– Vi mener at det skal være mulig å finne en løsning som er attraktiv både for våre norske kabinansatte, og som samtidig sikrer selskapets konkurranseevne, sier SAS.
– Vi mener at det skal være mulig å finne en løsning som er attraktiv både for våre norske kabinansatte, og som samtidig sikrer selskapets konkurranseevne, sier SAS. FOTO: SAS

Kaos i luften: Stor uenighet mellom SAS og kabinansatte

Streiken blant SAS kabinansatte intensiveres, med 790 ansatte som onsdag risikerer å bli tatt ut i streik. Fagforeningene krever bedre lønn og arbeidsvilkår, mens passasjerer over hele Norge møter kansellerte flyvninger og usikkerhet. 

Streiken blant de norske kabinansatte i SAS begynte fredag. I helgen har rundt 155 medlemmer fra Fellesforbundet og Parat vært ute i streik.

Onsdag trappes streiken opp. Alle medlemmene fra de to fagforeningene tas da ut i streik. Det innebærer rundt 550 SAS-kabinsatte i Fellesforbundet og 240 medlemmer hos SAS Norge kabinforening i Parat.

Partene er uenige om både lønn og arbeidsvilkår.

Tjener mindre enn mange uføre

Elin Roverudseter sitter i ledelsen i foreningen som nå gjør at mange nordmenn blir rammet av SAS-streiken. Hun beklager overfor passasjerene. – Men jeg håper de forstår, sier hun.

– Når du har bestilt billetter hos SAS, setter deg godt til rette i flysetet og blir servert et glass med hvitvin eller en sjokolade, så er det greit å vite at de som smiler og serverer deg på et SAS-fly, tjener mindre enn mange uføre, sier Roverudseter til VG.

– Det burde være et tankekors for mange. Den lave lønnen er viktigste årsak til at vi er i streik, sier hun.

Leder Elin Roverudseter i Kabinansattes Forbund og Fellesforbundets leder Jørn Eggum. FOTO: John Trygve Tollefsen

Hun forteller at deres kabinansatte har en begynnerlønn på 27.300 kroner i måneden, 327.600 kroner i året. Man står i to år på hvert trinn, og at det nå er 190 stykker på nederste trinn.

– Det betyr at hver tredje flyvert tjener så lite som 330.000, forteller hun.

Etter 24 år er du på toppen av skalaen og tjener 36.000 kroner i måneden, eller 432.000 kroner.

Ifølge NAVs hjemmesider får unge uføre (mellom 18 år 26 år) med ektefelle, partner eller samboer, en minste årlig ytelse 335.992 kroner. Unge enslig uføre i samme aldersgruppe har en minstesats på 366.999 kroner.

Uføre over 26 år, med ektefelle, samboer eller partner får 288.861 kroner og enslige uføre over 26 år får 313.667 kroner.

– Nok er nok!

Fellesforbundsleder Jørn Eggum varslet fredag en kraftig opptrapping førstkommende onsdag dersom de ikke blir enig. Da tar de ut i alt 405 av deres kabinansatte i SAS i streik.

– Vi tar ut så og si alle vår medlemmer, fordi vi ikke ønsker å seigpine denne streiken. Vi setter makt bak våre helt rimelige krav, sier forbundsleder i Fellesforbundet Jørn Eggum.

Fellesforbundet forteller at etter et tiår med lønnsreduksjoner, manglende kvelds-, natt- og helgetillegg, ingen pauser og maksimalt én frihelg pr måned har de kabinansatte fått nok.

I lang tid har de kabinansatte båret mye av byrden nedskjæringene i SAS har medført. Stadige kriser har ført til oppfordring om mer fleksibilitet, kutt i lønn og uforsvarlig arbeidsvilkår.

– Nok er nok! Sier Dag-Einar Sivertsen, forbundssekretær i Fellesforbundet. Nå er det på tide å løfte de kabinansatte opp på et anstendig nivå, både når det gjelder lønn og arbeidsvilkår.

Dag-Einar Sivertsen, forbundssekretær i Fellesforbundet FOTO: John Trygve Tollefsen

– Støtte våre berørte kunder

SAS sier de vil gjenoppta meklingene slik de kan komme frem til en løsning så snart som mulig.

– Vår prioritet nå er å minimere forstyrrelser i trafikkprogrammet, og støtte våre berørte kunder med ombookinger til alternative avganger og gi så utfyllende informasjon som mulig, skriver SAS.

De jobber med å få så mange flyvninger som mulig til å gå som planlagt. Berørte passasjerer vil bli varslet enkeltvis, samt anbefaler de at man sjekker informasjon på sas.no for oppdateringer.

– Vi beklager dypt de ulempene denne konflikten medfører, og vi jobber hardt for å løse situasjonen så raskt som mulig.

– Vi mener at det skal være mulig å finne en løsning som er attraktiv både for våre norske kabinansatte, og som samtidig sikrer selskapets konkurranseevne, legger de til.

Streikebryteri?

Leder for SAS Norge Kabinforening i Parat, Martinus Røkkum, sier han er sjokkert over fremgangsmåten til SAS.

– Nær samtlige kabinansatte i Norge er organisert. I praksis betyr det at SAS nå planlegger å benytte svenske og danske ansatte til å utføre arbeidsoppgavene til oss som er i streik. Dette er streikebryteri og forklarer kanskje hvorfor SAS har valgt streik, fremfor løsning i meklingen, sier Røkkum.

Leder for SAS Norge kabinforening i Parat, Martinus Røkkum. FOTO: Trygve Bergsland/Parat

Svenske og danske kabinansatte flys til Norge. Han mener SAS bryter noen etiske grenser når de planlegger streikebryteri.

– Etisk er jeg sikker på at SAS-ledelsen vet hva som er rett og galt i en konflikt som denne. Allikevel sitter vi på dokumentasjon som viser hvordan SAS planlegger å omdisponere, benytte ansatte som er på standby, og kjøpe fridager fra kabinansatte som ikke er medlemmer i SAS Norge Kabinforening i Parat eller Fellesforbundet for å utføre arbeid som vi til daglig utfører, sier Røkkum.

SAS avviser anklagene.

Pressesjef Øystein Schmidt. FOTO: Lars Myhren Holand / SAS

– Det å stokke om på våre ansatte sånn som vi har gjort nå, er i tråd med gjeldende regler. Det er også hjemlet i den gjeldende tariffavtalen, sier pressesjef Øystein Schmidt til NRK.

Han sier at streikebryteri ikke er noe SAS driver med.

– Vi avviser kontant at dette er snakk om streikebryteri. Det å justere crew mellom ulike flyginger på denne måten, er i tråd med de avtalene som gjelder og er hjemlet i tariffavtalen, svarer Schmidt.

Full streikestøtte fra YS til de kabinansatte i SAS

– YS gir vår fulle støtte til de kabinansatte i SAS og deres kamp for en lønn å leve av, sier YS-leder Hans-Erik Skjæggerud.

– Kravene om en rimelig lønnsutvikling og arbeidsforhold andre arbeidstakere tar som en selvfølge, må innfris av SAS, uttaler YS-leder Hans-Erik Skjæggerud.

YS-leder Hans-Erik Skjæggerud. FOTO: NTB Kommunikasjon/Thomas Brun YS

– YS krever at SAS viser reell vilje til å finne en løsning så raskt som mulig. Inntil det skjer må ledelsen i SAS bære det fulle og hele ansvaret for situasjonen selskapet nå har satt sine reisende kunder i, understreker han.