Anne Grete Hongseth i Coop Brede Snåsa ble Norges hyggeligste kassadame 2022.
Anne Grete Hongseth i Coop Brede Snåsa ble Norges hyggeligste kassadame 2022. FOTO: Siri Walen Simensen

Anne Grete driver nærbutikken i Snåsa: – Jeg elsker jobben min

Den blide, hjelpsomme og arbeidsomme kassadamen og butikksjefen Anne Grete ble kåret av folket som «Norges hyggeligste kassadame 2022». – Det fine med å bo i en liten bygd, er at alle hjelper hverandre. Jeg elsker å bo i Snåsa og ha ansvaret for landhandelen vår, sier Anne Grete Hongseth i en artikkel i Hjemmet.

Onsdag 11.mai kom Hjemmet overraskende på besøk på jobben til Anne Grete, for å avsløre at hun vant prisen som «Norges hyggeligste kassadame».

– For oss som var på overrekkelsen fra Hjemmet, ble det en hjertevarm stund. Vi så hvor overrasket og glad Anne Grete ble, sier Hjemmets redaktør Ole Martin Bjørklid.

Helt surrealistisk

– Generelt vil jeg si at jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag. Slik jeg ser det, har jeg drømmejobben, sier Anne Grete til Hjemmet.

Hun er i dag butikksjef i Coop Marked Brede i Snåsa.

Hjemmets redaktør Ole Martin og Anne Grete fant straks tonen, og begge gledet seg over utfallet av kåringen. FOTO: Siri Walen Simensen

Anne Grete vokste opp i Formofoss. Faren døde da hun var ti år, og da moren fant seg en ny mann flyttet de til Røyrvik. Anne Grete møtte så faren til hennes eldste datter, som kom fra Snåsa.

Lykke for meg er når alle rundt meg har det bra

Etter hvert møtte hun Harald Fjelldal. De ble boende i Snåsa, og fikk to barn sammen.

– Når alle rundt meg har det bra er det lykke for meg. Å bli sint er noe som stort sett bare kan skje hjemme hos flokken, sier Anne Grete.

Hun forteller at det er helt surrealistisk og fantastisk at hun gikk til topps i kåringen.

Hjemmet arrangerte kåringen for fjerde året på rad.  FOTO: Siri Walen Simensen

Rørende engasjement

For det har ikke bare vært lett i livet, selv om hun føler seg spart for stor motgang.

I vinter var det tøft.

– Harald ble syk, og i helgene var det seks mil å kjøre til nærmeste legevakt. Vinteren ble tøff på mange måter. Alle ansatte i butikken fikk korona, og vi måtte låne betjening fra Prix og Byggmix i bygda for å klare å holde hjulene i gang, forteller Anne Grete til Hjemmet.

I en liten bygd hjelper alle hverandre

Hun forteller at det fine med å bo i en liten bygd, er at alle da hjelper hverandre.

Hver morgen starter Anne Grete arbeidsdagen med en kopp kaffe med denne karen, Jon Petter Husby i Brede
Servicestasjon. FOTO: Siri Walen Simensen

– Jeg er grenseløst imponert og takknemlig overfor kundene. Da jeg ble butikksjef og bestemte meg for å pusse opp kaffekroken, kom folk med gardiner og ville bidra, legger hun til.

Hjemmet er ikke i tvil om at Anne Grete fortjente seieren.

– Det er fantastisk å besøke butikkene til de som er kåret. Å høre historier om kunder som kommer til Anne Grete med både kaker og middag fordi hun har så lange arbeidsdager, er rørende, sier Hjemmets redaktør Ole Martin Bjørklid til Hjemmet.

Grenseløst imponert

– Vi har en åpen, ærlig og direkte kommunikasjon her på bygda. Hvis kunder er misfornøyde med noe, sier de fra. Da tar jeg tak i det, og slik gjør vi oss bedre og bedre, forteller Anne Grete til Hjemmet.

Butikken har blitt til et samlingspunkt

– Jeg elsker å bo i Snåsa og ha ansvaret for landhandelen vår. Siden jeg ble butikksjef, har jeg jobbet så mye at jobben er blitt en hobby også.

Her jubler Anne Grete sammen med Hjemmets redaktør Ole Martin Bjørklid, innholdsansvarlig Cathrine Barland Jensen, ordfører Arnt Einar Bardal, kolleger og slekt. FOTO: Siri Walen Simensen

Butikken har blitt et samlingspunkt, og er limet i bygden.

– At jeg i denne bitte lille butikken i vår lille, rare bygd opplever dette, røre meg dypt. Jeg finner egentlig ikke ord som beskriver det, sier Anne Grete avslutningsvis til Hjemmet.

Faktaboks

I fire år har Hjemmet avholdt kåringen av «Norges hyggeligste kassadame/kassadame». Hensikten er å løfte opp en yrkesgruppe som tradisjonelt ikke har hatt så høy status.

Anne Grete fikk over 2100 stemmer. Det bor rundt 670 på tettstedet ved Coop Marked Brede. Samlet i kommunen er det i overkant av 2000 innbyggere. (Hjemmet)