Alkoholsalg i fjernbemannede butikker har vært et mye diskutert tema den siste tiden. Over 100 høyteknologiske matbutikker har så langt tatt i bruk RMA-teknologi (Retail Multi Automation) for å kunne holde butikken åpen uten at personalet er fysisk til stede.
Stort ansvar
Liberty Now AS er leverandør av den mye omtalte teknologien.
– Det å selge alkohol og aldersbestemte varer innebærer et stort ansvar, og teknologien til Liberty Now er blant annet utviklet spesielt for dette. Da teknologien ble utviklet ble lover og forskrifter nøye analysert med tanke på hva teknologien skulle løse og ivareta, sier Einar Uvsløkk, CDO (leveransesjef) i Liberty Now AS.
IKKE UBEMANNET: – Vår tilnærmelse er ikke ubemannet salg, men bemannet salg på det vi mener er en smartere måte, sier Einar Uvsløkk, kvalitetsansvarlig i Liberty Now. FOTO: Liberty Now
– Vi jobbet også tett sammen med ulike fagmiljøer i kommuner og lignende for å kvalitetssikre og teste. I dag har vi en teknologi som vi er stolt av, som blant annet er spesialutviklet til formålet betjent- fjernbetjent salg av aldersbestemte varer, utdyper han.
Gjennom RMA-butikkstyring blir alt salg av alkohol kontrollert av en person, som overvåker situasjonen gjennom flere kameraer, sensorer og mikrofon.
– Denne personen kan se kunden utenfor butikken, i butikken, ansatte får varsler når det er bevegelse foran alkoholskap og når det blir scannet inn alkoholholdig drikke. Den ansatte kan enkelt se og snakke med kunden, og kan gripe inn og stanse salget ved behov, utdyper Uvsløkk.
– Jeg mener det ikke er noe i alkohollovens bestemmelser som hindrer salg av alkohol i fjernbemannede butikker, sier jurist og fagleder i bevillingsmyndigheten i Skien kommune, Mats André Heivand, til avisen ProBeer.
Rammes kundeopplevelsen av regler?
Bakgrunnen for diskusjonene er alkohollovens bestemmelse om at det ikke er lov å selge alkohol til «åpenbart påvirkede personer».
Helsedirektoratet mener det er problematisk. Det er jurist og fagleder Heivand uenig i.
– Jeg mener direktoratet ikke har gjort en god nok jobb når det kommer til selve den juridiske vurderingen av alkohollovens forbud mot salg til åpenbart påvirkede personer.
Jeg mener direktoratet ikke har gjort en god nok jobb
Heivand viser til at når man skal gjennomføre en lovtolkning, tar man alltid først utgangspunkt i selve lovteksten. I alkoholloven § 8-11 heter det: «Det er forbudt å selge, utlevere eller skjenke alkoholholdig drikk til personer som er åpenbart påvirket av rusmidler, eller skjenke alkoholholdig drikk på en slik måte at vedkommende må antas å bli åpenbart påvirket»
Han mener bestemmelsen sier to ting: 1. At salg, utlevering og skjenking av alkoholholdig drikk til åpenbart påvirkede personer ikke er tillatt (følger direkte av ordlyden), og 2. Dersom man har et system som ivaretar denne bestemmelsen, er det et lovlig system.
– Dagens teknologi er mer enn god nok til å kontrollere ølsalget
Nå har helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) også uttalt seg om saken.
– Det å kunne ha ubetjente butikker i distriktene, er av stor betydning for lokalsamfunnet, både for fastboende og for besøkende, sier han til NRK.
Regjeringen skal nå undersøke hvilke endringer som må til for at ubemannet alkoholsalg skal være omfattet av lovverket, kunngjør Vestre.
LEGITIMASJON: Folk må vise legitimasjon når man kjøper alkohol selv om en nærbutikk er ubemannet. FOTO:Emilie Holtet / NTB
Han sier likevel at endringene kommer med en forutsetning – teknologien i butikkene må være god nok til å oppfylle alle krav til salg av alkohol.
Svaret er mer til forvirring enn oppklaring, mener Venstre-nestleder Sveinung Rotevatn.
– Hvis regjeringen mener at dagens praksis ikke er innenfor, så må de få endret regelverket sporenstreks, utdyper Rotevatn.
Rotevatn synes det er bra at butikkene får selge alkohol med denne ordningen. Dagens teknologi er mer enn god nok til å kontrollere ølsalget, mener han.
– Trenger ingen lovendring
Einar Uvsløkk, CDO i Liberty Now, mener at dagens teknologi ikke strider med lovbestemmelsen.
– Vår tilnærmelse er ikke ubemannet salg, men bemannet salg på det vi mener er en smartere måte, sier han.
Om butikken har fysisk betjening kan ikke være avgjørende, så lenge man ivaretar de overordnede målsetninger på en minst like god eller bedre måte, mener Uvsløkk.
– Vi mener, i likhet med mange andre fagpersoner og butikkeiere, at løsningen er til å stole på. Det er ikke risiko for at å selge, utlevere eller skjenke alkoholholdig drikk til personer som er åpenbart påvirket av rusmidler om man bruker vårt system.
Den avanserte teknologien analyserer alle besøkende, og dersom noen vil kjøpe aldersbestemte varer er det flere kvalitetskontroller for å sikre en trygg handel.
– Jeg vil til og med argumentere for at det noen ganger er tryggere enn i fysisk bemannet butikker, legger han til.
Mats André Heivand mener at Helsedirektoratet ikke har gjort en god nok jobb ved tolkningen av denne bestemmelsen.
– Så vi trenger ingen lovendringer?
– Nei, bestemmelsen åpner for rettsutvikling og det har ingen betydning at denne salgsformen ikke fantes ved utarbeidelsen av bestemmelsen. Lovgiver har gitt uttrykk for hva som er intensjonen med bestemmelsen. Så lenge denne ivaretas, trengs ingen endringer, avslutter Mats André Heivand.