Skjermbilde fra informasjonsvideoen fra Sign2Me, om Sign2Rescue.
Skjermbilde fra informasjonsvideoen fra Sign2Me, om Sign2Rescue. FOTO: Sign2Me

App gir døve muligheten til å kommunisere med nødetater

Det danske selskapet Sign2me står bak appen Sign2Rescue. Gründerne Brian Klindrup og Gabriel Andersen er grunnleggerne. Appen skal gjøre det lettere for ansatte i danske nødetater å kommunisere med tegnspråk. – Nødetatene er i kontakt flere ganger i uken med tegnspråkbrukere som enten trenger hjelp selv eller er sammen med noen som trenger hjelp, forteller initiativtaker Brian Klindrup til Brennaktuelt.no.

Brennaktuelt forteller at det i dag er 98 % av verdens befolkning som ikke kan døvespråk.

Dette skaper utfordringer i nødsituasjoner.

– Vi ble kontaktet av en brannmann som også var døvetolk. Da han hadde hørt om arbeidet med å utvikle Sign2Me ville han vite om den var ferdig, da han opplevde et behov for å kommunisere med døve i ulike kritiske situasjoner, forteller Brian Klindrup til Brennaktuelt.

Utfordrende kommunikasjon

De danske gründerne hadde et ønske om å gi døve muligheter til å kunne kommunisere på lik linje med alle andre.

– Det er cirka 4000 tegnspråkbrukere i Danmark, og nødetatene er derfor i kontakt flere ganger i uken med tegnspråkbrukere som enten trenger hjelp selv eller er sammen med noen som trenger hjelp, forteller Klindrup til Brennaktuelt.

Brian Klindrup. FOTO: Privat, Sign2Me

– For et par år siden var Klindrup i et fødselsdagsselskap til sin døve nevø. Han hadde problemer med å kommunisere skikkelig med gutten, og gikk derfor inn i Appstore for å finne en app som kunne forenkle kommunikasjonen.

Appen er basert på AI (Kunstig intelligens) som tilpasser seg den enkeltes tegnspråk og tegn

Det var lettere sagt enn gjort å finne en app for dette.

Derfor lagde de Sign2Rescue. Appen benytter seg av bilder og film, som hjelper til å oversette tegnspråk til tale — og motsatt. Det baserer seg på kunstig intelligens som oversetter disse tegnene til tale, og kan formidle budskapet gjennom høyttalerne på telefonen.

Brennaktuelt forteller også at brukeren kan velge mellom en rekke forhåndsdefinerte setninger, som deretter vises på tegnspråk på telefonen.

Skjermbilde av hjemmesiden til Sign2Me, som forklarer Sign2Rescue. FOTO: Skjermbilde av appen Sign2Rescue, på siden tilSign2Me

– Det er uhørt viktig

– Sign2Rescue er en midlertidig løsning for beredskapsarbeidere, inntil Sign2Me er tilstrekkelig god, forteller Klindrup og Andersen til Brennaktuelt.

– Appen er relativt billig å lage, rundt 50.000 NOK, siden videoene allerede er ferdige. Slik at kan vi få støtte fra andre land, så gjør vi gjerne det.

Den danske versjonen betalte gründerne for selv.

Vi har ikke funnet noe lignende andre steder

– Men da appen ikke generer inntekt så er vi avhengige av støtte fra fond eller forretningspartnere.

Gabriel Andersen. FOTO: Privat, Sign2Me

De forteller at de har jobbet i 1,5 år med Sign2Rescue, der det å lage videoene tok ett år og appen kun tok noen måneder.

Til nå har de ikke sett noe lignende app i flere land i Europa.

– Vårt håp og mål er at Sign2Rescue kan skape oppmerksomhet rundt behovet for å kommunisere med døve. Vi synes det er uhørt viktig at beredskapsmannskap også kan kommunisere med døve i krisesituasjoner, sier Klindrup avslutningsvis til Brennaktuelt.

Faktaboks

Dette er Sign2Rescue:

  • En app som gjør det enklere for politi, brannvesen og ambulansepersonell å kommunisere med døve.
  • Appen fungerer som et videobibliotek der man kan velge mellom en liste av setninger som er oversatt til tegnspråk via video.
  • Inne i appen kan man velge mellom de forskjellige nødetatene avhengig av hvilken krisesituasjon den døve befinner seg i.
  • Eksempel på setninger kan være: Kan du bevege bena? Sitter du fast? Og ved å vise videoene til den døve kan man få livsviktig informasjon i en nødsituasjon.
  • Sign2Rescue er gratis og er tilgjengelig i App Store og Google Play.

(Kilde: Brennaktuelt.no)