Årets jobbundersøkelse, gjort av Norstat for FINN, viser at nesten halvparten av norske arbeidstakere vurderer å bytte jobb de neste to årene og ønske om høyere lønn i ny jobb er viktigere enn interessante arbeidsoppgaver.
Årets jobbundersøkelse, gjort av Norstat for FINN, viser at nesten halvparten av norske arbeidstakere vurderer å bytte jobb de neste to årene og ønske om høyere lønn i ny jobb er viktigere enn interessante arbeidsoppgaver. FOTO: Getty Images/Maskot

– Gode lønnsvilkår og fleksibilitet er viktigere i valg av ny jobb

Et godt arbeidsmiljø er fortsatt viktigst for norske arbeidstakere, men årets jobbundersøkelse fra FINN viser at lønn er viktigere enn før, forteller FINN. Blant topp 5 stillingsfunksjoner finner vi kundeservice. – For arbeidsgivere er det derfor viktigere enn tidligere å tilby konkurransedyktige betingelser for å tiltrekke seg de beste kandidatene, sier jobbanalytiker i FINN, Christopher Ringvold.

 

Ønske om bedre lønn

Et godt arbeidsmiljø, god ledelse og gode lønnsvilkår er de tre viktigste faktorene i valg av ny jobb, viser årets jobbundersøkelse fra FINN.

Tendensen er en fortsatt betydelig økning i andelen som leter etter ny jobb i andre bransjer enn den de jobber nå.

– Fokus på god lønn øker signifikant når folk vurderer arbeidsgivers attraktivitet, og det å gå ned i lønn for å få mer interessant eller tryggere jobb, blir stadig mindre attraktivt, sier Ringvold.

– For arbeidsgivere er det derfor viktigere enn tidligere å tilby konkurransedyktige betingelser for å tiltrekke seg de beste kandidatene.

Christopher Ringvold, jobbanalytiker i FINN. FOTO: FINN

Fleksibilitet i jobbhverdagen

– Vi ser at en strammere privatøkonomi fører til at fokus på høyere lønn øker. I jobbundersøkelsen ser vi nå at kandidatene prioriterer høyere lønn over interessante arbeidsoppgaver, spesielt innen privat sektor, uttaler Ringvold.

FINN mener at de som vurderer å bytte jobb eller bransje, bør tenke på lønnsvilkårene da de ser en økning i levekostnader, men også se etter arbeidsgivere som tilbyr fleksibilitet og er opptatt av en god balanse mellom jobb og fritid.

Ifølge undersøkelsen er også sistnevnte en viktigere faktor enn tidligere for de som ønsker å bytte jobb.

– Hvis dette er viktig for deg, så se etter stillinger også andre steder da mange arbeidsgivere i ulike bransjer i dag er fleksible og tilbyr mulighet for hjemmekontor. Da blir valgmulighetene større for både arbeidstaker og arbeidsgiver som er på jakt etter nye arbeidsforhold, sier Ringvold.

Kvartalstall for FINN jobb, første kvartal 2023.

Fortsatt høy aktivitet på jobbmarkedet

FINN forklarer at våren 2022 var en periode med rekordhøyt antall stillinger på FINN jobb og dette er årsaken til at de ser en nedgang når de sammenligner første kvartal i år og i fjor.

– Likevel, av alle første kvartaler de siste 10 årene, er første kvartal i år, det nest beste kvartalet når det gjelder antall publiserte stillinger, sier Ringvold.

Dette viser at det fortsatt er høy temperatur i det norske arbeidsmarkedet.

– Det er betraktelig mer besøk inne på jobbannonsene enn samme kvartal i fjor, økningen fra i fjor er på hele 24 prosent. Dette betyr at flere ønsker seg en ny jobb og det er mer mobilitet i jobbmarkedet, og undersøkelsen viser at ønske om bedre lønn er hovedårsak til jobbytte i år, forklarer Ringvold.

– Flere bransjer er i nedgang og dette kan også være en medvirkende årsak til at flere sonderer jobbmarkedet, legger Ringvold til avslutningsvis.