Hvor foretrekker du å lade bilen?
Hvor foretrekker du å lade bilen? FOTO: Jamieson Pothecary

Flere lader om natta for å spare penger

Elbilister lader mer om natta enn før, ifølge tall fra undersøkelsen Elbilisten 2023. I løpet av to år har tallet steget fra 55 til 70 prosent. 71 prosent oppgir billigere strøm som årsak til at de velger å lade om natta. 

– Det er bra og absolutt forståelig at elbilister styrer tidspunktet for ladingen, mener Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening. Alt har blitt dyrere og vi har erfart at strømprisen kan svinge til skyhøye nivå.

Fordelen med å styre tidspunktet for ladingen av bilen, er at man kan følge med på strømprisene og spare penger på å lade når det er billigst. Noen appløsninger har også muligheten til automatisk styring av ladingen til tider med lav strømpris.

Ofte billigst om natta

– Folk bør også være kjent med at dersom man bruker mye strøm på en gang, blir nettleien dyrere, sier Christina Bu.

Hun viser til at hjemmelading er strømforbruk man enkelt kan flytte til tider på døgnet der man ellers bruker lite strøm. En av tre elbilister oppgir dessuten ønsket om ikke å belaste strømnettet på dagtid, som årsak til lading nattestid.

De fleste styrer ladingen via bilen

Majoriteten av de som har svart foretrekker å programmere tidspunkt for lading via bilens meny, eller via bilens offisielle app. Nest flest styrer manuelt ved å sette inn og dra ut kabelen selv. En del styrer også ladingen via hjemmeladeboksen.

– Lader du om natta er det ekstra viktig å følge Elbilforeningens råd om å bruke hjemmeladeboks, noe de aller fleste elbilister heldigvis gjør. Da er det enkelt å lade trygt, sier Christina Bu.

For tall og oversikt fra undersøkelsen Elbilisten, se Infogram-lenker nederst.

Fakta om «Elbilisten 2023»

  • Elbilisten er en årlig spørreundersøkelse gjennomført av Norsk elbilforening blant norske elbilister
  • Elbilisten 2023 er den tolvte undersøkelsen som er gjennomført.
  • Undersøkelsen gir blant annet svar på hvem elbilistene er, hvorfor de valgte elbil, hvordan de bruker elbilen og hvor fornøyde de er med elbilen sin.
  • Undersøkelsen ble gjennomført i perioden 28. mars – 30. april 2023.
  • 16.905 personer har svart på undersøkelsen