– Vi trosser snøværet og jobber så raskt vi kan
De store snøfallene gjør at alt går litt saktere i Oslo. Avfallsinnsamlingen er ikke noe unntak, og innbyggerne kan oppleve at de får litt andre hentedager de nærmeste dagene.
– Renovatørene våre står på det de kan, men dager som dette er krevende. Vi beklager til de som ikke får tømt avfallet sitt til vanlig tid, men håper på forståelse og tålmodighet for at dette er vanskelige forhold, også for oss. Vi vil også minne om at det er viktig å måke rundt beholderne og fjerne snø og is fra lokkene, sier kommunikasjonssjef Kjersti Kristoffersen i Renovasjons- og gjenvinningsetaten.
Renovatørene våre jobber under krevende forhold. Foto: Jonathan Ramirez Steffensen
Renovatørene er like avhengige av god brøyting og fremkommelighet som andre trafikanter. Hun forteller at bilene er store og tunge, og sikkerheten til både renovatørene selv, og innbyggerne, er viktigere enn at innsamlingen går raskt.
– Det blir forhåpentligvis bedre kjøreforhold fremover, men etter slike snøfall tar alt lengre tid.
Travelt for forsikringsselskapene
Snøværet skaper kaos på veiene og bilskadene ruller inn hos forsikringsselskapene.
Roger Ytre-Hauge, fagsjef motor i Frende Forsikring. FOTO: Frende Forsikring
– Vi har hatt nesten 500 bilberginger de siste dagene, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge.
– Samarbeidspartneren vår, RedGo, har virkelig fått en hektisk start på 2025. Det er mange bilister som trenger hjelp nå, legger han til.
Bare på mandag denne uken fikk Frende meldt inn over 150 bilskader.
– Det har kommet utrolig mye snø på kort tid og både brøytemannskaper og bergingsbiler går for fullt. Men det er ikke nok til å hjelpe alle som havner i en ulykke med en gang. Det betyr at noen må vente, og det forstår jeg kan være frustrerende, sier Ytre-Hauge.
Også Fremtind opplever høyt trykk. Tirsdags morgen var det blitt meldt over 400 bilskader til Fremtind etter snøværet. Tallet forventes å stige gjennom dagen og kvelden. Da er ikke glass- og redningsskader med i tellingen.
– Det er litt ekstra pågang på telefon hos oss nå, så vi forventer at skadetallene vil stige gjennom dagen. Vi må regne med at flere skader vil bli meldt når snøen har lagt seg også, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind.
Therese Hofstad-Nielsen, skadeforebygger i Fremtind. FOTO: Fremtind
– Utfordringene for bilistene er trolig ikke over. Det er fortsatt meldt om store snømengder og krevende kjøreforhold, legger hun til.
– Neste gang du ser en brøytebil, gi dem en tommel opp!
Ingeniør og president i NITO, Kjetil Lein. FOTO: NITO
– Mange har glemt at vi har vinter i Norge, sier ingeniør og president i NITO (Norges største fagorganisasjon for ingeniører og teknologer), Kjetil Lein.
Vinteren i Norge gir vakker snø, men også utfordringer for beboere og brøytemannskapene. Lein svarer på en rekke spørsmål som kommer når snøen laver ned.
Hvorfor kan ikke brøytemannskapene rydde alle avkjørslene?
Det er rett og slett ikke mulig for brøytemannskapene å rydde alle avkjørslene etter snøbrøyting. Hovedjobben deres er å holde veien åpen for trafikk. Brøyting av alle avkjørsler ville ta for lang tid og dermed hindre trafikksikkerheten.
Hva sier loven om snøbrøyting?
Noen viser til nabolovens § 2, som sier at ingen må ha, gjøre eller sette i verk noe som er urimelig eller til skade eller ulempe på naboeiendom. Men rettspraksis viser at den som bare har bruksrett til den offentlige veien, ikke kan ansees som nabo i forhold til naboloven.
Vi kan vise takknemlighet til brøytemannskapene
Hva betyr dette for beboere?
Det betyr at vegmyndighetene har lov til å brøyte snø inn på private eiendommer, så lenge det skjer på en aktsom måte. Ulempene beboerne får som følge av snøbrøyting, må de finne seg i erstatningsfritt. Dette gjelder også om snøen er sand- eller saltblandet.
Hvorfor må beboere tåle ulempene?
Fordelen med at veien holdes åpen er så stor at den enkelte må ta ulempen med snøopplag på private eiendommer. De fleste kommuner har ikke økonomi til å være rustet for ekstremvær 24/7.
Hva kan vi gjøre?
Vi kan vise takknemlighet til brøytemannskapene som gjør en viktig jobb for å holde veiene våre åpne. Neste gang du ser en brøytebil, gi dem en tommel opp!