Fastprisen skal gjelde både hytter og private hjem, opplyste statsministeren på en pressekonferanse. Men, en kundegruppe har de glemt. Kundene med fjernvarme.
– Regjeringen har glemt at om lag 300 000 husholdninger varmes opp med fjernvarme, sier Bård Folke Fredriksen, administrerende direktør i Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL).
Det gjelder mange som bor i blokkbebyggelse, og det oppstår naturligvis en del spørsmål fra kundene.
– Vi som fjernvarmeselskap har mottatt en håndfull henvendelser om Norgespris siden det ble lansert på fredag, bekrefter kommunikasjonsleder i Hafslund, Truls E. A. Jemtland, til Kundeserviceavisen.
NBBL: – Støtter
Bård Folke Fredriksen, administrerende direktør i NBBL, minner regjeringen på at fjernvarmekunder fortsatt må betale for oppvarming etter svingende strømpriser. FOTO: Nadia Frantsen/NBBL
Norske Boligbyggelags Landsforbund støtter et alternativ til dagens prissvingninger, med Norgespris-avtaler med 40 øre per kilowattime fra 1. oktober.
– Men regjeringen har glemt at om lag 300 000 husholdninger varmes opp med fjernvarme, som skal følge strømprisen.
Disse forbrukerne må få samme rettighet som strømkundene.
Han er klar på at disse kundene må få samme rettighet som strømkundene.
– Fjernvarmekundene har ikke valgt oppvarmingskilde selv, og de er låst til ett fjernvarmeselskap og kan ikke bytte leverandør, utdyper han.
300 000 husholdninger tilsvarer 12 prosent av Norges 2,5 millioner boliger.
Hafslund: – Dramatiske følger
Kommunikasjonsleder i Hafslund, Truls E. A. Jemtland, forteller til Kundeserviceavisen at det er bra regjeringen legger frem forslag som ivaretar forbrukerne.
– Samtidig er det fortsatt mye som må utredes. Vi legger til grunn at regjeringen også beskytter fjernvarmekundene og sørger for at det ikke blir dyrere å varme opp hjemmene med framtidsrettet fjernvarme enn med elektriske panelovner, sier kommunikasjonslederen.
– En statlig fastsatt energipris på fjernvarme vil få dramatiske følger, sier Kommunikasjonsleder i Hafslund, Truls E. A. Jemtland. Foto: FOTO: Hafslund
Hafslund forventer også at regjeringen sørger for å ivareta fjernvarmen og bransjens konkurransekraft for framtiden ved utformingen av ordningen.
– Skulle nemlig fjernvarme som energiform bli behandlet like stemoderlig her som i den nåværende strømstøtteordningen, så er det virkelig alvor.
Konsekvensen kan være at investeringene vil stoppe opp, og man vil oppleve konkurser rundt om i landets byer og tettsteder.
Skulle nemlig fjernvarme som energiform bli behandlet like stemoderlig her som i den nåværende strømstøtteordningen, så er det virkelig alvor
– En statlig fastsatt energipris på fjernvarme vil få dramatiske følger. Dette for en i utgangspunktet konkurransedyktig, miljø- og klimavennlig energiform som kan bidra til økt energiproduksjon raskt, uten å skape konflikt eller ødelegge natur.
Han håper på en rask avklaring på hvordan ordningen skal ivareta fjernvarmekundene på samme måte som strømforbrukere, uten at det går på bekostning av fjernvarmens fremtidige konkurranse- og levedyktighet.
Forbrukerrådet: – Vi er bekymret
– Vi er bekymret for at regjeringen glemmer 300 000 fjernvarmekunder, sier Inger Lise Blyverket. FOTO: Forbrukerrådet/Helen Mehammer
Forbrukerrådet har også uttalt seg om saken. De er svært positive til regjeringens forslag, og håper de viser tilsvarende handlekraft for å sikre videre energieffektivisering.
Men, de er også bekymret for de glemte kundene.
– Disse kommer allerede dårligere ut enn strømkundene, noe som vil forsterkes med «Norgespris», sier direktør Inger Lise Blyverket i Forbrukerrådet.
– Vi forventer også at man går bort fra NVEs foreslåtte prismodell, som vil forsterke skjevhetene ytterliger, legger Blyverket til.
Fjernvarme utnytter overskuddsvarme, avlaster kraftnettet og bidrar til at vi alle får lavere priser.
– Da kan vi ikke gjøre det slik at det fjernvarmekundene kommer enda dårligere ut økonomisk enn de gjør i dag.
Regjeringen: – Oppmerksomme på usikkerhet
– Vil være gjenstand for høring på vanlig måte, sier statssekretær Elisabeth Sæther. FOTO: Naina Helen Jåma NTB / Kommunikasjon
I Energidepartementet påpeker statssekretær Elisabeth Sæther at norgesprisen ikke er en ny fastprisavtale for sluttbrukerne, men heller en statlig støtteordning.
– Vi er oppmerksomme på at de nye grepene vi nå har foreslått kan skape usikkerhet for fjernvarmebransjen, skriver Sæther i en e-post E24.
Men det er flere grunner til at regjeringen ikke har en støtteordning for fjernvarme tilsvarende strømstøtteordningen.
– Fjernvarmebransjen benytter i hovedsak andre energibærere enn strøm. I tillegg er det en rekke regulatoriske og markedsmessige forskjeller mellom omsetning av strøm og fjernvarmeleveranser, sier Sæther.
– Eventuelle endringer i strømstønadsloven og forholdet til fjernvarme vil være gjenstand for høring på vanlig måte.