DIGITAL INKLUDERING: Ingvild Erøy Prestårhus og Hege Fiskå jobber for at alle skal kunne være en del av den digitale hverdagen.
DIGITAL INKLUDERING: Ingvild Erøy Prestårhus og Hege Fiskå jobber for at alle skal kunne være en del av den digitale hverdagen. FOTO: Jan Inge Haga

Kundesenteret ditt kan spare tusenvis av timer

Kakadu kan gi både kundene og kundeveilederne en mer effektiv hverdag. Læringsressursen består av enkle veiledninger slik at kundene kan bruke de digitale løsningene på egenhånd. – BankID har til nå hjulpet 425 000 personer å ta i bruk BankID-appen med bruk av Kakadu sine tjenester, forteller selskapet. 

Kakadus plattform for digital inkludering øker sluttbrukernes digitale kompetanse og evne til å utføre digitale oppgaver. 

– Alle, gammel som ung, skal kunne nyttiggjøre seg av teknologi. Det handler om å ha kontroll i eget liv, og om det å være med i samfunnet – på tross av hvor digital hverdagen er, forklarer de som visjonen til selskapet. 

Ikke bare er den nyttig for de som faller utenfor, men også for å effektivisere kundesenteret. 

Vist 4 000 000 ganger 

Selskapet teller i dag 5 ansatte og samarbeider med store anerkjente merkevarer som blant annet BankID, Farmasiet og Norsk Tipping. 

Startupen har mildt sagt skutt i været, da det hele startet våren 2021 med 2,8 millioner fra Helsedirektoratet for å grave i problemstillingen. 

TEAMET: Dette er gjengen som jobber hos Kakadu. FOTO: Jan Inge Haga

Nå, 3 år senere, har de hatt over 600 000 unike besøkende og veiledninger som har blitt vist 4 000 000 ganger. 

– Kundene får tilgang til veiledninger som hjelper dem å gjennomføre en digital oppgave direkte på nettsiden de befinner seg på, sier medgrunnlegger og CEO, Hege Fiskå.

– Det sparer både tid for kunden og ansatte som jobber på kundesenter. Veiledningen som lages fra bedriftene publiseres også på kakadu.no, hvor alt er tilgjengelige og gratis for alle å bruke, forteller medgrunnlegger og CCO, Ingvild Erøy Prestårhus. 

Hvordan bidrar Kakadu til bedre kundetilfredshet? 

Grunnleggerne mener Kakadu gjør det enklere for kunden å hjelpe seg selv. 

På kakadu.no kan personer som trenger hjelp til å mestre den digitale hverdagen finne gratis steg-for-steg-guider til bedrifters ulike tjenester, samt generelt kompetansehevende materiale. 

Økt praktisk gjennomføringskraft

Bedriftene som lager og publiserer veiledninger ved bruk av plattformen kan dele dem i møte med kunder og integrere dem direkte på sine egne sider. Dette effektiviserer kundehåndteringen, redusere kostnadene ved gjentatte henvendelser og øke kundetilfredsheten. 

Hege Fiskå er Co-Founder og CEO i Kakadu. FOTO: Jan Inge Haga

– De fleste har lyst å gjennomføre den digitale oppgaven selv, og Kakadu hjelper de med å få økt praktisk gjennomføringskraft, forklarer Fiskå. 

Ved å følge steg-for-steg veiledninger for å benytte tjenestene fra ulike bedrifter, blir det forutsigbart og trygt for kunden å vite hva de skal gjøre. Tjenesten er laget på de minst digitale sine premisser, og er tilpasset særlig eldre, da det ofte er de som sliter mest. 

Likevel understreker de at tjenesten er for alle som trenger hjelp til å forstå en digital tjeneste. 

De trekker frem BankID-appen som et eksempel. 

– Over 425 000 har klart å ta i bruk BankID-appen ved bruk av veiledninger laget i tjenesten til Kakadu. Der ga ni av ti tommel opp for at de fikk hjelpen de trengte, forteller Prestårhus. 

– Oppskriftene våre har en effekt! Dette bekrefter både brukere og tallenes tale. 

Effektivisere kundesenteret 

Kakadu hevder veiledningene og hjelp til selvhjelp for de som syns det er utfordrende å navigere i digitale tjenester, reduserer tiden brukt per kunde hos kundesenteret, siden dette er en raskere måte å veilede på. 

De trekker også frem at man får færre repeterende henvendelser, med at kundene klarer å gjennomføre oppgaven på egenhånd. 

80-90% av de som får tilsendt en oppskrift klarer å fikse det selv

– Gjennomføringskraften til dine minst digitale kunder blir økt. Med veiledninger fra Kakadu kan de enkelt bruke tjenestene dine, forteller Fiskå. 

Kakadu har fått tilbakemelding fra personer på Kundeservice at de opplever at 80-90% av de som får tilsendt en oppskrift klarer å fikse det selv.  

Ingvild Erøy Prestårhus er Co-Founder og CCO i Kakadu. FOTO: Jan Inge Haga

– Da kan kundesenteret spare seg for mange samtaler som klassisk kan vare mellom 12 – 20 minutter per henvendelse, sier Prestårhus. 

Hun forklarer at man både kan integrere veiledningene på sine egne nettsider, men også på Kakadu’s sider. 

– Vi skaper et økosystem hvor veiledningene laget av ulike bedrifter i tillegg skal være lett tilgjengelig for alle som trenger dem, inkludert organisasjoner, biblioteker, nære relasjoner elle andre som ofte befinner seg i veiledningssituasjoner, forklarer Prestårhus. 

Satt digital inkludering på agendaen 

Grunnleggerne håper Kakadu kan hjelpe bedrifter å faktisk levere på digital inkludering. 

– Digitalt utenforskap har tidligere vært et fluffy begrep, som er vanskelig å tallfeste. Likevel har vi lykkes i å innovere, bygge broer og tallfeste dette, forklarer Prestårhus. 

Til tross for å være en liten startup har de flere store partnerskap med seg på reisen. 

– Vi har et vidt spenn av store kunder, som tidlig var med oss og så at vi traff et behov. Sammen har vi satt digital inkludering på agendaen, forklarer Fiskå. 

De kan blant annet nevne Norsk Tipping, Farmasiet og SpareBank 1. 

– Vi er veldig takknemlige og ydmyke for å ha med slike store aktører, legger hun til. 

Selskapene betaler en årslisens for å bruke teknologien, som varierer etter størrelse og behov. 

– Bidrar til noe som er større enn oss selv 

På spørsmål om hva de liker best med Kakadu kommer svaret raskt. 

– Vi skaper mange verdier, og bidrar til noe som er større enn oss selv. Det er et viktig og relevant samfunnsoppdrag, forklarer Prestårhus. 

I tillegg trekker hun frem at bedriftene sparer penger ved å lage en mer effektiv kundeopplevelse for inkluderer flere. 

Dette mener kundene er de mest bærekraftige selskapene i landet

– Vi hjelper samfunnet og næringslivet ved å sette folk i stand til å delta i en digital hverdag. De fleste løsninger er laget av digitalt flinke, for digitalt flinke. Vi som leverandør tar høyde for de som er mindre digitale, og lar dem også få mestringsfølelse og gjennomføringsevne, forteller Fiskå. 

Avslutningsvis oppfordrer de alle som er interessert til å sette av 30 minutter til å lære mer om digital inkludering. 

– Kakadu løser samfunnsproblemet digitalt utenforskap fra to ulike ståsteder, og vi håper at de som leser artikkelen vil gjøre noen aktive grep for å inkludere flere i sine tjenester, oppfordrer de avslutningsvis.