– Strømleverandørene har et ansvar for å sikre at digitaliseringen ikke skaper et A- og B-lag blant kundene, skriver Knut Inge Buset, country manager for Cognizant i Norge.
– Strømleverandørene har et ansvar for å sikre at digitaliseringen ikke skaper et A- og B-lag blant kundene, skriver Knut Inge Buset, country manager for Cognizant i Norge. FOTO: Cognizant

– La teknologi løse det enkle og mennesker det komplekse

Med over 100 strømleverandører, økende digitalisering, reguleringer og en befolkning som forventer lave priser, bærekraftige løsninger og sømløs kundeservice, blir kundeopplevelsen en stadig viktigere konkurransefaktor.

Av: Knut Inge Buset, country manager for Cognizant i Norge


Vi nordmenn er godt vant. Vi er vant til å være tidlig ute med teknologi, har høy tillit til digitale løsninger – og skifter strømleverandører oftere enn de fleste i Europa.

Samtidig opplever mange kunder energibransjen som kompleks og lite gjennomsiktig – spesielt i møte med uforutsigbare priser og uklare støtteordninger.

Her har strømleverandørene en gyllen mulighet. De som klarer å kombinere bærekraft, digital innovasjon og tydelig kommunikasjon vil vinne både tillit og kunder.

Pris alene er ikke nok for å sikre lojalitet

Folk flest er først og fremst opptatt av pris. Tjenester som Elskling.no og Forbrukerrådets strømportal, har gjort det enkelt å sammenligne og bytte leverandør.

Men pris alene er ikke nok for å sikre lojalitet. Kundene ønsker kontroll, forutsigbarhet og verdi utover kilowattimen. Leverandører som tilbyr forbruksinnsikt, smarte løsninger for energistyring og god kundeservice skiller seg ut i et marked preget av generell lav lojalitet.

– For å lykkes med den digitale transformasjonen må både ansatte og kunder tas med på reisen, skriver Knut Inge Buset. FOTO: Colourbox

Selv om vårt langstrakte land har et fornybart kraftsystem med høy andel av vannkraft, betyr ikke det at bærekraft er uinteressant for kundene. Tvert imot. Stadig flere ønsker innsikt, installerer solceller på taket, lader elbilen hjemme og vurderer batterilagring.

Mange strømkunder ønsker å aktivt delta i det grønne skiftet og forventer derfor at leverandørene tilrettelegger for det via digitale verktøy og gode data. For eksempel gir teknologi som støtter nettmåling (net metering) og visualisering av forbruk og produksjon kundene økt eierskapsfølelse og innsikt.

Et annet viktig poeng er å bruke teknologi for å øke den generelle kundeservicen. Prediktiv analyse gjør det mulig å oppdage feilfakturering før den skjer, eller varsle kunder i forkant av prisendringer basert på forbruksmønster.

Må implementeres med kløkt

Kunstig intelligens kan brukes for å sortere kundehenvendelser og sikre at komplekse saker rask rutes til riktig person. Callback-systemer gir kundene muligheten til å avtale tidspunkt for personlig oppfølging. Selvbetjeningsportaler, chatboter og automatiserte feilmeldinger er synonymt med både lavere kostnader og raskere responstid. Men de må implementeres med kløkt.

Strømleverandørene har et ansvar for å sikre at digitaliseringen ikke skaper et A- og B-lag blant kundene. Det må finnes menneskelig støtte for de som trenger det. Mange eldre kunder, eller de som opplever økonomisk press og stress, ønsker fortsatt å snakke med et menneske.

Derfor er hybridmodeller – der teknologi løser det enkle og mennesker håndterer det komplekse – veien å gå.

– CRM er ikke bare et verktøy, det er en strategi for kundevekst

For å lykkes med den digitale transformasjonen må både ansatte og kunder tas med på reisen. For det handler ikke bare om teknologi, men om mennesker, kultur og kommunikasjon. Det bør derfor satses på å forklare, vise og veilede.

Strømleverandører som evner å kombinere digital innovasjon med bærekraft og reell kundetilpasning vil garantert stå sterkest i tiden fremover.