A321LR-Seats-GO-SAS-Scandinavian-Airlines-281A4954 (2)
FOTO: SAS

– Dette skulle være sommeren alle gledet seg til å reise igjen

– Dette er først og fremst dårlige nyheter for våre passasjerer, sa SAS-sjef Anko van der Werff til pressen, etter at det ble klart at SAS-pilotene går ut i streik.

Ifølge NRK er det til sammen rundt 900 piloter, fra Norge, Sverige og Danmark, som tas ut i streik.

SAS skriver på sine hjemmesider at de regner med at cirka 50% av alle SAS sin flyvninger vil kanselleres, og kommer til å påvirke rundt 30 000 passasjerer hver dag.

– På grunn av høysesongen vil muligheten for å ombooke berørte kunder til tilsvarende flyreiser være svært begrenset, skriver SAS.

– Jeg er skamfull

– Vi er virkelig knust. Det er ikke bare dårlige nyheter for våre passasjerer, det er også dårlige nyheter for selskapet. Fordi mange i selskapet ønsker ikke å gå ut i streik. De ønsker å ta vare på kundene våre, sa Werff til pressen etter streiken var et faktum.

Anko van der Werff, Group Management, CEO, Scandinavian Airlines. FOTO: SAS

– Vi har hatt en av de verste pandemiene i vår levetid, og vi har fått mye penger fra skattebetalerne. Jeg blir skamfull over at dette er måten pilotene velger å tilbakebetale generøsiteten og tålmodigheten som hele landet har hatt de siste årene, la han til.

Dette vil nok føre til store økonomiske tap i SAS.

– Streiken har en negativ effekt på selskapets likviditet og finansielle stilling og denne effekten kan være betydelig dersom streiken blir langvarig, skriver SAS på sine hjemmesider.

Ønsker ikke krangel

– Dette skulle være sommeren som alle hadde sett frem til og gledet seg til å kunne reise igjen. Dette er virkelig dårlige nyheter, sa en tydelig preget SAS-sjef til pressen.

Han snakket også om utfordringen med å finne fremtidige investorer.

– Hvordan skal en streik, i den travleste perioden på de siste to og et halvt årene, hjelpe oss å finne og tiltrekke oss investorer? sa han.

– Jeg ønsker ikke å krangle med min kollegaer. Men dette handler om en streikekultur. Dette er sjette gang pilotene går ut i streik på de siste 12 årene. Hvordan skal vi få investorer inn i selskapet, hvis vi forsetter på denne måten?

SAS-sjefen sier også på SAS sine hjemmesider at de er klare til å gjenoppta meklingen så snart som mulig, og ønsker å komme til en avtale som sikrer selskapet langsiktige konkurranseevne og økonomiske bærekraft

Werff ønsket også å presisere til pressen, at døren er åpen.

– Vi ønsker å sørge for at vi kommer til riktig utfall. Men ja, pilotene har nå valgt å gå ut i streik, avsluttet han.


SAS skriver følgende om det praktiske rundt kanselleringene:
Kunder hvis fly er kansellert, som vi ikke finner et tilsvarende alternativ for, tilbys enten å godta refusjon, eller bestille om billetten på et senere tidspunkt eller selv å ordne alternative reisemåter og søke om kompensasjon fra SAS.