Store nedbørsmengder skaper flomfare flere steder. Meteorologisk institutt melder også om jord- og flomskredfare på oransje nivå for deler av Østlandet og sørlige deler av Trøndelag.
Forsikringsselskapene når ut til kundene for å gi forebyggende råd.
Høyt trykk hos Gjensidige
Gjensidige har foreløpig registrert nærmere 50 skademeldinger 07:30 i dag som følge av nedbøren det siste døgnet, et tall som kommer til å stige betydelig i løpet av de nærmeste dagene.
– Det er typiske skader der avløp og drenering ikke greier å ta unna de store mengder vann, som trenger inn i bygninger via terrenget, og det er tilbakeslag fra sluk og avløpsrør, sier kommunikasjonssjef Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige.
Han understreker at det fortsatt er veldig tidlig, og at de er spente på hva dagen vil bringe. Det er også flere som har fått vann inn gjennom utette vegger og tak.
Brannvesenet er en ressurs som kan brukes, de skal hjelpe folk i nød, både for å stabilisere vann inn og pumpe vann ut. Men er omfanget geografisk stort har de ikke kapasitet til å hjelpe alle.
– Vi oppfordrer derfor kunder som trenger rask hjelp om å ringe oss, sier Rysstad. I beste fall kan våre samarbeidspartnere/saneringsselskaper være ute hos kunden i løpet av en time. Blir det stort trøkk, kan reaksjonstiden bli mye lengre.
Han forteller samtidig at hovedregelen, og det mest effektive, er å melde på nett.
Disse skadene har Frende fått inn
I løpet av natten har Frende fått inn rundt 10 skadesaker etter den sterke nedbøren på Østlandet og i Trøndelag. De forventer en travel tirsdag.
– Det har vært en ganske rolig natt, bedre enn fryktet, men vi forventer at skadesakene tar seg opp nå i morgentimene når folk får mer oversikt over skadene, sier skadesjef hos Frende Forsikring, Yngve Høvig.
Han forteller at det så langt har vært de typiske skadene med vann i kjellere.
– Så kommer det nok også skader på eiendommer, sammen med utette tak og vegger som vannet har trengt inn gjennom. På toppen kommer kjøretøy og utstyr, sier Høvig.
Det er fortsatt farevarsler på oransje nivå i østlige deler av Innlandet for regn, deler av Østlandet og sørlig del av Trøndelag for jord- og flomskred, samt Innlandet og sørlige Trøndelag for flom. Dette ifølge Meteorologisk institutt.
– Mange gjør en stor egeninnsats for å tørke opp, rydde unna og begrense skaden hos seg og det er veldig bra. Ta kontakt med forsikringsselskapet ditt så raskt du kan ditt for å få hjelp til å hindre større skade, sier Yngve Høvig.
– Men husk at du først og fremst skal tenke på din egen sikkerhet. Ikke ta noen sjanser, så viktig er ikke tingene dine, sier han.
– If forventer stort press
If forventer stort press på telefonen fra rammede kunder, og sier at det kan være mer effektivt å melde skaden på nett.
De råder også kunden til å gjøre enkle grep for å unngå eller minimere faren for vannskader.
Ifølge klimaeksperter og meteorologer må folk på Østlandet forberede seg på enda mer styrtregn i årene fremover.
– Styrtregn har som kjennetegn at det kommer mye vann på kort tid innenfor et relativt lite område. Ofte kan du stå i øsende regn og se solen skinne bare noen hundre meter lenger bort, sier Ellen Paulsen i If.
Bare i 2023 ble utbetalte forsikringsselskapene erstatning etter vannskader på private boliger og innbo for nesten 5,1 milliarder kroner i 2023, viser tall fra bransjeorganisasjonen Finans Norge.
Skader etter styrtregn er dekket på bolig-, bygnings-, bilkasko- og innboforsikringene.