Når naturen viser sin kraft gjennom ekstreme værforhold som sprengkulde, påvirkes mange sektorer, inkludert rørleggertjenester.
De vanligste utfordringene kundene møter under slike perioder inkluderer frosne rør og etterfølgende lekkasjer.
Neste uke starter en ny kuldeperiode til Norge. Meteorologene har meldt at på utsatte steder kan det bli ned mot minus 30 grader.
I et intervju med Amir Hassanzadeh, Fagsjef VVS i Comfort og Bademiljø, deler han sine erfaringer og tilnærminger for å møte disse utfordringene.
Mange henvendelser
Amir Hassanzadeh, Fagsjef VVS i Comfort og Bademiljø.
Under ekstreme værforhold er rørleggerbedrifter ofte overveldet av henvendelser.
Hassanzadeh forteller at de forbereder sine ansatte på disse utfordringene.
– Sprengkulde fører til at vannrør og tekniske installasjoner fryser, og potensielt sprekker, sier Hassanzadeh.
Dette resulterer i at bygninger mister vanntilførsel. Når mildværet inntreffer, kan det bli alvorlige vannlekkasjer.
De forbereder seg for et økt antall henvendelser fra kunder, og har tilpasset seg for å møte disse utfordringene effektivt.
– Når noe har fryst, legges ikke lekkasjen merke til før det tiner, forklarer Hassanzadeh.
De implementerer ekstra vakthold og har god erfaring med slike oppdrag, noe som sikrer rask respons.
Dette er rørleggerne sine anbefalinger
Hassanzadeh forklarer at i dyrtiden vi er inne i nå, er flere som lar være å varme opp rommene de ikke oppholder seg i.
– Vi anbefaler å holde varmen på i alle rom med vanninstallasjoner, inkludert tilstøtende rom hvor vannrør kan befinne seg i veggene, forklarer han.
Han understreker viktigheten av å holde en minimumstemperatur på 10 grader i rom med vanninstallasjoner for å forebygge frostskader.
Dette bidrar til å hindre at stillestående vann fryser.
Mange kunder melder om frostskader i kulda. Her fra en tidligere frostskade i kryperom, der kunde hadde for lite varme i hytta. Foto: Fremtind
Å ignorere denne anbefalingen kan være alvorlige og kostbart, som i tilfeller hvor store deler av rørsystemet må byttes ut etter frostskader.
– Om man ser på kostnaden av ødelagte rør versus strøm til oppvarming er det enkelt å velge hvilket regnestykke man ønsker, sier Hassanzadeh.
Dersom du likevel ikke har hatt på varme, og uhellet er ute, er rådene klar.
– Noe av det viktigste du gjør er å finne hvor stoppekranen er og stenge denne. Dersom du ikke gjør det vil vannet fosse ut når det tiner, noe som kan resultere i store konsekvenser, forteller Hassanzadeh.
Deretter råder han deg til å overlate resten til fagfolk.
– Ring en rørlegger og kontakt forsikringen din.
Forsikringsselskapet opplever en kø av henvendelser
Forsikringsselskapet Fremtind opplever en kø av henvendelser fra kunder som er rammet av frostskader nå.
Kundene advares mot å tine fryste rør på kreative måter.
Skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen. Foto: Fremtind
– Fra fredag til søndag registrerte vi 125 skader på bygninger relatert til frost, men vi venter at antallet stiger betraktelig gjennom uken, for det er stor pågang på telefon hos oss nå, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank1 og DNB.
Både utvendige og innvendige røranlegg gir problemer i kulda. I mange tilfeller vet ikke kundene hvor det er frosset.
– Hvis du opplever at rørene fryser, er det viktig at du stenger hovedstoppekranen for å unngå vannlekkasje når isen tiner igjen. Husk at det begynner å renne vann først når isen smelter, påpeker Hofstad-Nielsen.
Tining førte til brann
Skadeforebyggeren i Fremtind advarer mot å gå alt for kreativt til verks for å tine opp rørene igjen.
– Vi anbefaler å være forsiktig med tining av frosne rør. Det har faktisk hendt at bruk av varmepistol for å tine rør, førte til at huset tok fyr. Det tryggeste er å kontakte en rørlegger for kyndig veiledning, råder Hofstad-Nielsen.
Forsikringsselskapet If forteller om lignende opplevelser.
– Vi har faktisk hatt branner hvor folk har brukt gassbrennere og åpen flamme inni veggen for å tine vannrør. Å si at dette ikke anbefales, er en underdrivelse, sier Sigmund Clementz, kommunikasjonssjef i forsikringsselskapet If.
Rørleggere kan tine opp igjen rør på en sakte og kontrollert måte. Skjer opptiningen for raskt, kan rør eller koblinger bli ødelagt.
– De to vanligste feilene er at folk glemmer å stenge av vannet hvis de drar bort og ikke setter på nok varme i rom hvor det er vannrør. Vanninstallasjoner mot yttervegger er særlig utsatt. De blir ofte bygd inn for å skjule rørene, og så glemmer du at de er der. En del slår av oppvarmingen helt når de reiser bort, og da skal det ikke så mye fantasi til for å tenke seg hva som skjer, sier Clementz.
Sigmund Clementz, kommunikasjonssjef i forsikringsselskapet If. Foto: If
Du reduserer risikoen for vannskader betydelig hvis du stenger hovedstoppekranen når du reiser bort og har tilstrekkelig varme på i alle rom med røropplegg.
– Pass på at eventuelle ovner som er lite brukt er i godt stand og ikke utgjør brannfare. Kontakt elektriker eller kjøp ny ovn hvis du er i tvil, sier kommunikasjonssjefen i If.