Etter til dels store svingninger i statistikkene i årets fire første måneder – noe som sannsynligvis kan tilskrives at påsken i år falt i mars – var vi i mai tilbake på en mer stabil utviklingskurve.
327 konkurser i årets femte måned tilsvarer en økning på 13%, sammenlignet med 289 konkurser i mai i fjor.
Dette er det høyeste antallet konkurser i mai siden 2019. Totalt har 1679 selskaper gått konkurs så langt i år, en økning på drøye 5% sammenlignet med fjorårets 1598 konkurser.
– Dette er helt i tråd med den utviklingen vi regnet med å se i 2024, med en svak økning i konkurser fra fjoråret, sier daglig leder Per Fjærestad i Creditsafe Norway.
– Som forventet er det bygg- og anleggsbransjen som er den store konkursdriveren. Her ser vi fremdeles en kraftig økning i konkurser, og en utviklingskurve som er betydelig brattere enn for næringslivet generelt, tilføyer han.
Flest konkurser og størst økning
54 konkurser innen kategorien “Oppføring av bygninger” gir en konkursøkning på 26% sammenlignet med mai i fjor (43 konkurser), altså dobbelt så høyt som den generelle utviklingen.
For bransjekategorien “Spesialisert bygge- og anleggsvirksomhet” er tallene enda mer foruroligende: 54 konkurser tilsvarer en økning på hele 59%, sammenlignet med fjorårets 34 konkurser.
– Tallenes tale er klare: Bygg og anlegg er bransjen med flest konkurser, de største konkursene og den klart største konkursøkningen i prosent, påpeker Fjærestad.
Milliardselskap konkurs
Den mest profilerte konkursen i mai var ferdighusleverandøren Bolig Partner AS. Selskapet, med hovedkontor på Hamar, rapporterte en omsetning på rett i overkant av én milliard kroner i 2022, og hadde 132 ansatte.
Nummer to på månedens toppliste var søsterselskapet Bolig Partner Prosjekt AS, med en omsetning på 339 millioner i 2022, etterfulgt av nok en byggentreprenør, XTM Bygg AS, med 86 ansatte og en omsetning på 179 millioner kroner i 2022.
Sliter mer og mer
Totalt seks av månedens ti største konkurser kom innen bygg og anlegg, og av de fire øvrige konkursene på listen var tre av dem i bransjer med tilknytning til denne sektoren.
– Vi ser en stadig tydeligere trend der eksempelvis bemanningsselskaper, transportselskaper og interiørselskaper som hovedsakelig retter seg mot bygg- og anleggsbransjen nå sliter mer og mer, kommenterer Fjærestad.
Kraftig økning i Innlandet
På fylkesbasis var det kun tre fylker med grønne konkurstall i mai: Trøndelag hadde en konkursnedgang på 22%, Møre og Romsdal 20% og Oslo 10%.
Samtlige av landets øvrige 12 fylker hadde en økning i større eller mindre grad.
Innlandet er fylket som kom verst ut i mai. 36 konkurser tilsvarer en økning på hele 260% sammenlignet med fjorårets 10 konkurser.
Videre følger Agder, med en økning på 92%, og fylkene som i fjor utgjorde Troms og Finnmark, med en økning på 67%.