Konkurransetilsynet mener dagligvarekjedenes samarbeid om å gi tilgang til omfattende prisjegervirksomhet i hverandres butikker har vært ulovlig.
For lovbruddet ilegger Konkurransetilsynet overtredelsesgebyr på 1,3 milliarder kroner til Coop, 2,3 milliarder kroner til Norgesgruppen og 1,3 milliarder kroner til Rema.
Coop, NorgesGruppen og Rema er uenig og vil anke vedtaket.
4,9 milliarder i gebyr til Coop, Norgesgruppen og Rema
Det er ulovlig for konkurrenter å dele informasjon som begrenser konkurransen.
– Samarbeidet mellom Coop, Norgesgruppen og Rema innebærer i praksis at kjedene har delt store mengder prisinformasjon med hverandre, skriver Konkurransetilsynet.
De mener det har økt gjennomsiktigheten på pris mellom kjedene, uten at forbrukerne er blitt bedre informert om prisene.
– Dette er et alvorlig lovbrudd, noe som gjenspeiles i gebyrets størrelse. Det ulovlige samarbeidet har svekket konkurransen mellom dagligvarekjedene i mange år. Dårlig konkurranse betyr normalt høyere priser for forbrukere. Når det gjelder dagligvarer, rammer det oss alle, sier konkurransedirektør Tina Søreide.
I april 2018 gikk Konkurransetilsynet på bevissikring hos dagligvarekjedene. Beslaglagte dokumenter viser blant annet hvordan kjedene brukte prisinformasjonen til å teste om konkurrentene ville delta i prisøkninger.
Dårlig konkurranse betyr normalt høyere priser for forbrukere
Prisjegervirksomheten hjalp kjedene å bli oppdaterte på konkurrentenes priser flere ganger om dagen. Konkurransetilsynet mener den raske informasjonsflyten har gjort det mulig for kjedene å ta initiativ til å løfte prisnivået i markedet med begrenset risiko.
– Dokumenter i saken viser at partene utvidet tilgangen til prisinnhenting til tross for at de forstod, eller ble gjort oppmerksomme på, at samarbeidet kunne skade priskonkurransen i dagligvaremarkedet, sier prosjektleder Astrid Pleym Løseth.
NorgesGruppen avviser påstandene fra Konkurransetilsynet
NorgesGruppen avviser at bransjenormen som regulerer prisjegervirksomheten er i strid med konkurranseloven og stiller seg uforstående til Konkurransetilsynets konklusjon i saken.
De mener prisjegerne har ført til bedre konkurranse og lavere priser og at bransjenormen har vært offentlig kjent og Konkurransetilsynet har vært orientert hele veien.
NorgesGruppen er uenig med Konkurransetilsynet, og vil nå sette seg grundig inn i begrunnelsen.
– Vi stiller oss helt uforstående til Konkurransetilsynets konklusjon. Skal man være billigst må man sjekke prisene i markedet, slik er det i alle bransjer. Vi mener bransjeavtalen og prisjegerne har styrket konkurransen, ikke svekket den slik Konkurransetilsynet hevder. Bransjenormen, som er inngått i full offentlighet og i samråd med forbrukermyndighetene, har ført til lavere matvarepriser. Dette har vi redegjort grundig for i vårt svar til Konkurransetilsynet. Derfor stiller vi oss uforstående til at tilsynet ikke legger saken vekk, sier konsernsjef Runar Hollevik.
Forfølge saken videre i rettssystemet
Forbrukertilsynet deltok i utarbeidelsen av avtalen, som ble oversendt Konkurransetilsynet da avtalen var signert av partene i 2010. Konkurransetilsynet hadde ingen innsigelser da avtalen ble opprettet, og de uttalte i 2016 at de har «detaljert og unik innsikt i hvordan de ulike kjedene opererer i priskonkurransen med hverandre». Tilsynet har ikke advart mot bruken av prisjegere i perioden.
Når tilsynet tidligere i år fjernet den mest alvorlige delen av anklagen, er NorgesGruppen svært overrasket over at de likevel konkluderer med et betydelig overtredelsesgebyr.
Vedtaket kan klages inn for Konkurranseklagenemnda og senere til domstolene. Fristen for å klage er seks måneder.
– Vi har tidligere sagt at vi kommer til å forfølge saken videre i rettssystemet og det gjelder fortsatt, sier konsernsjef Runar Hollevik.
Coop Norge SA avviser brudd på konkurranseloven
Coop Norge SA stiller seg fullstendig uforstående til Konkurransetilsynets vedtak om et gebyr på 1,3 milliarder kroner for brudd på konkurranseloven i den såkalte «prisjegersaken».
Den 15. desember 2020 varslet Konkurransetilsynet om bøter på til sammen 21 milliarder kroner fordelt på Coop Norge SA, NorgesGruppen og Rema 1000 for det tilsynet mente var ulovlig priskoordinering mellom kjedene. I januar 2024 meddelte Konkurransetilsynet at undersøkelsene om mulige konkurransebegrensende formål var avsluttet. Samtidig fikk partene beskjed om at tilsynet ikke hadde ferdigstilt sine vurderinger av om bruken av prisjegere har hatt konkurransebegrensende virkninger. I april 2024 nedjusterte Konkurransetilsynet det varslede gebyret til 1,3 milliarder kroner for Coop Norge SA.
I dag, 21. august 2024, ble det kjent at Konkurransetilsynet vedtar overtredelse av konkurranseloven og et gebyr til Coop Norge SA på 1,3 milliarder kroner. Vedtaket kan påklages til Konkurranseklagenemnda innen 6 måneder.
– Vi stiller oss fullstendig uforstående til vedtaket fra Konkurransetilsynet. Coop Norge SA har ikke gjort noe ulovlig og heller ikke deltatt i et ulovlig samarbeid slik Konkurransetilsynet hevder.
– Det er tøff konkurranse i dagligvaremarkedet og bruken av prisjegere har virket positivt på konkurransen. Dette kommer forbrukerne, som eier Coop gjennom medlemskap i samvirkelagene, til gode i form av lave priser og godt utvalg. Vi kommer til å påklage Konkurransetilsynets beslutning og om nødvendig forfølge denne saken rettslig. Inntil saken er endelig avklart, noe som vil ta tid, blir det helt feil å spekulere i eventuelle konsekvenser, sier Philipp Engedal, administrerende direktør i Coop Norge SA.
REMA 1000 vil anke Konkurransetilsynets vedtak
– Vi er uenig i tilsynets konklusjon. Vi avviser at vi har foretatt oss noe som begrenser konkurransen. Dette vedtaket vil vi anke til Konkurranseklagenemnda, sier leder for næringspolitikk i Reitan Retail, Kårstein Eidem Løvaas.
Han sier selskapet er overrasket over at Konkurransetilsynet ikke har lagt bort saken.
– Gjennom denne snart syv år lange prosessen, har vi grundig motbevist tilsynets teorier. Praksisen med å sjekke prisen konkurrentene tar for en vare, har vært del av en sunn og naturlig konkurranse til alle tider, i alle bransjer, sier Løvaas og legger til at praksisen er en forutsetning for at REMA 1000 kan være sikre på å tilby de laveste prisene.