Når bedrifter når en viss størrelse, oppstår et fellestrekk på tvers av bransjer: de samler enorme mengder data, enten det er kundedata, operasjonelle data eller finansiell informasjon.
Mange av Norges største selskaper arbeider nå med å modernisere sine teknologiske plattformer, som ofte er bygget på utdaterte legacy-systemer.
Dette er komplekse organisasjoner med dyktige ansatte, men deres potensial blir ofte hemmet av ineffektive verktøy.
I dagens landskap finnes det et utall av programvareløsninger som hjelper bedrifter med å håndtere sine «system of records (SoR)» – verktøy som sikrer orden i data om alt fra kunder og ansatte til lønn og driftsinformasjon.
Mange av disse løsningene tilbys gjennom såkalte SaaS-modeller (Software as a Service), hvor programvaren leveres som en tjeneste over internett.
Tradisjonelt har selskaper bygget opp omfattende databaser som disse programvareapplikasjonene er bygget på, der deterministiske kodesnutter løser spesifikke problemer.
For disse applikasjonene betaler bedriftene ofte store summer, da de er avgjørende for å støtte beslutningsprosesser i organisasjonen.
Men er det egentlig nødvendig å bygge systemene slik i dagens AI-drevne teknologilandskap?
AI-applikasjoner har utviklet seg langt forbi det å bare kunne svare på enkle spørsmål. Vi ser nå AI-systemer som kan utføre oppgaver, ikke bare rapportere tilbake.
OpenAIs GPTo1 – Preview er et tidlig eksempel på denne utviklingen, som bare så vidt skraper overflaten. Enkelt forklart fungerer GPTo1 ved å prosessere en forespørsel gjennom flere AI-agenter, som sammen optimaliserer hvordan spørsmålet blir forstått og gir et best mulig svar.
Dette er en form for «tenking», der systemet bruker opptil ett minutt på å gi et gjennomarbeidet svar på mer komplekse spørsmål.
Klarna – overgang fra SaaS til AI
Et av de mest oppsiktsvekkende eksemplene på hvordan AI påvirker SaaS, er Klarna. I september 2024 kunngjorde Klarna at de avbryter to av sine største SaaS-partnerskap med Salesforce og Workday, som et ledd i en større generativ AI-overhaling.
CEO Sebastian Siemiatkowski uttalte at Klarna planlegger å erstatte begge systemene med AI-drevne løsninger som skal gi dem større fleksibilitet og kostnadsbesparelser, samtidig som de forbedrer kunde- og ansattopplevelsen.
Klarna har i flere år brukt Salesforce for salgsstyring og Workday for HR-operasjoner, men selskapet ser nå på AI som en måte å oppnå mer smidige prosesser på. Gjennom bruk av OpenAI-teknologi, blant annet deres AI-assistent Kiki, håndterer Klarna allerede en stor del av kundeservicehenvendelser og HR-oppgaver, og 90% av arbeidsstyrken bruker denne teknologien i hverdagen.
Nå har selskapet ambisjoner om å bygge AI-alternativer som kan erstatte både Salesforce og Workday, ved å la AI lese dokumentasjon og APIer fra disse systemene for å skape tilpassede arbeidsflyter og datastrukturer.
Dette representerer en fundamental utfordring til SaaS-modellen. Klarna tror de kan utvikle AI-drevne løsninger som kan konkurrere med, og til og med overgå, dagens mest brukte CRM- og HR-systemer.
Denne overgangen har allerede resultert i en betydelig nedskalering av arbeidsstyrken, fra 5.000 til 3.800 ansatte, med en målsetting om å redusere antallet ytterligere til rundt 2.000. Klarna ser dette som en mulighet til å konsolidere sin programvarestruktur og forenkle prosessene på tvers av selskapet.
Hva betyr dette for SaaS-bransjen?
Klarna sitt brudd med Salesforce og Workday har vakt oppsikt i teknologibransjen, der mange stiller spørsmål ved om de kan lykkes uten de etablerte SaaS-leverandørene.
Å utvikle interne AI-løsninger som kan matche funksjonaliteten til slike erfarne plattformer vil være en stor utfordring. I tillegg vil Klarna måtte skalere sine AI-systemer raskt for å sikre en sømløs overgang.
Salesforce-CEO Marc Benioff har selv uttrykt skepsis, og spurt hvordan Klarna vil håndtere datastyring, samsvar og styring av selskapet uten den etablerte integrasjonen mellom mennesker og applikasjoner som plattformer som Salesforce tilbyr.
Selv om Klarna satser stort på AI, er generativ AI fortsatt en relativt ny teknologi, og det er usikkert om den er i stand til å oppfylle alle de forventningene som er satt til den.
Et paradigmeskifte i systemarkitektur
Denne utviklingen kan ha betydelige konsekvenser for hvordan vi tenker rundt systemarkitektur. Når AI-agenter kan brukes til å besvare forretningskritiske spørsmål – enten det gjelder lønn, salgsdata eller kundeinformasjon – spiller det mindre rolle hvordan selve prosessen bak fungerer. Bedrifter vil bry seg mindre om detaljene i den underliggende databasen og mer om å få rask tilgang til nøyaktig informasjon når de trenger det.
Vi kan stå overfor et paradigmeskifte der verdien av tradisjonelle databaser og deterministiske applikasjoner svekkes, til fordel for AI-drevne løsninger som forenkler beslutningsprosesser på helt nye måter. Klarnas beslutning om å fase ut Salesforce og Workday illustrerer hvordan fremtiden for SaaS kan bli, der AI muliggjør mer fleksible og dynamiske løsninger – men også hvordan det kan utfordre etablerte arbeidsformer og forretningsmodeller.