Anne Schiøtz, Direktør Bokhandlerforeningen.
Anne Schiøtz, Direktør Bokhandlerforeningen. FOTO: Nicklas Knudsen

Verdens Bokdag er her! – Vi er et lesende folk, men vi må lese enda mer

Verdens Bokdag markeres hvert år den 23.april av UNESCO, for å hylle bøker og forfattere – og å oppmuntre alle til leseglede. Over 100 land feirer denne FN-dagen. Bokhandlerforeningen er en av dem som er klare for lesefest! – Lesing gir perspektiver, forståelse, kunnskap og underholdning, sier Anne Schiøtz.

– Verdens bokdag markeres 23. april hvert år for å feire bokglede, leselyst og det positive ved lesing. Det skrives, utgis, formidles, kjøpes og leses et enormt utvalg av litteratur i Norge, forteller Anne Schiøtz, direktør i Bokhandlerforeningen.

Hun kan fortelle at det i bokhandelen selges det årlig over 50 000 forskjellige titler!

– Det finnes en bok for enhver smak og interesse.

Oppfordring til å spre leseglede

– Lesegleden kommer sjelden av seg selv, den må stimuleres. I bokhandelen jobber det hundrevis av engasjerte og dyktige mennesker som alle brenner for litteratur, kunnskap og den gode leseopplevelsen hver eneste dag, sier Schiøtz til Kundeserviceavisen.

Schiøtz forteller at alle ansatte i bokhandler er flinke til å synliggjøre og anbefale bøker, både i butikk, på nett og i sosiale medier.

68 prosent av befolkningen kjøpte minst en bok forrige år.

– På Verdens bokdag har vi oppfordret alle til å spre leseglede ved å dele et bilde av en bok de selv liker, legger hun til.

Anne Schiøtz håper folk vil lese mye fremover. Foto: Hedda S. Rimmereid

Har dere et anslagsvis tall på kunder som kjøper bøker i løpet av ett år i Norge?

– I vår siste publiserte leserundersøkelse fra 2020 oppgav 68 prosent av befolkningen at de kjøpte minst en bok forrige år.

– Bokkjøpet har gått litt ned

Hvordan jobber dere for å få folk til å lese og kjøpe bøker? 

– Det er medlemmene våre, alle landets bokhandler, som formidler og selger bøker i fysiske butikker og på nett. Bokhandelen strekker seg langt for at kundene skal ha stor valgfrihet og finner det som passer for dem, sier Schiøtz.

– De fleste finner minst en bokhandel i nærheten av der de bor og de mange nettbokhandler gjør det enkelt å få boka rett hjem om kunden foretrekker det.

Vi er et lesende folk, men vi må lese enda mer!

Leser folk like mange bøker som før? Eller ser dere en endring?

– Bokkjøpet har gått litt ned de siste årene. Leselyst er viktig, ikke minst blant barn og unge. Lesing gir perspektiver, forståelse, kunnskap og underholdning, sier Schiøtz.

Hun legger til at leseferdigheter også er vesentlig for at man kan delta i demokratiet.

– Vi er som sagt et lesende folk, men vi må lese enda mer! forklarer Schiøtz.

Foto: Pixabay, Pexels

Hva har vært nordmenns bokfavoritt i 2022 så langt, vet dere det?

– Bokhandlerforeningen lager ukentlig boklister som viser hvilke nye bøker som har solgt mest så forrige uke. Bestselgerne utgjør kun en bitteliten del av alle de forskjellige titlene som selges. Så langt har blant annet En nasjon i sjakk, Johan Høst og Å vanne blomster om kvelden, Valérie Perrin vært populære, sier Schiøtz.

Motivererende arbeid

Hva kan være en helt vanlig dag på jobben for dere?

– Bokhandlerforeningen er interesseorganisasjonen for alle landets bokhandler og vi arbeider for å styrke litteraturen og bokas plass i samfunnet. Vi jobber mye statistikk, rammevilkår og trender i bokbransjen og samarbeider tett med bokhandler og andre bokbransjeorganisasjoner, forteller Schiøtz.

Vi er så heldige som får jobbe med noe som vi synes er viktig.

Hun sier at det er mange som er interessert i bokbransjen og har spørsmål.

– Vi deler så mye tall og fakta som mulig på nettsiden vår, og ellers kan vi stort sett hjelpe de fleste som tar kontakt.

Foto: Pixabay, Pexels

Hva med arbeidsmiljø, hvordan jobber dere for å ha et godt miljø og ta vare på de ansatte? Og hva motiverer dere i hverdagen?

– Vi er så heldige som får jobbe med noe som vi synes er viktig, nemlig bokhandlere, litteraturpolitikk og lesing. Det gir en motivasjon i seg selv, sier Schiøtz.

Lære av hverandre, og hele tiden lære noe nytt.

Hun forteller at de forsøker å informere, og lære av hverandre og hele tiden lære noe nytt.

Har dere noen planer fremover, er det noe nytt på agendaen for foreningen?

– Regjeringen arbeider med en ny boklov, som vi naturligvis er opptatt av, sier Schiøtz avslutningsvis til Kundeserviceavisen.

Faktaboks

Verdens bokdag:

Den 23. april 1616 døde tre store forfattere: Miguel de Cervantes, William Shakespeare og Inca Garcilaso de la Vega. 400 år senere, i 1995, vedtok UNESCO at Verdens bok- og opphavsrettdag skal markeres på denne symbolske datoen hvert år.

Bokhandlerforeningen:

Bokhandlerforeningens skal være den samlende interesseorganisasjonen for alle som driver detaljhandel av bøker som eget forretningsområde gjennom bokhandel.

(Bokhandlerforeningen.no)