TELEFON TIL RUSSLAND: Bildet viser ukraineren som oppgis å gå under kallenavnet «Kotsjevnik», mens han angivelig ringer den russiske tanksprodusenten. Foto: Skjermdump Ukrainian Militant / Militarnyj
TELEFON TIL RUSSLAND: Bildet viser ukraineren som oppgis å gå under kallenavnet «Kotsjevnik», mens han angivelig ringer den russiske tanksprodusenten. Foto: Skjermdump Ukrainian Militant / Militarnyj

Ukrainsk soldat ringer russisk tankprodusent for teknisk støtte

I et forsøk på å håndtere mekaniske problemer med en erobret russisk stridsvogn, har en ukrainsk soldat tatt et uvanlig skritt ved å filme seg selv idet han ringer den russiske produsenten for teknisk støtte.

En ukrainsk soldat skal ha ringt kundeservice hos produsenten i Russland for å få teknisk hjelp til en tanks tatt fra russernes invasjonsstyrker – og fått svar.

Soldaten, som går under kallenavnet «Kochevnik,» kom i kontakt med to antatte toppfigurer hos Uralvagonzavod, en av Russlands største forsvarsleverandører.

Engasjerer seg i en teknisk diskusjon

Under telefonsamtalen uttrykker Kochevnik frustrasjon over den russernes T-72B3 tank.

– Den kan ikke gå i kamp, den bryter sammen konstant, forteller han.

Han beskriver olje som spruter ut, defekte kompressorer og elektriske feil ved tårnets roteringsmekanismer som noen av utfordringene de står overfor med stridsvognen.

I videoen svarer en mann, identifisert av Militarnyj som Aleksander Anatoljevitsj Saponkov, en direktør ved Uralvagonzavod.

Han engasjerer seg i en teknisk diskusjon med Kotsjevnik.

– Den kan ikke gå inn i kamp, den bryter sammen konstant

Klager om oljelekkasjer og defekte kompressorer blir tatt opp, og Saponkov lovet å formidle problemene videre til selskapets designbyrå i Nizjnij Tagil og motorprodusenten i Tsjeljabinsk.

Avslører sin egen identitet

I et videre forsøk på teknisk bistand, kommer soldaten i kontakt med Andrej Anakumov, viseadministrerende direktør i selskapet.

Anakumov ber om en detaljert beskrivelse av problemene via WhatsApp.

Samtalen tar en uventet vending når Kotsjevnik avslører sin identitet.

Lattermildt informerer han om sin ukrainske bakgrunn og at hans brigade hadde erobret kjøretøyet fra russiske styrker nær Izium, Øst-Ukraina, året før.

Nå er én av to nordmenn bekymret for Norges digitale sikkerhet

Det anslås at ukrainske styrker har erobret rundt 200 T-72B3 stridsvogner fra Russland i løpet av den 19 måneder lange krigen.

Med et smil om munnen legger Kotsjevnik på røret.

Se videoen HER.