Retail,Shoplifting.,Man,Stealing,In,Supermarket.,Theft,At,Shop
FOTO: Shutterstock

– Butikktyvene kan være hvem som helst

Hvorfor er det så mange kunder som velger å putte varene innenfor jakken, i stedet for å betale for seg?

Ifølge Statistisk sentralbyrå var det i 2021 registrert 16 702 anmeldte butikktyverier i Norge. I 1991 var det registrert 13 275 anmeldte butikktyverier i Norge.

Hva har skjedd?

– Tyver i alle aldre

Butikktyveri går utover både rullebladet til tyven, og økonomien til kjøpmannen.

– Tyvene kan være i alle aldre, av ulikt kjønn og fra alle samfunnslag. Vi har de profesjonelle tyvene som drar på raid, impulstyvene og rusmisbrukere, for ikke å glemme butikkansatte som gjør underslag, sier Steinar Vadla Risa, daglig leder i Vadla Trygghetsbyrå, til Dagsavisen.

Ser en mot Store Norske Leksikon får en opplyst at butikktyveri er den største årsaken til at barn blir registrert som lovbrytere.

Risa er gründer av Bysheriffen, vaktselskapet Vadla Trygghetsbyrå, i Oslo, og har politifaglig bakgrunn og erfaring fra svinnforebyggende arbeid gjennom de siste 25 årene.

– Hovedfokuset til Bysheriffen er å skape trygghet og trivsel ved å holde kriminalitet borte fra kjøpesenteret. Vi legger til rette for gode forebyggende rutiner som sparer butikkene for penger. Økt oppmerksomhet bidrar til en positiv kundeopplevelse, forteller Bysheriffen på sine sider.

Steinar Vadla Risa er gründeren av vaktselskapet Vadla Trygghetsbyrå. FOTO: Bysheriffen

Dårlig råd

– Tenk deg et godt, gammeldags timeglass. Når glasset fylles med større og større behov for sikkerhet, vil tryggheten minske og tilliten forsvinne. Og omvendt: Når tryggheten fylles opp, vil behovet for sikkerheten gradvis avta. Og tilliten får et overtak, forklarer de på sine hjemmesider.

Kjøpmann Didrik Koren fra Rema 1000 på Jevnaker kunne i 2022 fortelle til TV 2 at han ser en økning i antall tilfeller av nasking.

– Det er en annen type kunde som nasker. Det er flere eldre og familier med barn som tar andre typer varer, sier han til TV 2.

Han forklarte at det tidligere var mer vanlig med yngre som nasket godteri eller brus, men at det nå er mer mat og forbruksvarer som blir stjålet.

– Når vi tar dem, går det i at de har dårlig råd. Folk har rett og slett ikke penger. Det er ikke slik at det har vært en eksplosjon og blitt masse tyveri, men du følger litt ekstra nøye med. Folk prøver seg litt mer enn før, sier Koren videre til TV 2.

En stor del av tyveri i Norge skjer på butikk og kjøpesenter. FOTO: Statistisk sentralbyrå

Problemer for fremtiden

Også i Sverige har de vært bekymret for trenden.

– Alt for mange næringsdrivende blir kontinuerlig utsatt for tyveri, trusler og svindelforsøk. Nå ser vi at tyveriene øker igjen og mange handlere vitner om at de gjennomgår sortimentet sitt. Det er rett og slett ikke mulig å holde enkelte varer i butikk, uttalte Nina Jelver, konstituert sikkerhetssjef i Svensk Handel i en pressemelding.

Bysheriffen Risa kunne vise mange avdekkede tyveri metoder for Dagsavisen. Dette kan være skjulte jakkelommer, poser med hemmelige rom, forkle med en stor lomme foran, papirpose med en eske oppi, rør med knipetenger i enden som gjemmes i jakkeermene og klyper som kan klippe av alarmer på klær.

– De som stjeler fra butikkene, skjønner nok ikke alltid konsekvensene av det de gjør. Dersom de blir politianmeldt og får en straffereaksjon fra politiet, blir dette stående på rullebladet deres. Det kan skape problemer for dem senere i livet, for eksempel hvis de må levere politiattest for å få jobb.

Mange skjønner ikke konsekvensene. FOTO: Pexels


Denne saken ble første gang publisert 23.februar 2023