Foto: Christin Lund/Story House Egmont
Foto: Christin Lund/Story House Egmont

Astri Pedersen vant Norsk Ukeblads #forandreprisen 2023

I forbindelse med Norsk Ukeblads 90 års-jubileum ønsket redaksjonen, i samarbeid med Frivillighet Norge, å hedre de som gjør noe for andre med en egen pris. #forandreprisen 2023 gikk til Engelen fra Haugesund, Astri Pedersen (57).

– Nestekjærlighet, hjelpsomhet, det å spre glede og forhindre ensomhet er noen av våre viktigste verdier, og 90-års jubileet ønsker vi i Norsk Ukeblad-redaksjonen å vie til alle de som gjør en frivillig innsats for andre. Og de er det mange av. Ifølge Frivillighetsbarometeret 2023 er deltakelsen i frivilligheten nå på samme nivå som før koronapandemien. Hele 62 % av befolkningen har gjort frivillig innsats i løpet av de siste 12 månedene, og de mener vi er verdt å løfte frem, sier redaktør Trine Rasmussen (45).

Gjennom hele året har Norsk Ukeblad presentert noen av de mange hundre tusener som gjør en frivillig innsats her til lands. De som ulønnet gjør gode gjerninger for andre, og målet vårt har vært å oppmuntre flere til å bli frivillig i eget nærmiljø, eller i en av alle de fantastiske organisasjonene til Frivillighet Norge.

Astri Pedersen, på folkemunne kalt Engelen fra Haugesund, er en av dem som virkelig gjør en innsats for andre. Hver morgen går hun gjennom alle nye e-poster og meldinger, leser lokalavisen og ser på nyhetene – på jakt etter noen hun kan hjelpe og glede. Nå har Norsk Ukeblads leserne kåret henne til vinneren av #forandreprisen 2023.

– Det er ikke noe hokus pokus. Det er min glede og mitt kall her i livet å bidra til at mennesker som sliter, får det bedre, sier hun.

Å hjelpe til, eller å være en engel for noen i litt større perspektiv, startet med det narkomane paret Siv og Knut Løvli i 2004. Astri kom hjem etter butikkjobben sin en kveld og så dem på TV.

– Å se de to, deres kjærlighet for hverandre, og den evige ruskampen de kjempet sammen hver dag, gjorde stort inntrykk. Inni meg hadde jeg en sterk følelse at disse måtte jeg hjelpe! Jeg samlet inn 100 000 kroner til dem og sørget i tillegg for at de fikk en sydentur. Jeg ringte 31 advokater, før navnet Elden plutselig klang i hodet mitt. Jeg fikk med meg advokat John Christian Elden, som sammen med Nordea og Kreditkassen sørget for at paret fikk slettet gjelden sin på 2,5 millioner kroner, forteller Astri.

Etterpå var Astri fylt med så stor glede og iver at hun tenkte at dette ville hun fortsette med. Hun forsto da at dette var hennes kall i livet. Til nå har Astri hjulpet og gledet 1089 mennesker.

Redaktør Trine Rasmussen er glad for å kunne bruke et av Norges største ukeblad, og dets 90-års jubileum til å sette fokus på nestekjærlighet igjennom kampanjen #forandre.

– Det er så herlig å se hvor mye glede det gir å hjelpe andre. Sitter du hjemme, har ekstra tid og kanskje føler deg litt ensom, er det jo ingen ting som er bedre enn å oppsøke en lokal organisasjon og finne ut av hva nettopp du kan bidra med! Kanskje får du en ny venn med på kjøpet, sier redaktøren?

Hun håper Engelen fra Haugesund og Norsk Ukeblads fokus på frivillighet kan inspirere flere til å gjøre en innsats for andre – der du bor! Les mer på nettsiden #Forandre: om.frivillig.no/forandre