Byrådsleder i Oslo, og sjef,  Raymond Johansen.
Byrådsleder i Oslo, og sjef, Raymond Johansen. FOTO: Kjetil Grude Flekkøy

Byrådssjefens ledertips: — Vær modig, vis svakhet

— Skal du være en god leder i fremtiden, må du være modig. Du må nemlig ta beslutninger under stor usikkerhet, og det krever mot. Du må tørre å stille vanskelige spørsmål, og ikke bare flyte med strømmen, sier lederen av Oslos byråd, Raymond Johansen til Sopra Steria. Fremtidens leder står bredbeint i stormen, men er ikke redd for å svelge stoltheten sin.

Sommeren 2022 feiret Raymond Johansen sitt 30-årsjubileum som sjef.

I sin karriere har han stått i flere kriser og ekstreme omstillinger, blant annet som partisekretær 22. juli, og som byrådsleder gjennom pandemien, skriver Sopra Steria.

På Power of Sharing-konferansen til Sopra Steria delte han av sine mange ledererfaringer.

Visualisering er et verktøy

— Pek ut en retning, slik at alle vet hvilken vei de skal gå. Vær tydelig på mål og visjon, om det er å tjene penger eller vinne et valg. Ledelse er egentlig bare et verktøy for å nå disse målene, fastslo han foran en fullsatt forsamling i Operaen.

Et bilde i hodet er mer effektivt enn et notat

Visualisering er en metode byrådslederen ofte bruker for å samle troppene om et felles mål.

– Et bilde i hodet er mer effektivt enn et notat. Under pandemien snakket jeg mye om den ensomme 60-åringen som hver dag legger turen med bikkja si rundt den travle fotballbanen. Når treningene avlyses og alle sitter hjemme, mister han den lille kontakten han har med samfunnet, sier Johansen.

— Klarer du å se ham, skjønner du hvor vanskelig nedstengnigen var for mange.

På Sopra Steria-arrangementet Power of Sharing delte han sine ledererfaringer. FOTO: Kjetil Grude Flekkøy

Må kunne tape ansikt

Sopra Steria forteller at Johansen selv har måttet svelge stoltheten noen ganger. For eksempel da Flyktningrådet stod midt oppi en komplisert navneprosess.

– Vi leide inn konsulenter og involverte store deler av organisasjonen. I et halvt år holdt vi på. Til slutt måtte jeg erkjenne at det ikke førte noe sted. Jeg snudde og satte i gang hele prosessen på nytt. Da gikk det bra, og vi kom fram til Flyktninghjelpen. Jeg lærte mye der sier Johansen.

Hvis du hele tiden vet best selv, sender du et signal til medarbeiderne at du ikke trenger dem

Han innså tidlig i karrieren at en leder ikke er bedre enn summen av sine medarbeidere. Derfor gjør han sitt ytterste for å involvere dem.

– Jeg kaller det etterspørselskompetanse. Siden jeg vet at jeg er helt avhengig av medarbeidere mine og alt de vet, stiller jeg hele tiden spørsmål. Slik viser jeg at jeg verdsetter kompetansen deres, sier Johansen.

— Gjør du ikke dette som leder – hvis du hele tiden vet best selv – sender du et signal til medarbeiderne dine om at du ikke trenger dem, legger han til.

FOTO: Kjetil Grude Flekkøy

– Vit hvor lojaliteten din ligger

Ledelse handler også om å gjøre upopulære ting. Nylig gikk Ap-politikeren ut i mediene og kjeftet på sin egen regjering. Bakgrunnen var oppjusteringen av skatt på vannkraftproduksjon.

Dette kan ramme Oslo, som eier landets nest største kraftprodusent, hardt, skriver Sopra Steria.

Du blir kanskje litt modigere med alderen

— Det krever mer å gå mot vennene dine enn mot dine motstandere, men hvis det er riktig kan du ikke nøle. Som leder må du ha en klar oppfatning av hvem du er der for, og hvor lojaliteten din ligger. Jeg er valgt for Arbeiderpartiet, men først og fremst er jeg her for Oslos innbyggere. Det er dem jeg kjemper for, sier han.

— Du blir kanskje litt modigere med alderen også. Du gir litt mer faen, legger Johansen til med et skjelmsk smil.