned, forteller jobbanalytiker i FINN jobb, Christopher Ringvold.

Bedriftenes kostnader har økt mye de siste årene, og det er utsikter til at lønnskostnadene vil øke mer enn tidligere anslått.

– Redusert etterspørsel gir en svakere omsetning, i kombinasjon med økte kostnader gir dette press på lønnsomheten. Dette gjør at behovet for arbeidskraft reduseres, utdyper Ringvold.

Store variasjoner på tvers av bransjen

Bransjen bygg og anlegg fortsetter å bremse opp, her faller etterspørselen etter arbeidskraft med hele 20 prosent i tredje kvartal.

En annen bransje som også merker omslaget i økonomien er konsulent og rådgiving, hvor etterspørselen også reduseres med 20 prosent i tredje kvartal.

På motsatt side av skalaen finner vi olje og gass, som fyrer på alle sylindre med en oppgang i utlyste stillinger på 16 prosent i tredje kvartal.

Utviklingen i arbeidsmarkedet er altså svært ulik avhengig av hvilken bransjen vi ser på.

Det er privat næringsliv hvor den største reduksjonen har kommet med 18 prosent. Offentlig sektor har gått tilbake 6 prosent så langt i år.

Tydelige trender

I tillegg er det betydelige geografiske forskjeller i stillingsmarkedet dette kvartalet.

Den største nedgangen finner vi i Oslo, hvor antall stillinger faller med hele 23 prosent i tredje kvartal. Rogaland og Vestfold/Telemark er de mest stabile fylkene.

I de to nordligste fylkene er det en positiv trend med en økning på 4 prosent i antall ledige stillinger sammenlignet med tredje kvartal i fjor, og Troms og Finnmark er den mest fremtredende vinneren på dette området.

Samme selskap topper og bunner kundetilfredshet

Sykepleier er det mest populære søket de siste tre månedene, og har rykket opp fra tredjeplass fra i fjor. Miljøterapaut er nykommer på topplistalista dette kvartalet.


Alle bildene er hentet fra Finn jobb. FINN er en ledende norsk nettplattform for annonser, hvor brukere kan kjøpe og selge varer, samt søke etter jobber og eiendommer.