Jøldalshytta i Trollheimen.
Jøldalshytta i Trollheimen. FOTO: Marius Dalseg Sætre

– På de mer enn 40 betjente hyttene står vertskap klare til å ønske gjester velkommen

Varme temperaturer og tidlig snøsmelting gir rekordtidlig sommer i fjellet. Nå åpner DNTs betjente hytter for sommersesongen. – På de mer enn 40 betjente hyttene står vertskap klare til å ønske gjester velkommen med hyttestemning og god lokalprodusert mat, sier generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp Solvang.  

På DNTs mer enn 590 hytter har vertskap og frivillige vært i full sving i ukevis for å gjøre fjellet og hyttene klare til sommersesongen.

Reis nå

En varm mai måned har gitt rekordtidlig sommer i fjellet. Det er bart og sommerlig i de fleste fjellområdene. Det er fortsatt snø på de høyeste toppene og fjellovergangene, men nå smelter det fort.

– De som lengter etter sommer i fjellheimen bør reise nå. Juni er praktfull til fjells med kontrasten av blomstrende og irrgrønne daler og snø på toppene, forteller Klarp Solvang.

DNT tror flere vil velge ferie i Norge i år for å spare penger. FOTO: Marius Dalseg Sætre

Dette er også en tid da de fleste fremdeles jobber, og dermed er det mindre folk i fjellet.

– Dersom det frister med rolige dager i fjellsko er dette helt klart et godt tidspunkt å dra til fjells, slår han fast.

Nå åpner fjellhyttene 

På DNTs mer enn 590 hytter har vertskap og frivillige vært i full sving i ukevis for å gjøre fjellet og hyttene klare til sommersesongen.

Denne uka feires sommeråpning på de betjente hyttene, og interessen for fjellferie er stor.

– På de mer enn 40 betjente hyttene står vertskap klare til å ønske gjester velkommen med hyttestemning og god lokalprodusert mat, sier generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp Solvang.

– De siste hyttene åpner fredag 28. juni, og da er fjellet helt åpent og klart for sommeren, legger Solvang til.

Norge som rimelig alternativ 

DNTs generalsekretær ser en økende interesse som Norge som ferieland, både blant nordmenn og utlendinger.

–  Det er veldig gledelig. Ingenting er bedre enn at folk kommer seg ut og ser verdien av de 590 delingshyttene DNT har som er tilgjengelig for alle, forteller han med et smil.

Det er mindre snø i fjellet enn det som er vanlig i slutten av juni. Det gir gode forhold for fotturer. FOTO: Marius Dalseg Sætre

De ser at mange europeere reiser til Norge for å slippe unna hetebølger i hjemlandet – og flere nordmenn innser at gode sommerminner trenger ikke å være så dyrt.

– I friluftslivet finnes et tilbud som passer for alle slags folk og lommebøker, legger Klarp Solvang til.

Ta med Fjellvettet i sekken  

Selv på sommeren kan det både snø og sludde i høyfjellet, og der det har smeltet, vil det være vått. Ta høyde for dette under turplanleggingen og pakkingen, oppfordrer generalsekretæren:

– Tar du hensyn til vær, føre og egen turerfaring, ligger alt til rette for store naturopplevelser i sommer.

Sommerstemning hos Tryg? : – Yes!

– Såpass tidlig i sesongen kan du måtte vade enkelte steder, så husk høye fjellstøvler og gamasjer, og sjekk føremeldingene før du drar på tur, sier Klarp Solvang.

Sommerbroene legges ut i disse dager, så sjekk føremeldinger og status på ruta du har tenkt til å gå før du drar: https://ut.no/meldinger