53 prosent sier mobilen stjeler søvn. Illustrasjonsfoto. Unsplash Timothy Ruddy, Unsplash.
53 prosent sier mobilen stjeler søvn. Illustrasjonsfoto. Unsplash Timothy Ruddy, Unsplash.

8 av 10 unge lader mobilen på soverommet

Nordmenn lader på soverommet, selv om det er brannfarlig. Samtidig svarer 53 prosent mellom 18 og 29 år at mobilen stjeler søvn fra dem.

Det er fristende og praktisk å ha den der, men mobilen stjeler tid og søvnkvalitet.

– Mobillyset gjør det vanskeligere å sovne og mange ligger og kverner på ting de ser eller leser rett før de skal sove. Når vi i tillegg ser at flere mobiler har tatt fyr, er det ikke mange grunner til å fortsette med dette, sier brannekspert i Frende Forsikring, Øystein Øren. For 57 prosent i aldersgruppen 18 til 29 år er bekymringer og tankekjør den største søvntyven.

Søvnproblemer er en av de vanligste norske helseplagene. Tall fra Helsedirektoratet viser at en av tre nordmenn ukentlig sliter med å sove.

– Forsøk å legge vekk mobil og andre skjermer den siste timen før du legger deg. Les heller en bok som er lett å duppe av til, sier rådgivende lege i Frende, Helge Skjerven.

Blir bedre med alderen  

– Unge voksne er dårligst på å legge fra seg mobilen, sier han. Tallene kommer fra en landsrepresentativ undersøkelse Norstat har utført for Frende.

Så mange sier at de sover med mobilen på lading på soverommet:

  • 18-29 år: 82 prosent
  • 30-39 år: 72 prosent
  • 40-49 år: 62 prosent
  • 50-59 år: 59 prosent
  • 60+: 34 prosent
    (Kilde: Frendeundersøkelsen) 

Mange vil ha mobilen på soverommet for trygghet. Mange bruker den også som vekkerklokke.

– Det er helt i orden, men da bør du lade på dagtid, så batteriet rekker gjennom natta uten lading. Og hvis du absolutt må lade, så ikke ha mobilen i senga, sier Øystein Øren og understreker at apparatene trenger luft.

– Ha mobilen på et underlag som ikke kan ta fyr, og plugg ut når du har ladet ferdig, sier han.

Giftige gasser fra mobilen er vel så farlig som flammene, hvis den tar fyr.

– Hvis du i tillegg sover når dette skjer er det ikke sikkert at du våkner, sier han.

Heldigvis er det teknisk fremgang å spore.

– Mange nyere mobiler og ladere stopper å lade når de er fulladet, i motsetning til tidligere, der de stod med spenning konstant, sier Øren.

Feil bruk årsak til boligbrann 

I tillegg til faren for tekniske feil på selve produktet, utgjør alle elektriske apparater som kobles til strømnettet en viss brannfare.

– Feil bruk og dårlig vedlikehold av elektriske apparater og ladere er blant de vanligste årsakene til boligbrann, opplyser Øystein Øren i Frende.

Branneksperten anbefaler at du sjekker ledning og lader jevnlig. Misfarget utstyr, varmgang i ledninger og elektriske apparater er et sterkt signal om brannfare.

null