– Vi er jo på den beste dagen i uka! sier Linnea Gårdlund (35) med et smil idet Teams-intervjuet starter.
– Nemlig mandag.
I denne artikkelserien blir vi kjent med noen av bransjens beste ledere – og ser nærmere på hva som gjør nettopp dem så gode.
– Det er rett og slett jækla gøy
Gårdlund startet karrieren som 18-åring på kundesenteret hos If i Sverige mens hun studerte HR.
Siden den gang har hun hatt en rekke roller i organisasjonen – fra rådgiver til teamleder, regionleder, prosjektleder og leder for spesialistmiljøer.
I dag har hun ansvar for fem teamledere og én spesialist i en region med totalt 55 medarbeidere.
Det har vært en utrolig reise
– Jeg har vært leder i 12–13 år nå. Det har vært en utrolig reise, og det som fortsatt driver meg, er det samme: Jeg elsker å jobbe med mennesker, og å se hva som kan oppnås når folk trekker i samme retning, sier hun.
– Det er rett og slett jækla gøy.
– Spennende overgang
Gårdlund har vært i If siden 2007.
Hvorfor?
– For meg handler det om verdiene. Jeg står fullt og helt for det If jobber for. Jeg føler at jeg faktisk gjør en forskjell, og jeg har fått mulighet til å prøve nye ting og utvikle meg underveis. Det gir meg mening.
Nylig tok hun også steget over landegrensa – fra If i Sverige til If i Norge. Nå pendler hun mellom Sarpsborg og Gøteborg.
– Det har vært en spennende overgang. Samme selskap, men en litt annen verden. Det er gøy å få nye perspektiver og lære nye miljøer å kjenne.
Relasjoner, driv, ærlighet og prestisjeløshet
Når Gårdlund beskriver sin lederstil, er det fire ord som går igjen: relasjoner, driv, ærlighet og prestisjeløshet.
– Jeg tror sterkt på at godt lederskap handler om relasjoner – og om å alltid ville fremover. Du må kjenne menneskene du leder: hvordan de jobber, hva som motiverer dem, og hva som utfordrer dem. Men, det handler ikke bare om å drive i én retning, man må også være til stede og lytte aktivt.
Godt lederskap handler om relasjoner
Et konkret eksempel på dette er hvordan hun tok over sitt nåværende team:
– Jeg satte meg ned én-til-én med alle medarbeiderne i min region, og spurte: Hva fungerer? Hva fungerer ikke? Har du råd til meg? Det handler om å vise at man er åpen og ikke tror man vet alt fra start. Og det må man fortsette med, ikke bare i starten, men kontinuerlig.
Gårdlund med sine andre regionslederkolleger i If.
– Jeg er kollega, bare med en annen rolle
Hun understreker også viktigheten av ærlighet og prestisjeløshet.
– Folk må kunne stole på deg. Jeg sier det som det er – både når noe går bra, og når noe kan bli bedre. Og jeg vil at det skal være like trygt å gi meg ærlige tilbakemeldinger. Det skaper tillit og gjør det lettere å navigere i endringer.
Tiden min er ikke viktigere enn andres
Samtidig er hun opptatt av å være en del av laget.
– Jeg ser ikke på meg selv som «sjef». Jeg er kollega, bare med en annen rolle. Min rolle er å legge til rette for at andre skal lykkes.
– Da er det viktig å være der man trengs, og ikke ha prestisje knyttet til hvilke arbeidsoppgaver man tar på seg, for tiden min er ikke viktigere enn andres.
– Resultater er viktig, og det må være gøy på veien dit
Gårdlund legger stor vekt på tydelig kommunikasjon og involvering – både i teammøter og én-til-én-samtaler. Det handler om å vite hvor man skal, hvordan man kommer seg dit, og å unngå å endre strategi for raskt.
– Kommunikasjon er en av de største utfordringene i lederrollen – og samtidig det viktigste verktøyet, fordi man leder gjennom andre. Alt kan tolkes ulikt, og derfor er det viktig å være bevisst både kanalvalg og innhold. Jeg tror på fysiske møter når det virkelig gjelder – å se hverandre i øynene gir noe helt annet.
– Det er også viktig å være nysgjerrig på hvordan det jeg sier blir mottatt, og hvordan jeg blir oppfattet. Det er slik jeg utvikler meg og blir bedre.
Men god kultur handler også om balanse mellom alvor og humor.
– Resultater er viktig, og det må være gøy på veien dit. Jeg prøver å finne den balansen – vi skal ha høye mål, men også feire fremskritt og anerkjenne innsats. Det gir motivasjon og samhold.
Råd til fremtidige ledere
Hva er rådene dine til andre som ønsker å bli leder?
– Det viktigste spørsmålet du må stille deg selv er: Finnes jeg for teamet mitt – eller finnes de for meg? Det former hele måten du leder på.
Hun oppfordrer også til å hente inspirasjon og læring fra mange hold.
Finnes jeg for teamet mitt – eller finnes de for meg?
– Reflekter over lederne du har hatt – hva har fungert, hva har ikke? Diskutér ledelse med kollegaer, lytt til podkaster, vær nysgjerrig.
– Det finnes så mange måter å lede på – det gjelder å finne den som passer deg og ditt team.
5 kjappe med Linnea Gårdlund:
Vi avslutter med fem raske lederdilemmaer:
Kundens behov vs. Teamets trivsel:
– Langsiktig? Teamets trivsel. Fornøyde medarbeidere skaper fornøyde kunder.
Individets frihet vs. Teamets standarder:
– Teamets standarder – spesielt i et kundesenter. Kraften ligger i at vi jobber sammen for å finne den beste veien.
Ærlighet vs. Motivasjon:
– Jeg mener det ikke er motsetninger, men ut i fra hvordan jeg leder er ærlighet alltid først.
Utvikling vs. Daglige mål:
– Utvikling. Å tenke kortsiktig er ikke bra som leder.
Åpenhet vs. Effektivitet:
– Det kommer an på situasjonen, men tillit og tydelighet er nøkkelen. Folk må vite hva de kan påvirke og hva de ikke kan – ellers undergraver man åpenheten.