Markedsdirektør i Klarna Norge, Thomas Elvestad
Markedsdirektør i Klarna Norge, Thomas Elvestad FOTO: Klarna

Nesna og Oslo handlet mest på nett i 2021

Innbyggerne i Nesna kommune i Nordland handlet mest på nett i Norge i løpet av 2021. Samtidig passerte Oslo Troms og Finnmark, og ble fylket hvor det ble brukt klart mest på netthandel i fjor per innbygger, skriver Klarna i en pressemelding.

Fra pressemeldingen til Klarna Norge:

Innbyggerne i Nesna kommune i Nordland handlet mest på nett i Norge i løpet av 2021. Samtidig passerte Oslo Troms og Finnmark, og ble fylket hvor det ble brukt klart mest på netthandel i fjor per innbygger.

Det viser Klarnas salgsstatistikk fra 2021 og de mer enn 12 000 norske nettbutikkene som benytter seg av deres betalings- og shoppingløsninger.

– Den kraftigste veksten innenfor netthandelen gjennom pandemiperioden har vært i Oslo og i nabofylket Viken. I fjor passerte begge disse for første gang Troms og Finnmark – som tidligere var fylket hvor det per innbygger ble handlet mest på nett. Det skyldes ikke at innbyggerne i nord handlet mindre på nett, men at spesielt innbyggerne i Oslo netthandlet langt mer enn før, sier markedsdirektør i Klarna Norge, Thomas Elvestad.

  • Gjennomsnittsinnbyggeren i Nordlandskommunen Nesna handlet hele 79 prosent mer på nett enn gjennomsnittet blant alle nordmenn, og er den kommunen i Norge hvor det per innbygger ble handlet klart mest på nett. Deretter følger Råde i Viken (59 % over landsgjennomsnittet), Lærdal i Vestland (47 % over landsgjennomsnittet) og Kvænangen i Troms og Finnmark, Grong i Trøndelag (begge 45 prosent over landsgjennomsnittet).
  • Oslo er det fylket i Norge hvor det per innbygger ble handlet mest på nett i løpet av 2021. Der handlet de hele 20 prosent mer enn landsgjennomsnittet. Deretter følger nabofylket Viken, som ligger 6 prosent over landsgjennomsnittet. Minst ble det handlet i Agder. De netthandlet 19 prosent mindre enn gjennomsnittsnordmannen i fjor.
  • Klarnas salgsstatistikk fra 2021 viser også at forskjellige varekategorier er overrepresentert i forskjellige fylker. Mens innbyggerne i Oslo handlet mer mote og klær enn landsgjennomsnittet, er sport og fritid favorittkategorien i Troms og Finnmark og Trøndelag. Hus og hage er favoritten i Vestfold og Telemark mens underholdning er netthandelsfavoritten i Innlandet.

Nordmenn blant de som er minst interesserte i netthandel i internasjonal undersøkelse

Samtidig viser Klarnas Shopping Puls*, en kvartalsundersøkelse av handlevaner og preferanser i hele 11 av de største vestlige landene, at preferansen blant nordmenn for å handle på nett fremfor fysisk butikk, gikk markant ned i de siste månedene av 2021.Til tross for dette viser statistikk fra Klarna at netthandelen økte med 13 prosent bare i løpet av Black Week i fjor, sammenlignet med året før.

Bare i Østerrike er preferansen for netthandel lavere enn den var i Norge i fjerde kvartal 2021 viser den omfattende undersøkelsen:

  • Bare 3 av 10 nordmenn tror de vil gjøre det meste av deres shopping på nett ett år fra nå. Det er markant lavere enn nesten alle de andre landene, som inkluderer USA, Australia, Sverige, Finland og en rekke andre vesteuropeiske markeder.
  • Samtidig er nordmenn blant de som oftest bruker mobiltelefonen til å gjøre undersøkelser om et produkt før de kjøper det i en fysisk butikk. Hele 67 prosent oppgir at de gjør dette.

– Det er helt tydelig at nordmenn, kanskje mer enn mange andre nasjonaliteter, virkelig ønsket og savnet å handle mer i fysisk butikk etter en lengre periode med koronatiltak. Samtidig blir skillet mellom fysisk og netthandel mer utvisket. Mange nordmenn gjør research på nett og kjøper i fysisk butikk, eller bestiller på nett og henter i fysisk butikk. Det viktigste for dem er at butikkene og tjenestene de bruker sørger for at de tar mest mulig informerte valg – uavhengig av om kjøpet avsluttes i en fysisk butikk eller på nett, sier markedsdirektør i Klarna Norge, Thomas Elvestad.

Søndag og mandag er de største netthandelsdagene

Klarnas tall og undersøkelser for den norske netthandelen i 2021 viser også at søndag og mandag nå er de største netthandelsdagene i Norge. Tidspunktet hvor flest handler på nett er utover kvelden, med en klar topp som skjer rundt klokken 21.

Disse fylkene handlet mest på nett i 2021

Plassering Fylke Shoppingindeks, per innbygger** Favorittkategori***
1 Oslo 120 Klær og sko
2 Viken 106 Smykker og accessories
3 Troms og Finnmark 101 Sport og fritid
4 Nordland 100 Elektronikk
5 Trøndelag 98 Sport og fritid
6 Møre og Romsdal 97 Elektronikk
7 Vestfold og Telemark 96 Hus og hage
8 Vestland 94 Elektronikk
9 Innlandet 92 Underholdning
10 Rogaland 83 Barneprodukter
11 Agder 81 Elektronikk

Disse 20 kommunene handlet mest på nett i 2021

Kommune Fylke Shoppingindeks, per innbygger**
Nesna Nordland 179
Råde Viken 159
Lærdal Vestland 147
Kvænangen Troms og Finnmark 145
Grong Trøndelag 145
Tjeldsund Troms og Finnmark 143
Stor-Elvdal Innlandet 142
Bykle Agder 141
Eidfjord Vestland 141
Beiarn Nordland 138
Lebesby Troms og Finnmark 137
Steigen Nordland 136
Osterøy Vestland 135
Tingvoll Møre og Romsdal 134
Lurøy Nordland 134
Nordreisa Troms og Finnmark 134
Bardu Troms og Finnmark 131
Iveland Agder 130
Austevoll Vestland 130
Kongsberg Viken 129

Klarnas Shopping Pulse, som oppdateres kvartalsvis, undersøker kontinuerlig utviklingen av forbrukernes shoppingvaner i 11 land på tre kontinenter. Den siste oppdateringen fra Q4 inneholder innsikt fra en undersøkelse med over 18 000 respondenter (1733 nordmenn), samt Klarnas egen shoppingdata fra mer enn 250 000 nettbutikker i hele verden. Landene som inngår i undersøkelsen er Norge, Sverige, Finland, USA, Australia, Storbritannia, Tyskland, Østerrike, Nederland, Belgia og Frankrike.

** Indeks 100 representerer den gjennomsnittsnordmannens netthandling gjennom Klarna i perioden 1. januar-31.desember 2021. Et høyere eller lavere tall vise om innbyggerne i kommunen/ fylket handlet mer eller mindre per person i gjennomsnitt enn landsgjennomsnittet gjorde. Indeksen er justert i forhold til folkemengde.

*** Indeksen for “favorittkategori” er regnet ut i forhold til det nasjonale gjennomsnittet, og er ikke nødvendigvis den kategorien som det selges mest av i alt, men som det selges mer av her enn i landet for øvrig.  


Artikkel og bilde er hentet fra Klarna Norge sin pressemelding på NTB 16.februar kl. 07:08