Hvis onkel ønsker seg ingen ting til jul - gi ingen ting! Det er budskapet i annonsen til Jernia nå i desember. Princess Tita Dean, frivilling i Røde Kors og adm.direktør Espen Karlsen i Jernia.
Hvis onkel ønsker seg ingen ting til jul - gi ingen ting! Det er budskapet i annonsen til Jernia nå i desember. Princess Tita Dean, frivilling i Røde Kors og adm.direktør Espen Karlsen i Jernia.

Ro ned julehandelen, sier Jernia

Jernia oppfordrer nordmenn til å kjøpe noen færre julegaver, og heller støtte Røde Kors´ arbeid for barn og unge.

– Overforbruket i Norge har tatt av. Vi må kunne gi hverandre julegaver, men vi trenger ikke kjøpe så enormt mange ting, sier adm. dir. i Jernias adm, Espen Karlsen.

I helsides annonser i landets største aviser i desember, har Jernia sagt at hvis du har en onkel som ønsker seg ingenting, så ikke gi ham ting.

– Vi lever i et bruk-og-kast-samfunn, der vi driver rovdrift på naturen og slipper ut alt for mye klimagasser. Vi må over i ta-vare-på-samfunnet, der varer varer lengre og det er lett å få leid eller reparert ting, sier Karlsen.

Hvilke tilbakemeldinger har dere fått fra kunder på oppslaget med Røde Kors?

– Vi har fått mange hyggelige kommentarer i sosiale medier, og jeg har også fått hilsener fra kunder på mail som synes vårt fokus er bra, forteller Espen Karlsen til Kundeserviceavisen.

Er det noe som spesielt gleder eller overrasker deg med tilbakemeldingene?

– Jeg synes det er fint at så mange av Jernianerne synes dette er bra og er stolte av å jobbe i en kjede som bryr seg om og engasjerer seg i sitt lokalsamfunn, forklarer Karlsen.

Utleie, reparasjon og resirkulerte materialer

Jernias eget arbeid med grønn omstilling handler blant annet om å tilby stadig mer utleie og reparasjon, og sørge for å bruke en høy andel resirkulerte materialer i varene.

Bakgrunnen for at Jernia både støtter Røde Kors selv, og oppfordrer folk til å gjøre det, er at rekordmange barn og unge har psykiske vansker og er ensomme. Situasjonen er blitt verre på grunn av den langvarige pandemien. Røde Kors har en lang rekke tilbud til barn og unge, som leksehjelp, aktivitetshusene Fellesverkene, ferietilbudet Ferie for alle og samtaletjenesten Kors på halsen.