Andreas Handeland, reiseekspert og kommunikasjonsdirektør i If og Europeiske.
Andreas Handeland, reiseekspert og kommunikasjonsdirektør i If og Europeiske. FOTO: If

Advarer mot å tegne reiseforsikring for sent

Forsikringsselskapet If og Europeiske Reiseforsikring frykter at mange nordmenn kan bli stående uten avbestillingsdekning inn mot påske- og sommerferien. – Vi har vært gjennom noen tøffe år der flere enn normalt har sagt opp reiseforsikringen sin, sier Andreas Handeland, kommunikasjonsdirektør i If og Europeiske Reiseforsikring.

– De fleste husker heldigvis å ha denne på plass før en reise finner sted. Men det ikke alle vet er at den også må være gyldig før reisen betales hvis den skal dekke en avbestilling, sier Handeland.

– Dette blir ekstra aktuelt nå som økonomien er ekstra sårbar for mange, og den norske kronen i tillegg er svak, legger han til.

Viktig å ha papirene i orden

If og Europeiske Reiseforsikring ser ut ifra skadestatistikken, at tre år med pandemi og krig gjør til at reiseaktiviteten er på full fart oppover igjen.

– Antallet skader som meldes inn til If og Europeiske Reiseforsikring ligger omtrent på samme nivå som i 2019, sier Handeland.

Han ser at avbestillinger, eksempelvis som følge av sykdom eller skader, utgjør rundt 20 prosent av de totale utbetalingene våre innen reise.

– Dette er en forsikringsdekning som sparer veldig mange kunder for store beløp når uhellet inntreffer, og det viser hvor viktig det er å ha forsikringen i orden før man betaler for en reise, forklarer Handeland.

If og Europeiske Reiseforsikring advarer mot å tegne forsikring for sent. FOTO: If

– Kostnadene går opp

Avbestillingsdekningen i forsikringen er mye brukt, og utgjør en stor del av de totale forsikringsutbetalingene.

Men If forteller at det er dekning for behandlingsutgifter og sykehusopphold ved sykdom og ulykke som er selve grunnsteinen i reiseforsikringen.

– Kostnaden for et opphold på et privat sykehus i utlandet, samt hjemtransport til Norge i ambulansefly, kan fort havne i millionklassen. Og det blir stadig dyrere grunnet den høye inflasjonen, sier Handeland.

If forklarer at det ikke bare er reisene i seg selv som blir mer og mer kostbare.

– Langt mer alvorlig er det at kostnadene ved sykebehandling og legebesøk i utlandet også har gått vesentlig opp den siste tiden. Derfor er det ekstra viktig å ha en god reiseforsikring i ryggen, legger Handeland til avslutningsvis.